Jump to content
Marko3003

Nekretnina - Vlasnik je u inozemstvu

Preporučene objave

Poštovani,

nisam pravnik, niti ga toliko razumijem, pa cu pokusati opisati situaciju brzo i jednostavno.

1. Vlasnik/ci nekretnine (susjed), kod kojeg vec generacijama održavamo parcelu (pukao film), je/su upisani, te je njihovo prebivalište navedeno kao Austrlija (njih dvoje), te dvoje u SAD-u.

2. Vlasnici su tamo otišli nakon drugog svjetskog rata (sjećanje djeda), te se nikada nitko nije vratio.

3. Upisani vlasnici su osobe koje su 99 % umrle, jer su svi ajmo reći preko 100 godina starosti. Novi vlasnici (djeca, nisu upisana, ukoliko ih je uopće bilo).

4. Kako kontaktirati pravog vlasnika? Pokusao sam pomocu interneta doci do pravih vlasnika, ali ništa nisam uspio pronaci.

5. Kako kupiti tu nekretninu?

6. Čitao sam negdje da ukoliko se nekretnina uz napismeni dokument (ili nešto slično) sa vlasnikom, te održavanje te nekretnine od preko 20-25 godina, automatski postajem vlasnik. Ukoliko sada (uz vašu pomoc), dodem do vlasnika da li postoji mogucnost kupnje ili prijenosa?

7. Može li se izbjeći dugačak proces i potencijalni pravni troškovi i koji je najbolji slučaj? Naravno ti vlasnici se nikada nece vratiti. Djeca, ukoliko ih ima niti vjerojatno ne znaju da postoji nekretnina, etc. 

 

Hvala! :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bok. 

Nisam siguran sto sam stekao? Mozete li malo to objasniti? Guglao sam i pise da nakon 20 godina imam pravo na vlasnistvo? Sto se dogada ukoliko se vlasnik nekim cudom pojavi? Mogu biti vlasnik necega ukoliko sam samo odrzavao dvoriste oko nekretnine? Kako ide procedura za to? Mogu li biti upisan kao vlasnik nekako bez kontaktiranja ili trazenja pravih vlasnika?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dakle, nema šanse da steknete pravo vlasništva dosjelošću, kao što ste čuli (vezano uz ovo Vaše pitanje u točki 6.), s obzirom da ste znali i znate da je to tuđe (nemate pošteni posjed).

Jedino možete kontaktirati upisane vlasnike i njihovu djecu i sklopiti kupoprodajne ugovore s njima, odnosno s njihovim nasljednicima (pokrenuti postupak nasljeđivanja za pokojnike, glede te nekretnine). Znači, četiri suvlasnika. Pokušajte putem FB-a, e-maila stupiti u kontakt s njima...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znaci da sumiram. Jedino ih mogu trazit privatni sto ih nikad necu nac i kupiti.

U drugom slucaju gdje ja odrzavam tude i trosim svoj novac ne mogu steci vlasnistvo osim da ih prijavim nekome ili tuzim gdje cu ostaviti probably x novaca za nekretninu koja ne vrijedi 1000 eura. Iako i to napravim nemam pravo na nju nego samo opet mogu kupiti ili se nadati da ce mi ju "pokloniti"?

#onlyincroatia

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kolika je to parcela,jel običnom promatraču daje izgled kakve zasebne parcele ili kao da je sastavni dio vaše k.č.,shvatate li što vas pitam,dali postoji neko jasno razgraničenje između vašeg vlasništva i konkretne parcele ili kao da je to sve jedna zaokružena cjelina.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Malo kao dvoriste plus prastara kuca gradena od zemlje. Moj posjed je ograden ogradom tako da ss jasno vidi linija. U ljetnin mjesecima je problem odrzavanja te je problem sto se bog zna sto koti u toj nazovimo ju nekretninom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, Marko3003 je napisao:

dvoriste plus prastara kuca gradena od zemlje

 

prije 1 sat, Marko3003 je napisao:

Moj posjed je ograden ogradom tako da ss jasno vidi linija.

ove činjenice otklanjaju sve mogučnosti oko stjecanja prava vlasništva dosjelošću.

 

prije 1 sat, Marko3003 je napisao:

U ljetnin mjesecima je problem odrzavanja te je problem sto se bog zna sto koti u toj nazovimo ju nekretninom.

jasno da vam je takav nered pred "kučnim vratima" i da je nužno održavanje,međutim takve slučaje treba redovno prijavljivati inspekciji,kom.redaru i drugim institucijama,kako bi o trošku Općine bili poduzeti radovi na uređenju napuštenih i zapuštenih nekretnina,i tako kontinuirano,pa kad se nakupi poveća svota troškova,moguća je i ovrha na nekretnini ,gdje bi se Vi na javnoj dražbi mogli pojaviti kao kupac.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 8 sati , Marko3003 je napisao:

Malo kao dvoriste plus prastara kuca gradena od zemlje. Moj posjed je ograden ogradom tako da ss jasno vidi linija. U ljetnin mjesecima je problem odrzavanja te je problem sto se bog zna sto koti u toj nazovimo ju nekretninom.

Problem je što vi zapravo nikad niste ni 'ušli u posjed' na bilo koji način. Niste čak (vi lili vaši pretci) postali ni nepošteni posjednik, jer nikad niste tu nekretninu koristili (imali u posjedu) kao svoju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve jasno. I zadnje pitanje. Sto bi se dogodilo ukoliko bih ogradio i spojio to sa svojim? U papirima bi bili vlasnici koji jesu, ali se nikada ne bi pojavili. Ukoliko bi se pojavili morali bj me tuziti da je to njihovo?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 6 sati , Marko3003 je napisao:

Sto bi se dogodilo ukoliko bih ogradio i spojio to sa svojim? U papirima bi bili vlasnici koji jesu, ali se nikada ne bi pojavili. Ukoliko bi se pojavili morali bj me tuziti da je to njihovo?

bili bi posjednik te nekretnine.

U posjedu vas niko nebi smetao,u suprotnom kao posjednik ste ovlašteni štiti posjed sudskim putem.

 

prije 6 sati , Marko3003 je napisao:

 Ukoliko bi se pojavili morali bi me tuziti da je to njihovo?

Da

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ppštovani.

Napravi te to na BALKANSKI Način.

-----------------------------------------

Tuži te Vlasnike (4) zbog ne održavanja posjeda i traži te nadoknadu xxxx.kn(50.g x 300.kn = ..za dosadašnje održavanje.,,

jer vi to više ne može te besplatno održavati.,pribavi te i zapisnik komunalne inspekcije..fotke prije i poslje održavanja..par svjedoka..da vi to održava te..godinama..iz ..opče poznatih razloga...

Nitko se nikad neče pojavi ti na Sudu.

(U nekim zapadnim zemljama,,postoji i zakon za takve slučajeve )

Sud če vam dosudi ti ,određeni iznos, i sa time riješenjem idete na ovrhu.

I..kao što je več gore napisano,,na dražbi če te kupiti navedenu nekretninu, ima te i određenu 

prednost - pravo prvokupa..?.jer zakon teži tome.da se parcele - ukrupnjavaju, a ne rasitnjavaju.

Možda je ovo malo, >>NEKOREKTNO<<..ali..50.g..ostavi tinekretninu bez održavanja, nekome pred vratima.,

samo zato što si - VLASNIK ,isto je - >>NEKOREKTNO<<.

------------------

Da, koga ta nekretnina zanima, več bi slučaj bio riješen.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio GUEST-0120
   Pozdrav,
   Tražim savjet što učiniti. U suvlasništvu sam s nepokretnom majkom i bratom u dvije kuće i jednom stanu.
   Prvi kuća, u kojoj ja živim, a njegov sin ima radionu podijeljena je pola majci, četvrtina bratu i četvrtina meni. Samo režije iznose mjesečno preko 2500 kuna. 
   Druga kuća podjeljena je na trećine i koristi se kao vikendica. Prosječne režije su oko 800 kuna mjesečno kad bi se podijelilo kroz godinu.
   Stan koji je u 100% vlasništvu mame brat iznajmljuje i uzima najam mjesečno oko 2000 kuna već oko 15 godina.
   Ja sam 4 godine brinula o majci i raspolagala njenom mirovinom te iz toga prema želji moje majke plaćala sve režije i brinula o obje kuće i njihovim okućnicama. Sada je majka u domu i od njene mirovine ostaje oko 1000 kuna s kojima ja raspolažem.
   Brat se ne želi podijeliti niti prodati jer realno nigdje ne plaća niti jedan trošak, a koristi u većoj ili manjoj mjeri sve nekretnine i još dodatno ubire najamninu iz maminog stana.
   Ja plaćam sve režije i uređujem i održavam obje kuće i okućnice.
   1. Da li ga i kako mogu prisiliti da počne sudjelovati u plaćanju režija nekretnina?
   2. Koliko režija mogu tražiti od njega s obzirom da mi je nerealno da jedna osoba potroši 2500 kuna mjesečno?
   3. Kako se pravno vrednuje održavanje kuće? Konkretno mislim na obilaženje nekretnine, pronalaženje, zvanje i nadgledanje koje kakvih radova, košenje trave, uređivanje okućnice i sve ostalo što ja odradim, a kad njega tražim on to ignorira.
   Očajna sam i ne znam više što da radim jer ne mogu pokriti sve troškove.
  • objavio EditaC
   Pozdrav,
   imam status redovnog studenta i voljela bih se baviti freelance radom preko stranica kao što su Fiverr i Upwork. Zanima me hoću li zbog toga izgubiti status redovnog studenta (također primam stipendiju) te na koji način me se oporezuje ako sam student, a novci mi sjedaju na račun bez studentskog ugovora? Do sad nisam uspjela doći do nekakvih cjelovitih informacija - neki su mi rekli da mogu freelanceati samo ako otvorim obrt ili tvrtku (što ne namjeravam jer mi je cilj zadržati studentska prava), a neki da mogu raditi normalno i zarađivati dokle god nakon svake uplate na moj račun ispunim joppd obrazac.  Također sam čula da je jedna od opcija primati novce na paypal račun, i da se u tom slučaju moj prihod ne oporezuje ako ga ostavim na paypalu i koristim samo za internet kupnju. S obzirom na to da se bavim umjetničkim radom, bi li autorski ugovor bio dobra opcija? Kako takav ugovor funkcionira kada je poslodavac iz inozemstva, i bih li izgubila studentska prava? Ako itko ima bilo kakvu korisnu informaciju, unaprijed se zahvaljujem. 
  • objavio danijela007
   Poštovanje, molila bih pravni odgovor.
   Plaćam li porez na svoju prvu nekretninu koju sam oporučno naslijedila (pri čemu naglašavam da nisam zakonski nasljednik) i u kojem postotku od vrijednosti nekretnine? Ako je bitno za odgovor, napominjem da je riječ o stanu u Zagrebu.
   Unaprijed hvala!
  • objavio branovich15
   Poštovani,
   Uskoro bi trebao ići na službeni put u Njemačku i to na 5 dana. Te se radi o putovanju avionom.
   Razlog puta je edukacija za rad na stroju.
   Zanima me, na koji način se obračunavaju dnevnice za takav put?
    
   hvala
  • objavio Neo67
   Molim za pomoć, -
   Otac mi je bio nositelj stanarskog prava u stanu za otkup. Stan mi je darovao Ugovorom o darivanju 2004. godine, u kojem je naveo da rate otkupa ja plaćam, što sam činila sve do 2006. godine. Po isplati otkupnine sam se i uknjižila kao vlasnica.
    
   Majka je umrla 2010. godine.
   Majka je 2003. godine svojem suprugu, a mojem ocu, oporučeno ostavila svu svoju imovinu, oporuka je proglašena 2011. godine.
    
   Otac je umro 2012. godine.
   Otac je sačinio Ugovor o doživotnom uzdržavanju 2011. godine, kojim sam ja uzdržavateljica, dakle nasljednica cjelokupne imovine.
    
   Napominjem: vlasnica stana nisam bila u trenutku vremenskog perioda kad je moja majka sačinila oporuku kojom ostavlja svu svoju imovinu suprugu, mojem ocu.
   Živjeli su u bračnoj zajednici.
   U stanu živim već 46 godina, a sada i s obitelji, stan sam ja otplatila, i ja ga održavala, i plaćala sve režije.
    
   Pitanje: sada kad je ostavinski postupak u tijeku, moj brat je podnio tužbu za ništetnost darovnog ugovora i traži da se odmah uknjiži na pola (1/2) nekretnine - stana.
   Molim vas da mi odgovorite, što mogu očekivati i kako se braniti, da se moj brat ne uknjiži u nekretninu - stan.
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...