Jump to content

Odgovornost poslovođe za manjak


elena555

Preporučene objave

Dragi pravnici,

 

Majka mi je poslovođa prodavaonice u kojoj je inventurom utvrđen manjak koji prema zakonu (ne znam kojem, tako joj je rekao direktor prodaje - a dodatno sam saznala da u ugovoru s poslodavcem koji je potpisala stoji odredba da poslovođa snosi sve materijalne troškove) mora snositi ona sama, kao poslovođa. No situacija je sljedeća i zanima me postoji li kakva iznimka od potpune odgovornosti poslovođe u slučaju manjka: prodavaonica u kojoj je majka poslovođa je prenamijenjena i prije prenamijene službeno je provedena inventura na kojoj je sve bilo u redu. nakon toga moja majka odlazi mjesec dana na godišnji odmor (u međuvremenu se u prodavaonici izmjenjuju raznorazne nove prodavačice, na zamjeni po par dana). Po povratku s godišnjeg majka radi još mjesec i pol i izdaje svu robu prodavaonicama iz lanca društva kojemu pripada i prodavaonica u kojoj je ona poslovođa. Ona piše otpremnice, a druge trgovkinje, iz drugih prodavaonica broje artikle koje iznose i mamine prodavaonice. Slijedi završna inventura koja utvrđuje manjak od 15 tisuća kuna. Mora li moja majka, koja u 15 godina poslovodstva nije imala manjkove, snositi baš svu odgovornost, unatoč činjenici da je nakon provedene inventure s urednim stanjem i odlaska na godišnji odmor odmah po završetku inventure i radu u istoj poslovnici još 45 dana (faza otpremenja robe) snositi svu odgovornost, iako je za vrijeme njenog odsustva bez njene suglasnosti prodavaonicom prošetao niz trgovkinja-početnica i unatoč činjenici da nije mogla dobiti više osoblja koje bi joj pomoglo da vrši kontrolu prebrojavanja artikala koje izdaje drugim prodavaonicama??? Da li je gore spomenuta odredba ugovora s poslodavcem u skladu s odredbama čl. 105. - 108. dijela XIV. Zakona o radu (NN 137/04)?

 

Nadam se da Vas nisam udavila pitanjem, ali na plaću od 3000 kn moje majke, vraćati dug od 15000 kuna prouzrokovanog spomenutim uvjetima je stvarno nepošteno.

 

Hvala na eventualnim odgovorima.

 

Lijep pozdrav,

Elena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kao poslovodja prodavaonice, Vasa majka je preuzela odgovornost za poslovanje tog objekta.

 

Prije odlaska na godisnji odmor trebala je napraviti inventuru, ali isto tako i za vrijeme godisnjeg odmora trebalo je odrediti, ili ona kao poslovodja ako ima takvu mogucnost, ili njezin poslodavac, osobu koja ce je mijenjati (zamjenik poslovodje) koji preuzima do njenog povratka sa godisnjeg obvezu vodjenja objekta te odgovornost za poslovanje istog.

 

Nakon povratka sa godisnjeg, preuzimanjem obaveze od zamjenika, trebalo je napraviti kontrolnu inventuru.

 

Sa takvim koracima bila bi u potpunosti oslobodjena svih mogucih tuzbi za naknadu stete prema utvrdjenim manjkovima.

 

Sada je situacija nesto slozenija jer treba tocno revizijom utvrditi gdje je nastao manjak, o kojim se vrstama robe radi. Ukoliko se radilo o izdavanju robe drugim prodavaonicama, tada ce u tim drugim prodavaonicama biti utvrdjen primitak te robe.

 

Prema tome, u svim prodavaonicama koje primaju robu, treba za vrijeme trajanja godisnjeg Vase majke, traziti dokumentaciju iz koje je vidljivo sto je zaprimljeno, te usporediti sa kolicinama koje su izdane te je velika vjerojatnost, ako roba nije otudjena na putu izmedju dva objekta, da ce se naci sve pogreske te da nece biti inventurnih manjkova po toj osnovi.

 

U slucaju da poslodavac zahtijeva naknadu inventurnih manjkova, Vasa majka ce imati dosta posla dok ne dokaze pred sudom sto se sve dogadjalo, pa jos ako joj je to netko namjerno smjestio ...

 

Sto prije treba sada krenuti sa utvrdjivanjem cinjenicnog stanja ... od trgovine do trgovine, od prodavacice do prodavacice. Ako treba, neka svaka prodavacica na zamjeni napise pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu svoju izjavu, neka se svi prisjete sto je moguce vise dogadjaja i detalja ... i budite uvjereni da ce se naci gdje je roba zavrsila.

 

Trgovacka roba u iznosu od 15000 kn, posebice ako se radi o prehrambenim artiklima, nije mala kolicina i to nije moglo biti odneseno u necijim dzepovima samo tek tako ...

 

Dakle, traziti odgovornost osobe koja je mijenjala poslovodju. Medjutim, poslovodja ce svakako odgovarati jer nije napravljena inventura po povratku sa godisnjeg, te se nece moci apsolutno tocno utvrditi vrijeme kada je manjak nastao.

 

Ako se pronadju razlike u dokumentaciji na relaciji dva objekta (izdana / primljena roba), onda cete moci mirnije spavati. A dotle - Vasu majku ceka ogroman posao. Nazalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Hvala Vam na odgovoru. Svraćala sam povremeno na forum, ali dugo nije bilo odgovora, pa sam i zaboravila na svoj upit. U međuvremenu, poslodavac je mojoj majci dopustio da dug po osnovi gore u tekstu spomenutog manjka vraća u rokovima i obrocima koje sama odabere. Već to mi govori da se tu nešto čudno dogodilo. Normalno bi bilo da su joj odredili točan iznos rate koja će joj se odbijati od plaće. U svakom slučaju, postavljena je za poslovođu jedne manje prodavaonice, u kojoj radi sama. Savjet o inventurama prije i poslije odlaska na godišnje odmore iskoristit će u budućnosti.

 

Hvala još jednom,

lijepi pozdrav,

 

Elena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Dragi Gaiusl,

 

Ponovo Vam se obraćam, nakon duže vremena, samo kako bi Vas obavijestila da mojoj majci ponovo nude mjesto poslovođe u jednoj većoj prodavaonici, s nekoliko radnica. Nažalost, mama je odustala od traženja pravde na način koji ste savjetovali, jer je u međuvremenu oboljela od angine pectoris i želi se pod svaku cijenu čuvati od stresa te nije željela dolaziti u novi sukob s poslodavcem. Danas sam objavila novo pitanje na podforumu ½Radno pravo½, a ukratko, mama je odbila mjesto poslovođe u toj novoj prodavaonici te joj je poslodavac zaprijetio da će ju premjestiti u pogon za pečenje pekarskih proizvoda, što bi mami zbog visokih temperatura u tom pogonu zdravstveno bilo vrlo nepogodno. Alternativa joj je da da otkaz - kaže poslodavac. Za poslodavca bi to bilo najjednostavnije rješenje. Navest ću još samo jedan postupak poslodacva: mama je jedne godine imala pripravnicu, za koju je otkrila da joj krade robu iz trgovine. Obavijestila je poslodavca i on je pripravnicu premjestio. Godinu dana kasnije, mami je u prodavaonicu ponovo kao radnica došla djevojka koja je u to vrijeme već bila završila pripravništvo. Mama je ponovo reagirala i upitala poslodavca zašto joj šalje spornu radnicu nakon svega, a poslodavac joj je odgovorio da svakome treba dati pravo na novu priliku. Ponovo zbog straha od sukoba s poslodavcem, mama je odustala od traženja pravde.

Ja ne mogu gledati kako se ona pati, pogotovo sad kad se razboljela i molim Vas za savjet.

 

LIjepi pozdrav,

 

Elena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija