Jump to content

Privremena mjera zabrane koristenja nasljedne materije


Dinchi

Preporučene objave

Molim pomoc ..Osoba kojoj sam bila jamac za kredit umrla je i banka potrazuje od mene da placam kredit.Nasljednici su nasljedili novac od pokojnika kroz 2 mirovibski stup.Moj odvjetnik je savjetovao privremenu mjeru -zabranu na taj novac dok se ne rjesi pitanje kredita.Sud sa ceka .Moje pitanje je da li tom zabranom mogu nelkako osigurati da se dug namiri od tog novca ili ih moram retrogradno tuziti i potrazivati novac koji sam platila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, iako ne nalazim da Zakon o obveznim odnosima to izričito kaže, redoslijed namirenja bi trebao biti prvo od nasljednika (do visine vrijednosti naslijeđene imovine), a onda od jamca (time da on odgovara za cijelu obvezu, ako je vrijednost naslijeđene imovine manja od vrijednosti ostavine, kako proizlazi iz čl. 115. ZOO-a). Stoga smatram da je dobar put koji predlaže Vaš odvjetnik, da pokušate staviti mjeru zabrane raspolaganja naslijeđenim novcem od nasljednika. Banka će, naravno, prvo pokušati naplatu od Vas jer joj je to jednostavnije, nego se pokušavati naplatiti od nasljednika za koje ne zna niti koji su, a niti koliko su naslijedili. Ako stavite zabranu raspolaganja, barem znate da će taj novac biti rezerviran za Vaš regres.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ruby_Danderfluff je napisao:

redoslijed namirenja bi trebao biti prvo od nasljednika (do visine vrijednosti naslijeđene imovine), a onda od jamca

U svakom slučaju, pravni sljednici glavnog dužnika, glede svoje odgovornosti za namirenje potraživanja, ne mogu se pozivati na činjenicu da je za namirenje obveze ugovoreno osiguranje ,čak i u slučaju kada se jamac obvezao kao jamac platac, vjerovnik može zahtijevati ispunjenje obveze bilo od glavnog dužnika, bilo od jamca ili obojice u isto vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija