Jump to content

RAD UZ PORODILJNI


Potočnica

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

 

Uskoro otvaram porodiljni, a poslodavac mi je predložio da za vrijeme trajanja istog nastavim s radom, točnije, da obavljam one poslove koje ću moći raditi od kuće (tipa tablice, analize i slično), te bi za to sklopili ugovor o djelu ili honorarni. Naravno da sam pristala jer će to ponešto popuniti kućni budget, ali... pitanje... da li je uopće moguće (legalno) za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta (i primanja porodiljne naknade) sklopiti takav ugovor s poslodavcem s kojim već imaš sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme?

 

Također, ako je moguće, koji je tip ugovora najbolji za mene (ne znam razliku između ugovora o djelu i honorarnog), i, na kraju, tko je dužan podmiriti obveze prema državi proizašle iz tog ugovora - poslodavac ili ja?

 

 

Hvala Vam na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo je ovdje već takvih pitanja sa različitim mišljenjima, a eto ako želite moje, ovo što ste opisali nije dozvoljeno odnosno to mi izgleda kao nekakav nastavak obavljanja ugovorenih poslova ugovorom o radu zbog eto primanja naknade od države i plaće (naknade) od poslodavca u isto vrijeme........no meritorno mišljenje o ovoj vrsti situacije može dati samo onaj tko isplaćuje tu naknadu ili evenutalno Državni inspektorat tako da ovo što sam naveo primite samo kao moje osobno mišljenje i ništa drugo niti treće, a pravo stanje stvari saznajte gdje sam to gore naveo.

 

Na kraju, ako je situacija takva kakva je zašto bi uopće koristili rodiljni dopust u to vrijeme kad možete i želite raditi????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, zahvaljujem vam na odgovorima!

 

 

Svakako ću se obratiti nadležnim službama, a dobiveni odgovor podijeliti ću s vama.

 

Htjela bih samo razjasniti slijedeće; priroda mog posla većinom zahtjeva fizičku prisutnost u firmi, a to zaista neću moći dok dijete ne krene u vrtić (jaslice). Ovdje se radi samo o poslovima koje ću moći raditi isključivo od kuće (primim podatke mail-om, obradim ih i obrađene mail-om vraćam firmi) i možda 20-ak sati rada mjesečno - dakle, nešto što ću moći raditi između mijenjanja pelena i hranjenja :)

 

 

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dakle, postavila sam upit Ministarstvu zdravlja putem kontakt obrasca, isti su ga dan proslijedili na adresu glasnogovornika HZZO-a, na odgovor sam čekala nekih tjedan dana, ali nakon požurnice odgovor je napokon stigao:

"Sklapanje ugovora o djelu podrazumijeva da ćete obaviti određeni posao (radit ćete) za koji će Vam biti isplaćen primitak. No, Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama je utvrđeno da osoba koja se nalazi na korištenju rodiljnog ili roditeljskog dopusta ne može u isto vrijeme raditi. Dakle, radi se o tome da je uvjet isplate rodiljne ili roditeljske naknade da ne radite, pa bilo to i jednokratno na ugovor o djelu. S poštovanjem, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje"

Ne znam je li ovdje bitno moje osobno mišljenje, ali ga imam potrebu izraziti, možda će netko od Vas, budućih i sadašnjih pravnika, imati utjecaja na donošenje zakona pa se pozabavi i ovim pitanjem: Kroz vrijeme trajanja porodiljnog dopusta imati ću i nešto slobodnog vremena koje ću moći potrošiti na čitanje, TV, internet i slično. To isto vrijeme bih mogla potrošiti i da zaradim koju kunu radom od kuće. Očita korist za mene. Ali, ne bi li na taj način i država imala koristi kroz povrat barem dijela novaca koje daje za moj porodiljni? Prvo, na ime ugovora bi se u proračun uplaćivali doprinosi, a drugo, pretpostavljam da bi i iznos povrata poreza iduće godine bio manji?

Jasno mi je da ovo ostavlja mogućnost mnogim zloporabama, s druge strane mislim da trenutni stav državi radi ipak više štete, ne moram posebno objašnjavati zašto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Imam jednu nedoumicu, a nitko mi ne zna točno reći, jedni kažu možeš, drugi da ne tako da se obraćam Vama ako mi može netko odgovoriti .

Znači , trenutno koristim porodiljni dopust i zanima me da li uz porodiljni mogu raditi u vlastitoj firmi (tjedno max. 16 h) i to samo kao zamjena djelatniku koji koristi slobodni dan?

Ako može kakva je procedura i da li naknada za porodiljni ostaje ista ili se mijenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , drot13 je napisao:

Tema ti je spojena sa starijom istog tipa, pa preleti komentare.

Htjedoh odgovoriti na  ovo pa vidim kako ste spojili baš sa mojom temom :)

Ugl. da, niš od rada uz porodiljni, moj slučaj je bio 2013-e, al koliko znam po tom se pitanju ništa nije mijenjalo - mijenjao se ZOR, no ovo nema veze sa ZORom već sa HZZOm. Možete postaviti pitanje direktno njima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Pokrećem opet ovu temu vezanu za ugovor o djelu i porodiljna naknada.

Jel ima netko točnu informaciju vezanu uz taj rad? Nalazim na internetu informacije svakakve,ali ova jedna mi je zapela za oko. 

Citiram....

"Zakon o rodiljskim i roditeljskim potporama i ugovor o djelu

Iako Zakona o rodiljskim i roditeljskim potporama ne definira mogućnost rada korisnika/ca potpora temeljem ugovora o djelu, u praksi je zauzeto stajalište da za isto nema zakonske zapreke. Rodilja koja od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prima naknadu za rodiljni dopust, za isto razdoblje kod poslodavca može ostvariti primitak koji se oporezuje kao plaća. Međutim, ukoliko je riječ o poslu koji rodilja inače obavlja kao redovno zanimanje, za obavljanje honorarnog posla iste vrste, potrebna je dozvola poslodavca. Isto tako, nijedan propis nije povrijeđen ako rodilja u razdoblju korištenja prava na rodiljni dopust od nekog drugog isplatitelja ostvari primitak od drugog dohotka ili od autorskih naknada. Naime, osobe kojima je omogućeno korištenje prava na rodiljni dopust moraju to pravo koristiti ispunjavajući svrhu zbog koje im je ono omogućeno. Ukoliko bi Centar za socijalnu skrb, utvrdio da roditelj za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust obavlja posao temeljem ugovora o djelu te time grubo zanemaruje roditeljska prava i dužnosti, tada bi takav korsinik/ca mogla izgubiti navedeno pravo. Zaključno, korisnik/ca rodiljnih potpora može raditi, ali u granicama koje ne narušavaju njenu/njegovu roditeljsku dužnost.

Nataša Novaković, dipl. iur., pravna savjetnica glavnog direktora

 

Meni se pruža idealna prilika za naći posao,trenutno sam na porodiljnoj naknadi sa djetetom. Radila bi u firmi koja MORA imati ugovor o djelu jer isplate idu preko žiro računa.

Moj ugovor tj sami rad bi trajao dnevno 4h,neka tri mjeseca. Niti toliko zapravo. Nakon toga bi se u istoj firmi zaposlila ali trenutno nema natječaja za navedeno radno mjesto i mogu raditi samo kao zamjena....

Unaprijed zahvaljujem 🙏

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Borbena7 je napisao:

Slažem se sa navedenim u objavi, pa ako poslodavac to radno mjesto može "pokriti" sa ugovorom o djelu, tada nema zapreka za ovaj Vaš posao.

Draga Borbena7,znači,nemam prepreku ići raditi makar sam na porodiljnoj naknadi? 

Znači radi se o državnoj službi,gdje trenutno trebaju zamjenu. Nakon određenog vremena (čini mi se sa 1.4),oni će tražiti to radno mjesto. 

Znači,nemogu raditi sad na crno,mora sve biti crno na bijelo🤓 oni bi me plaćali sad kao zamjenu preko žiro računa... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav svima, naime moja situacija je sljedeća i nadam se da obuhvaća ovu temu. 

 

U 33. sam tjednu trudnoće i ponudila mi se prilika za rad na ugovor o djelu od kuće, a trenutno se vodim u evidenciji nezaposlenih i trebala bih primati porodiljnu naknadu za nezaposlene kad rodim.

Saznala sam od HZZO-a da prema Zakonu smijem raditi na ugovor o djelu te primati porodiljnu naknadu za nezaposlene te sam zvala Poreznu da provjerim dal imam neki limit koji ne smijem prijeći te mi je rečeno da nema limita osim za Poreznu olakšicu ako sam na nekog prijavljena. Nadam se da je to točna informacija :) 

E sad mene interesira ako sada kroz par dana potpišem ugovor o djelu a isplata mi bude tek kada rodim i budem primala porodiljnu naknadu za nezaposlene, da li ću potpisivanjem tog ugovora o djelu sada možda izgubiti pravo na primanje porodiljne naknade? Da li će me tim ugovorom o djelu "skinuti" na biroa? S tim da imate na umu da ću sad samo potpisati taj ugovor a isplata će mi biti tek u 1./2. mjesecu kad budem primala porodiljnu naknadu već.. 

Ispričavam se na dužem postu, pozz svima i hvala unaprijed na odgovorima 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija