Jump to content
Lepi Ivan

Nadzor u obitelji

Preporučene objave

Poštovani

Roditelji smo troje djece ( dvoje maloljetne i jedne punoljetne). Centar za socijalnu službu zaprimi je anonimnu prijavu o zlostavljanju i zapostavljanju. Maloljetna djeca su ispitana od strane policije i školskog psihologa. Mi smo također bili ispitani od strane policije od čega je već prošlo gotovo 3 mjeseca. U međuvremenu smo bili kao obitelj dobili poziv u Centar za socijalnu skrb te smo se odazvali na poziv. Moram naglasiti da nasilja u obitelji nema i nije ga bilo nikada. Suglasili som se da ćemo otići k psihologu i sa najstariom kćeri pokušati razgovarati jer je ona bila ta koja je preko svog psihologa inicirala prijavu.  Djelatnici centra su nas u još nekoliko navrata kontaktirali i mi smo prisatali na potpunu suradnju kako bi pomogli u rasvjetljavanju istine u ovom postupku. Najavljeno nam je da ćemo dobit nadzor u obitelji na što smo mi rekli kako se slažemo sa tom idejom. 

Sada djelatnici Centra traže od nas da im napišemo na komadu papira suglasnos za nadzor u obitelji, a oni će nam naknadno dati Rješenje o nadzoru. Koliko smo istaživali zakon o obitelji nismo mogli pronaći takav slijed postupka. Naime Centar mora donijeti Rješenje o nadzoru na temelju nekog dokaza ili sudskog rješenja. Kako takvo što ne postoji sad nam nije jasno je li takva suglasnos u skladu sa zakonom ili nije. da je postojala neka naznaka nasilja policija mi nas u roku od 24 sata prepratila u istražni zatvor. Ako sam u pravu.

Molim vas za odgovor je li smo mi dužni dati takvu suglasnost i koje daljnje postupke možemo pokrenuti. Koja su naša prava i dužnosti kao roditelja prema punoljatnom djetetu koje student i za koje se mi i dalje brinemo. Maloljatna djeca su se izjasnila da njim nije baš do nadzora jer nasilja i zlostavlajnje nema. 

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , Lepi Ivan je napisao:

. Suglasili som se da ćemo otići k psihologu i sa najstariom kćeri pokušati razgovarati jer je ona bila ta koja je preko svog psihologa inicirala prijavu.  Djelatnici centra su nas u još nekoliko navrata kontaktirali i mi smo prisatali na potpunu suradnju

Sada djelatnici Centra traže od nas da im napišemo na komadu papira suglasnos za nadzor u obitelji,  

Hvala

niko vas nemože prisiliti da potpišete suglasnost za nadzor.

ja  osobno tako nešto nebi potpisaao. ako krenu sa nadzorom mogu svašta pisati i imat će te problama.

pokrenuli bi nadzor da imaju temeljem čega.

sa starijom ćerkom ozbiljno porazgovarati. možda nije  ni svjesna u koju situaciju vas je dovela. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 12 sati , Lepi Ivan je napisao:

Roditelji smo troje djece ( dvoje maloljetne i jedne punoljetne).

Koliko sva djeca imaju godina , i kojeg su spola?

kakvi su učenici?

Je li se ova cijela situacija odrazila na njihovo ponašanje, uspjeh u školi?

Koje ste otprilike struke vi i supruga i na kojim radnim mjestima radite ? (samo naznačite, ne trebate u detalje i nemojte imenovati tvrtke/institucije )

Citiraj

Centar za socijalnu službu zaprimi je anonimnu prijavu o zlostavljanju i zapostavljanju. Maloljetna djeca su ispitana od strane policije i školskog psihologa. Mi smo također bili ispitani od strane policije od čega je već prošlo gotovo 3 mjeseca. U međuvremenu smo bili kao obitelj dobili poziv u Centar za socijalnu skrb te smo se odazvali na poziv. Moram naglasiti da nasilja u obitelji nema i nije ga bilo nikada.

Napišite iskreno - je li bilo kakvih problema u vašoj obitelji? Ne nužno nasilja. Jeste li imali problema u komunikaciji sa djecom, naročito sa najstarijom kćeri? Je li bilo njenog teenagerskog bunta koji je prelazio u ekscesivne ispade? prigovarali ste joj oko njenih izlazaka, prijatelja s kojima se druži, dečka,...? Je li ona depresivna? Ima li kakvih drugih problema?

Zašto je odlazila kod psihologu?

 

Gledajte - da ste stvarno neki loši roditelji zlostavljači, vjerojatno ne biste tražili savjet ovdje. Ali pokušajte iskreno proanalizirati je li i s vaše strane bilo kakvih pogreški. Ako tražite savjet , dobar savjet vam se može udjeliti samo ako ste potpuno iskreni.

 

Citiraj

Suglasili som se da ćemo otići k psihologu i sa najstariom kćeri pokušati razgovarati jer je ona bila ta koja je preko svog psihologa inicirala prijavu

Ni slučajno više nemojte pristati na tretman kod tog psihologa. Štoviše, pokušajte se oprezno raspitati o tom psihologu , što drugi misle o stručnosti dotične osobe i je li možda bilo i drugih slučajeva da se nakon seansi sa teenagerima događaju ovakve nebulozne prijave protiv roditelja. 

Moj savjet je da odbijete bilo kakve seanse sa psiholozima, naročito sa psiholozima koji su na bilo koji način povezani sa CZSS. Nadite psihijatra (ne psihologa) po preporuci (nekoga tko je stručan za poremećaje osobnosti i za probleme u teenagera).

Raspitajte se na društvenim mrežama i sl. 

 

Citiraj

Djelatnici centra su nas u još nekoliko navrata kontaktirali i mi smo prisatali na potpunu suradnju kako bi pomogli u rasvjetljavanju istine u ovom postupku. Najavljeno nam je da ćemo dobit nadzor u obitelji na što smo mi rekli kako se slažemo sa tom idejom. 

Ukoliko uistinu niste imali problema sa djecom, previše olako ste pristali na suradnju i sa CZSS i sa policijom. Moram vas upozoriti da sada na ovakvim vrstama prijava rade osobe koje su sklone jako pristrano tretirati prijavu, i jednostavno odbijaju uopće razmotriti da je prijava ili potpuno lažna, ili bar da je od relativno beznačajnog problema u obitelji u komunikaciji sa buntovnim teenagerom napravljen 'slučaj'. Pa umjesto da se roditelje pomaže savjetovanjem, tretira ih se kao zlostavljače i kriminalce koje reba 'istražiti i nadzirati'.

Citiraj

Sada djelatnici Centra traže od nas da im napišemo na komadu papira suglasnos za nadzor u obitelji, a oni će nam naknadno dati Rješenje o nadzoru. Koliko smo istaživali zakon o obitelji nismo mogli pronaći takav slijed postupka. ...

Molim vas za odgovor je li smo mi dužni dati takvu suglasnost ...

...Maloljatna djeca su se izjasnila da njim nije baš do nadzora jer nasilja i zlostavlajnje nema. 

Ukoliko vam ovo drugo dvoje djece nisu baš mali (da su bar stariji od 13-14 godina) onda biste po mom mišljenu trebaki zauzeti odlučan stav da je sad bilo dosta tog maltretiranja zbog očito preuveličane i lažne prijave. Kakva je to njihova stručnost ako takvu lažnu prijavu ne znaju prepoznati.

Uređeno od felixx

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovakva je situacija

Supruga i ja smo visoko obrozovane osobe IT i prosvjeta. Imamo tri cure 14, 16 i 23 godine. Najstarija mi je pokćerka. Razlike u odgoju i pristupu nikad nije bilo. Škola ne predstavlja problem i ne radimo nikakav pritisak na njih u vezi toga. Komunikacija sa djecom je dobra i otvorena. Najstarija je zbog depresije sa 14 godina išla kod psihijatra.  Psihologu je krenula u 9. mjesecu nakon što je prekinula sa dečkom. Psihologa površno poznajemo iz nekog prijašnjeg društva. U njegovu stručnost ne mogu ulaziti ali smatramo da je mogao i nas pozvati na razgovor prije nego je podnio anonimnu prijavu. Na ovaj način je slušao nezadovoljnu osobu koja je ljubomorna na odnos supruge i mene koji je vrlo skladan oduvijek. Sad imamo CZSS preko kojeg ona pokušava uporno nama pokazati kako je naš odnos prema njoj loš i da se mi moramo promijeniti. Nije nam jasno što bi mi morali mijenjati jer nikada nije bilo problema i nikakvog nasilja ili zlostavljanja. sad smo mi svi zlostavljni od strane nje i sustava koji nema nikakve osnove za nadzor.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, djelatnici CZSS, po bilo kakvoj, pa i anonimnoj, prijavi imaju pravo, a i dužnost, preispitati situaciju u obitelji i utvrditi osnovanost prijave, te, nedaj Bože, da utvrde da nešto nije u redu u obitelji, sudu predložiti da donese odluku o nadzoru, ne kažem da je situacija takva kod Vas, ali imam u daljnjem rodu sličnu situaciju..., a ako je prijavitelj poznat (što je slučaj kod Vas) može se raditi čak i o KD iz čl. 304. KZ-a (lažno prijavljivanje), pa Vi lijepo priopćite i njima, a i kćerki, da ćete, ako nastave s takvim ponašanjem, biti prisiljeni zatražiti pravnu zaštitu od tih i takvih prijavljivanja i takvog ponašanja, zasigurno se više to neće događati kada uvide da bi "moglo biti svašta"...

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kćer se ne želi od nas odseliti jer ima sav komoditet, a mi je ne želimo otjerati jer je ona i dalje naša kćer. Nama je bitno kako ne postoji pravna osnova da damo suglasnost za nadzor. Pretpotavljamo da bi CZSS morao donijet rješenje, a tek nas onda tražiti suglasnos i suradnju. Već smo razmišljali o podnošenju tužbe za lažno prijavljivanje.

Još uvijek se nadamo da će joj doći iz d...ta u glavu da svatko mora odgovarati za svoje postupke.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 13 minuta, Lepi Ivan je napisao:

... Već smo razmišljali o podnošenju tužbe za lažno prijavljivanje....

Ne morate podnositi još nikakvu tužbu, samo im dajte do znanja da ćete, ako se ne prestane s takvim radnjama, biti prisiljeni i vjerujem da bude sve ok...

Sretno..!

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Moguće je da se vaša suglasnost traži u smislu onoga članka koji općenito govori o tome da su roditelji dužni surađivati s institucijama koje vrše nadzor(kao formalna pretpostavka), ali i ja se slažem s ostalim komentatorima - opreza radi, ne potpisujte nikakvu suglasnost za to, ne djeluje regularno.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Napisali su na komadu papira da smo obaviješteni i da dajemo suglasnost. To nismo potpisali nego kad sau maknuli suglasnost. To smo potpisali. Rekli su da je to formalnost jer bi donijeli Rješenje i bez suglasnosti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat , Lepi Ivan je napisao:

Rekli su da je to formalnost jer bi donijeli Rješenje i bez suglasnosti.

pa neka onda donesu...kad oni donesu,onda ako postoje nepravilnosti ima smisla i žalba....ako sam pristaneš onda si u nepovoljnijem položaju.....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mislim da im to ipak "ne može proći", jer da ima osnove donošenja Rješenja o nadzoru i da to oni, kako kažu, mogu samo tako donijeti, već bi donijeli ili bi predložili sudu donošenje istog...

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Opcenito smatram da je CZSS, bila to anonimna prijava ili prijava po poznatom prijavitelju, duzna osumnjicenom priloziti, dati na uvid neki zapisnik, prijavu ili vec... po dolasku, kako bi isti imao okvirno tocku oko postupanja i zastite.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Lepi Ivan je napisao:

Napisali su na komadu papira da smo obaviješteni i da dajemo suglasnost. To nismo potpisali nego kad sau maknuli suglasnost. To smo potpisali. Rekli su da je to formalnost jer bi donijeli Rješenje i bez suglasnosti.

Da su oni sigurni da ispravno postupaju, ne bi tražili vašu suglasnost. Ovako bi se vadili 'da ste vi pristali'.

Svakako se žalite i stavite u žalbi naglasak na to da je cijela ta prijava dvojbena i maliciozno sročena, i da nije ničim utvrđena. A poslijedice za vašu malodobnu djecu su velike i nije u interesu djece da se ta nakarada nastavlja. 

A za stariju kćer koja je punoljetna ozbiljno vam sajetujem da tražite da se ona od vas odseli.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uz žalbu na izrečenu mjeru stručne pomoći tražili smo uruđbiranim zahtjevom cjelokupnu dokumentaciju CZSS . Tvrde da oni nisu dobili policijsko izvješće već samo obavijest da je zapisnik upućen Općinskom odvjetništvu za mladež. Imamo dojam da nam nisu dali svu dokumentaciju. Šalje li policija zapisnik o obavljenoj istrazi CZSS-u?

Također smo iz dokumentacije saznali da prva soc. radnica nije imala namjeru provoditi nikakve mjere nad nama, nego je o tome odlučila druga soc. radnica koja je naglo preuzela slučaj. 

Od prijave je prošlo pet mjeseci, od odvjetništva ni riječ: znači li to da je prijava odbačena ili ćemo se patiti još neko vrijeme?

Hvala svima na napisanim odgovorima i pomoći.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako policija utvrdi neke nezakonitosti i postupanje protivno Obiteljskom zakonu, neko kazneno djelo počinjeno na štetu djeteta, svoj nalaz šalje direktno DO koje dalje provodi istražne radnje i podiže optužnicu, naravno, ako se radi o nezakonitim radnjama počinjenim naspram djeteta i ako imaju dokaza kako bi mogli potkrijepiti optužnicu...

Dalje ide na sud gdje DO brani svoje stajalište razno-raznim dokazima, tu se pojavljuju i djelatnici CZSS koji daju svoje mišljenje i svoje sugestije i prema utvrđenom činjeničnom stanju sud donodi odluku...

No nije mi jasno ovo što pišete o nadzoru u obitelji, prva nije htjela, dok je druga odlučila ipak provoditi nadzor u obitelji...

Naime, djelatnici CZSS provode mjere terenskog izvida, a nemogu "samo tako" vršiti nadzor u obitelji, o tome odlučuje sud i ako sud donese odluku da se provode nadzorne mjere u obitelji, nema "nije htjela-htjela je", oni jednostavno moraju poštivati sudsku odluku i provoditi nadzor i o nađenom izvještavaju sud koji je i donio odluku da se provode nadzorne mjere u obitelji, malo nejasno...

Ne znači da je prijava odbačena, jer da je odbačena o tome bi Vi zasigurno bili izvješteni, samo je nejasno što im toliko dugo treba da utvrde činjenično stanje (pribave možebitne dokaze), te da prijavu odbace kao neosnovanu ili da podignu optužnicu, temeljem koje sud pokreće sudski postupak...

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vezano uz dvojbu oko soc. radnica. Prva je cijeli slučaj zavela kao klasa primjene neadekvatnih roditeljskih postupaka ) nakon razgovora s nama), dok je druga zatražila u svom CZSS klasificiranje kao nasilja u obitelji  bez upoznavanja s nama.   Ponavljam, djeca su nasilje negirala. Stalno imamo osjećaj da si traže posla, lakše je s nama pristojnima, koji ne radimo nikakve probleme u komunikaciji i suradnji nego s nekim tko je doista nasilan. 

Sud nam nije dostavio nikakvo rješenje o mjerama stručne pomoći, nego nam je to odredio CZSS. Dokaza o nasilju nema, svi smo samo dali iskaze. Još je policajac direktno pitao najstariju kći kad ju je vidio je li to sve izmislila. Ne znam što bi još trebali istražiti. 

Svi psiholozi i psihijatri koji su bili u kontaktu s našom djecom su zaključili da su nam djeca divna i da ne pokazuju znakove zlostavljanja.  Ne znam kako zaštititi djecu od svih dokazivanja. 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 9 minuta, Lepi Ivan je napisao:

...dok je druga zatražila u svom CZSS klasificiranje kao nasilja u obitelji  bez upoznavanja s nama....

Da, onda je to to, čim su sumnje na možebitno  nasilje u obitelji mogu se vršiti izvidne radnje...

No, o svemu tome ipak će zadnju riječ reći sud, ovo sve što dalje pišete ide Vama u prilog, a možete od CZSS, pisanim putem, zatražiti objašnjenje temeljem čega se provodi nadzor u obitelji, tj. uznemirava se i Vas i djecu, i tko je donio takvu odluku da se sprovodi nadzor u obitelji, dužni su Vam na to odgovoriti, to bi Vam možda bilo najbolje i učiniti...

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mi smo žalbu predali i sad nas pitaju zašto smo uložili žalbu kad nam oni silno žele pomoći.

Rješenje je prepuno krivih navoda, a za to su nam rekli da smo mogli tražiti da oni te navode isprave, a ne se žaliti na samo rješenje. Ako je rješenje puno krivih navoda onda se žalba mora uvažiti i rješenje staviti van snage ( npr. piše da nismo u braku i da živimo razdvojeno,a djeca žive sa ocem). Kao i cijela ova lakrdija.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

mi smo odradili Polikliniku, odrađujemo nadzor koji nije neugodan- samo beskoristan. Vidi žena da nema što raditi kod nas.  Žalba kao što znate uručena. 

Ono što nas još muči je stanje prijave. Nakon obavijesnih razgovora, bez snimanja, policija je 30.11.2017. poslala spis u Općinsko državno odvjetništvo, nismo dobili nikakvu obavijest o pokretanju bilo kakvog postupka. CZSS je proslijedio svu dokumentaciju 7.2.2018. Policijskoj upravi. Ni nakon toga ništa službeno ne dobivamo od suda.

Kakva je procedura? Sve što čitam po forumu je da ljudi ubrzo dobiju optužni prijedlog, znaju na čemu su. Nama je prošlo 5 mjeseci.Također na stranicama DORHa piše da se optužnica diže u roku od devedeset dana za kazneno djelo. Možemo li očekivati samo prekršajnu parnicu? To se onda može protegnuti na tri godine? Koji je uopće rok. Molim Vas da nam date bar neki vremenik jer nam je teško očekivati, na kraju i ne znamo što nam visi nad glavom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

željeli bi zahvaliti svima koji ste nam pomogli svojim savjetima. 

Epilog: 

Naša žalba je usvojena,  sa zakašnjenjem što je pretpostavljalo usvojenost ( ZUP). Naloženo je CZSS-u da obnovi postupak s obzirom da su prvi postupak napravili manjkavo, s krivim podacima i bez obaveznih lista procjena ugroženosti djece. Kako smo tijekom pregleda djece u Poliklinici za djecu, mladež dokazali da nitko nije zlostavljan i da policija nije reagirala nisu imali temeljem čega obnoviti postupak. 

I onda socijalna radnica u centru traži da potpišemo retrogradno  dopunjeno rješenje kako naša nadzornica ne bi morala vratiti novac koji je dobivala za nas.

Nadzor ukinut nakon 5 mjeseci.

Mi smo potpisali da se ne slažemo s završnim izvješćem o našem napretku, zato što smatramo kako bi time priznali istinitost optužbi.

Nismo se žalili  upravnom sudu zbog zakašnjele odluke o obnovi postupka kako bi cijelu stvar ostavili iza sebe i kako bi ta naša nadzorna djelatnica mogla zadržati novac jer je bila prilično korektna.

Sve skupa ostavilo je gorak okus, šlampavost CZSS-a i nerad drugostupanjskok tijela ( tri požurnice i nekoliko mailova). 

Svi koji se nađete u kolopletu institucija, dobro iščitavajte zakone i budite uporni. Može se!

Pozdrav.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...