Jump to content

Najmoprimac pobjegao


sinisa12

Preporučene objave

Molio bih pomoć oko naplate najma i računa koje mi je podstanar ostavio i otišao u Njemačku. Radi se o tome da mi podstanar nije platio za dva mjeseca najamninu i kada sam ga pokušao dobiti bio mu je isključen mobitel. Preko drugih sam doznao da je otišao raditi u Njemačku, a da mi se nije javio. Odmah nakon toga sam otkazao ugovor  o najmu u poreznoj upravi. Ključeve kuće je ostavio u sandučiću. Kada smo ušli u kuću našli smo da je kuća počišćena i sređena, ali su ostali aparati frižider, štednjak i vešmašina. Računi nisu plaćeni za nekoliko mjeseci tako da ukupan dug iznosi oko 7000 kuna. Mene zanima pošto je taj čovjek sada u Njemačkoj da li ću se moći suditi s njim i da li će mi se ti novci moći naplatiti tj. koliko mi se isplati tužiti s obzirom da dizanje tužbe košta određene novce. Da li se možda više isplati ostaviti te aparate u zamjenu za nastali dug ili bih mogao odgovarati za zadržavanje imovine koja nije moja?

Da li može nekakva pomoć, bio bih vam jako zahvalan. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušao sam, ali je sve iza sebe isključio. Broj mobitela je isključio, poslao sam mu poruku preko facea na koju ne odgovara makar vidim da je aktivan. Pokušao sam i preko prijatelja koji kažu da je samo dao otkaz u firmi i otišao. Mislim da ja nisam jedini prema kojem ima dug, ima još alimentaciju pa dugove preko nekih sudova...zanimljiv neki tip:).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imao je, slažem se, ali pošto mi nije ostavio nikakvu obavijest da pokušava riješiti dug preko ostavljenih stvari ne mogu zaključivati na svoju ruku. Vjerujem da je ostavio zbog duga, ali mislim da ću ga ipak tužiti jer zaslužuje to makar nisam siguran da li ću uspjeti u tome jer više nije u Hrvatskoj.

 

U svakom slučaju puno hvala na odgovorima i na uputama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po čl. 15. Zakona o najmu stanova, postoji zakonsko založno pravo najmodavca na unesenom pokućstvu i drugim pokretninama najmoprimca za dužnu najamninu i naknadu štete. Dakle, vi zakonski možete zadržati njegove stvari do plaćanja najamnine i naknade štete i po mom mišljenju nije potreban dogovor među vama o tome (to je upravo situacija koja se Vama događa, vrlo precizno definirana u Zakonu o najmu stanova). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija