Jump to content

Tko zna kaj ju čega kad se vrati s porodnog


anonimno

Preporučene objave

Naime, radi se o privatniku, kod kojeg moja sestra radi već 10 godina. Za vrijeme porodnog dopusta navodno je uzeo službenicu za stalno. Njušimo nekakvu podvalu jer joj je i prije nego je ostala trudna nudio radnu knjižicu i sporazumni otkaz... Što ako on nju proglasi tehnološkim viškom ili slično?

Koja su njena prava (otpremnina)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da joj može dati otkaz, no bojim se da tu ne bi prošao poslovno uvjetovani otkaz (ono kad je netko višak), jer takav otkaz podrazumijeva da je prestala potreba za obavljanjem posla koji je ona do tada obavljala, a budući je poslodavac je zaposlio još osobu u međuvremenu, znači da potrebe za obavljanjem posla ima.

 

Prema Zakonu o radu vaša je sestra zaštićena od otkaza sve dok je na porodiljnom, odnosno 15 dana po isteku porodiljnog. Poslije toga, na žalost, ne uživa zaštitu zbog činjenice da je majka.

 

Međutim, bez obzira na to da bi eventualni otkaz vašoj sestri bio valjan on mora biti zaista dobro obrazložen, jer, kao što sam navela, pozivanje na smanjenje obima posla ne bi stajalo, jer je u međuvremenu još jedna osoba zaposlena. Kada bi joj dao otkaz bio bi dužan isplatiti joj barem onaj iznos otpremnine koji je zakonom zajamčen, pod uvjetom da je kod njega provela najmanje 2 godine u radnom odnosu. Pretpostavljam da joj je zbog izbjegavanja takve obveze ranije nudio sporazumni raskid radnog odnosa, jer u tom slučaju za njega nema nikakvih materijalnih obveza prema radniku, niti mogućih sudskih sporova.

 

:jumping:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija