Jump to content

Dvostruka pricuva


rumores

Preporučene objave

Firmi koja se bavi odrzavanjima zgrada uredno preko uplatnica placamo mjesecne racune, medjutim, odabrani povjerenik zgrade ispisuje i svoje dodatne rukom, takodjer svaki mjesec. Iznos na njima varira od mjeseca do mjeseca, nekad i po 20-ak kuna. Pravda ih na isti nacin kao i spomenuta firma: lift, struja na stubistu, naknada povjereniku. 

Ljudi se bune ali svejedno placaju. 

Moze li to biti legalno i ako da u cemu je stvar? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

:) hvala sto ste tamo. 

Ne, na povjerenikovom nema broja: ispisan je rukom, na blok uplatnici, bez potpisa, oiba i poreznog broja (za sve postoji kucica), samo ime platitelja, datum i iznos. 

To je onaj tip zgrada koje su imale zajednicka mjerila za vodu, pa se skupljalo za vodu, pa su se stanari dogovorili da odvoje mjerila, i svatko placa koliko potrosi, ali se nastavilo skupljati za cistacicu, pa je uvedena fiskalizacija pa je i cistacica presla na uplatnice preko banke, ali se svejedno jos za nesto skuplja. 

A povjerenik ima obicaj na oglasnu plocu stavit imena neplatisa. 

Tako da mu posao djeluje - legalno. Cak izracuna sve u lipu: npr. racun za prosinac. je bio 22.45 kn., a za veljacu 42.70. 

uređeno: od rumores
tipfeler
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dugo se oni vec kolju oko toga (meni je pocelo bit stalo tek od kad sama placam racune. to mi ide kao neki porez na mir u kuci), i opet je sve po starom. 

Dakle, skuplja se za koristenje lifta (ono preko uplatnice je za eventualne popravke), za struju na stubistu (ono preko uplatnice je ocekivani racun, ovo je stvarni)... dakle, ne izmisljam, samo me zanima jel to moguce: da firma pretpostavlja trosak, a povjerenik da ima stvarni uvid, sto li? I toboze nam cini uslugu jer mu novac ide na ruke, bez provizije banci. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da Vam ipak on malo "farba", možda griješim, ali ipak bi se svi suvlasnici trebali zauzeti da utvrde što je istina od svega toga što on priča, pa ako treba, tj. ako se utvrdi da to nije tako, jednostavno ga smjenite, niko nije nezamjenjiv pa ni on...

Slučajno sam predstavnik suvlasnika u svojoj zgradi pa pišem iz iskustva, svi ti pobrojani izdaci se naplaćuju iz zajedničke pričuve, kažem, neznam kako ste to Vi regulirali, ali svi popravci na zajedničkim prostorijama se plaćaju iz zajedničke pričuve, pa zato i plaćamo pričuvu, iskreno, nije mi jasno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na strpljenju ? 

Cini se da je nas ipak nezamjenjiv: stara je to zgrada, a on je oduvijek tu i oduvijek nesto skuplja. Mene je samo strah, kad on umre (ako!), da ce nasljednik nastavit s tim obicajem. 

Pa ako mogu jos jedno glupo pitanje: postoji li kakav zakon ili pravilnik koji bi uredjivao takve stvari (upravljanja stambenim zgradama i odrzavanjima), ili svaka zgrada pise svoja pravila pa nakon sto se izabere predstavnik stanara, sve ovisi o njegovoj dobroj volji? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (ZOV), kao i Zakon o upravljanju i održavanju zgrade...

Vi, drugi suvlasnici se složite i potpišite (treba potpisati polovica svih  suvlasnika + jedan) za njegovu smjenu, izaberete adekvatnu osobu, i onda on ne može ništa više...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 15 minuta, rumores je napisao:

50% + 1 

drzava u malom 

A ova firma koja izdaje uplatnice za mjesecnu pricuvu? 

Da, 50% suvlasnika plus jedan, znači natpolovična većina suvlasnika...

A što možemo kad je zakon takav

Ova firma što naplaćuje pričuvu, to je upravitelj zgrade koji vodi račune zgrade, brine se o popravcima isl., naravno, poštuje odluku suvlasnika koje predstavlja predstavnik suvlasnika, njoj se plaća pričuva, tj. preko nje banci, ona vodi statistiku ulaza i izlaza pričuve (uplate i rashoda), vodi statistiku naplate pričuve (ko plaća, a ko ne plaća), ovlaštena je da u ime suvlasnika pokrene ovršni postupak protiv suvlasnika koji ne plaća pričuvu idr., a predstavnik suvlasnika je spona između svih suvlasnika i upravitelja, tj. te firme što naplaćuje račune....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram malo reagirati. Večina suvlasnika se uvijek računa u suvlasničkim omjerima. Dakle, ako natpolovičnu večinu čine oni koji imaju to u suvlasničkim omjerima ne mora ih biti brojčano 50%+1 suvlasnika. Više o tome, smjeni predstavnika i sazivanju sastanka je objašnjeno ovdje.

Što se tiće zakonske regulative, iako bi valjalo da bi se konkretno definirala regulativa, još uvijek ne postoji Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, samo ZVDSP i Uredba o održavanju zgrada.

Što se tiće uplatnica, na prvu zvući kao nekakova muljaža, no moguće je da je tako regulirana naknada predstavniku (između njega i upravitelja, iako je i to na rubu zakona posebno ako nije regulirano MU) zbog raznoraznih razloga, no to bi saznali na sastanku.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Dvostruka pricuva

Znaci, ipak malo bolje od 'male drzave' - svatko vrijedi onoliko koliko kvadrata posjeduje 

Vjerujem da ste u pravu za ovo u vezi naknade, mislim da mu je to jedini izvor prihoda i da se radi o kakvom presutnom dogovoru starijih stanara. 

Hvala vam obojici. 

 

 

sad me sram sto sam otvarala ovu temu, ali eto, za ubuduce... 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Spitfire je napisao:

Moram malo reagirati. Večina suvlasnika se uvijek računa u suvlasničkim omjerima. Dakle, ako natpolovičnu večinu čine oni koji imaju to u suvlasničkim omjerima ne mora ih biti brojčano 50%+1 suvlasnika.

Da, točno, u pravu ste, moja pogreška, većina suvlasnika u suvlasničkim omjerima, kod mene su svi stanovi iste površine  (kvadratura) pa sam zato to i napisao, dakle kod mene je situacija 50%+1, veća površina stambenog prostora po suvlasnicima, veći omjer u suvlasničkim djelovima...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , rumores je napisao:

sad me sram sto sam otvarala ovu temu, ali eto, za ubuduce...

Nema vas zašto biti. Ionako je veliki broj predstavnika na glasu da rade po svojoj volji i slično. Pa ako se ovime i sličnim primjerima može učiniti nešto da takovih bude što manje ili ćak da se taj glas pokaže netočnim, još bolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija