Jump to content
Ivek1974

Zabilježba na neuknjiženi stan

Preporučene objave

Poštovanje,

 

2002. kupio sam stan od tvrtke koja ga je prodavala, potpisao ugovor i platio porez na nekretninine i u medjuvremenu i otplatio.

S obziorm da sam imao neugodna iskustvu u trenutku kupnje oko knjiiženja, odnosno zatjeva za dodatni plaćanjem za obradu zahtjeva ....odgodio sam upis jer je banka već unijela zabilježbu pa sam bio u uvjerenju da je moj stan siguran. I nažalost nisam kasnije kretao na upis vlasništva.  Prije par dana s obzirom da razmišljam u kupnji novog i prodaje ovog stana otišao sam odvjetniku da rješimo uknjižbu kad sam shavtio da je izvršena zabilježba o dugu prijašnjeg vlasnika prema RH u 2012.

Jasno mi je danas da je upis u zemljišne knjige dokaz vlasništva, ali ja imam potpuni niz ugovora o prodaji i stan je prodan meni  2002. i u njemu živim s obiteji.

Kako nas nitko nikad nije obavijestio o bilo kakvom potupku nikad nisam niti moga reagirati, na vlasničko listu je zabilježen kredit banke od 2002. koji sam ja podigao za kupnju stana ne trvrtka koju se tereti.

Što mi je činiti da dokažem kupnju odnosno da je nekretnina u pitanju u mom vlasništvu a ne vlasništvu firme koju terete za dug( i plaćanje poreza) davno prije unosa zabilježe i kako ostvariti svoja prava da sačuvam jedini dom svoje obitejli i da se ukloni zabilježba.

Hvala

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da probam ukratko objasniti

Roditelji su mi kupili stan 2004. godine u zgradi sa 10 manjih stanova u Zagrebu
Taj ugovor su odnijeli na knjiženje ali su tada dobili odbijenicu da u ugovoru fale neki detalji, te im je rečeno da bi trebalo napraviti aneks ugovora kako bi se to ispravilo. 
Nažalost, to nisu odmah napravili, a kako inace ne zive u Zagrebu to su odugovlačili. 
Nakon nekoliko godina ja sam došao u Zg studirati i dok smo 2015.g. rješavali legalizaciju zgrade (zbog nepropisno izvedenog dijela zgrade u suterenu i potkrovlju) uvidio sam da se u zemljišnim knjigama gospodin koji nam je prodao stan idalje vodi kao vlasnik. 
Napomenuo sam tad roditeljima da to riješe čim završimo s legalizacijom stana, no opet to nisu dovoljno ozbiljno shvatili, i odgađali su to, dok ja nisam izgubio strpljenje prije 2-3 mjeseca i odlučio preuzeti to na sebe. Pošto sam prije 4 dana diplomirao i odlučio ostati u ZG i živjeti u tom stanu odlučio sam to sad riješiti. Dobio sam ovjerenu punomoć od majke (koja je kupac stana) da rješavam te stvari vezane za taj stan. 

I krenem to rješavat i odem na web katastar ili web zemljišne knjige (kako li se već to zove) čisto da provjerim još jednom tko je uknjižen na naš stan i vidim unesenu teretovnicu na datum 31.08.2018. na naš stan jer gospodin koji je prodavao stan duguje Hrvatskim vodama 580 tisuca kuna 

Zaprimljeno 31.08.2018.g. pod brojem Z-46405/2018
UKNJIŽBA, ZALOŽNO PRAVO, RJEŠENJE O OSIGURANJU POSL.BR.OVR-XXXX/2018 20.08.2018, radi osiguranja tražbine u ukupnom iznosu od 581.444,20 kn, glavnice po prvo navedenom rješenju u iznosu od 211.554,84 kn i zakonske zatezne kamate na dan 02. kolovoza 2018. godine u iznosu od 209.438,68 kn, u ukupnom iznosu od 420.993,52 kn te po drugo navedenom rješenju glavnicu u iznosu od 70.360,40 kn i zakonske zatezne kamate na dan 02. kolovoza 2018. godine u iznosu od 90.090,28 kn, u ukupnom iznosu od 160.450,68 kn - za korist: 581.444,20 KN vezano uz B 13 (1.1)
HRVATSKE VODE, OIB: 28921383001, ULICA GRADA VUKOVARA 220, 10000 ZAGREB

I sad sam tako ljut na roditelje, jer su su to odgađali tolike godine, i sad kad sam ja to odlučio preuzeti na sebe zakasnim 2 mjeseca. Ne znam što mi je sad raditi?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio Moje Pitanje
   Pozdrav, zanima me dali je za zemljište (navedeno u prilogu) moguće tražiti brisanje založnog prava radi zastare ili nekog drugog osnova?
   Prilažem dio zk-izvadka gdje se vidi da se Porezna uprava "upisala" na zemljište, a vlasnik se žalio da se stavka izbriše na osnovu zastare te je odbijena.
   Pitam jer neznam ima li uopće za takvo potraživanje/založno pravo zastare ili je bio problem u formi podneska.
   Dug prema poreznoj je nastao radi ne plaćanja doprinosa vlasnika zemljišta.
   Nisu mi dostupni ni podnesak niti to rješenje, ali vidim da se radi od 2005. godini te da se do sad nije ništa "pomaklo".
   Puno hvala unaprijed.
    

  • objavio Moje Pitanje
   Poštovani, u sljedećoj situaciji sam i molio bih vas pomoć.
   Na nekretnini koja je upisana na majku bilo je upisano 7 ovrha - da 7 :).
   Nakon realizacije kredita isplatio sam u gotovini svih 7 ovrhovoditelja i njihovi odvjetnici su poslali (neznam točan naziv-ali sve što je trebalo sudu) i nakon 15 dana jedna je maknuta sa zk-a, druga nakon 5 mjeseci tek,...
   Trenutno su ostale 2 još nemaknute. 
   Kad gledam preko sustava e-građani piše status brisanje zabilježbe vec 2 mjeseca,
   Također piše vezano na nekretninu "upis prava vlasništva" (neznam dali se to odnosi na odbijeni darovni ugovor od prije nekoliko godina koji smo bezuspješno pokušali provesti ili na nešto drugo - drugih ugovora nakon toga nije bilo).
   Pisao sam požurnicu.
   Moja pitanja:
   1. Koji je sljedeći korak? 
   2. Na što bi se moglo odnositi to "Upis prava vlasništva"?
   3. Mogu li pokrenuti zahtjev za upis na temelju izjava ovrhovoditelja o isplati duga ili nekog drugog njihovog dokumenta?
   3. Kako se zaštititi od eventualnih daljnjih ovrha s obzirom da nekretnina još nije prepisana na mene.
   Puno Vam hvala na vremenu.
    
  • objavio Mineane
   Pozdrav,

   Ispis izbrisanih ovrha sa FINAe:
   - ovrha iz 2007. izbrisana 08/2018,
   - ovrha iz 2008. izbrisana 08/2018,
   - ovrha iz 2009. izbrisana 02/2019.

   Ne znam jesu li ovo samo ovrhe na novčanim sredstvima ili općenito na imovini, nemam rješenja o ovrsi.
   Pretpostavljam da nisu tražili promjenu predmeta ovrhe u zakonskom roku jer se u međuvremenu ništa nije događalo: niti pokušaji ovrhe na nekretninama ili pokretninama, niti je što došlo od suda ili FINAe.
   Je li onda ovo u zastari -- jer je prošlo preko 10 godina -- ili griješim?
  • objavio mmmmmmmmmmmm
   Poštovanje,
   u presudi u žurnom postupku na koju nemam pravo na žalbu niti ikakav pravni lijek, a u kojoj sam proglašen krivim za prometni prekršaj, sud je u presudi pogrešno napisao (svaki put) moju registraciju - naveden je pogrešan grad na registraciji, dakle automobil s tom registracijom nije automobil kojim sam upravljao.
   2 pitanja:
   1) imam li ikakvu mogućnost za daljnje korake na temelju te činjennice?
   2) hipotetski, kada ne bih platio sudske troškove (i vještačenje) niti kaznu, bih li kada pokrenu ovrhu, na temelju činjenice da je moja registracija iz presude pogrešna mogao prigovoriti i odbiti ovrhu na tom temelju?
  • objavio BrunoZG
   Poštovani/a,
   Imam jednu, pomalo neuobičajeno pitanje. Našao sam informaciju da i pravo plodouživanja može biti predmet ovrhe.
   Moj slucaj je takav da ja nisam vlasnik stana (prenio sam ga na sinove), ali sam zadrzao pravo plodouzivanja koje je upisano kao teret u ZK izvatku.
   Može li se neki Ovršitelj preventivno teretiti taj stan plombom/zabilježbom samo na temelju toga da je na stanu upisano pravo plodouzivanja, iako ja nisam vlasnik stana i plodouzivanje ne donosi nikakvu dobit (ne renta se stan) i stoji upisano čisto radi moje sigurnosti. Zanima moze li se negdje zabiljeziti teret na plodouzivanje, čak i ako nema iznajmljivanja i ja nisam vlasnik uopce?
   Inace, nema nikakve ovrhe u tijeku, no njusim da bi moglo biti u buducnosti jer se radi o nekom dugu prema drzavi, pa nikad se ne zna, bolje pitati i na vrijeme skinuti plodouzivanje
    
   Hvala
    
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...