Jump to content

Prodaja darovane nekretnine


anonimno

Preporučene objave

  • 4 mjeseci kasnije...

Da se nadovežem upravo na ovaj tekst pitanjem:

-ako se darovanje sastoji od desetak manjih čestica zemljišta,koji sve skupa a zajedno s drugim suvlasnicima čini određeni idealni dio parcele u suvlasništvu, uknjižene u četiri Z.U. kao zemšljišno knjižno tijelo, DA LI JE TO OBRTNA PRODAJA i podliježe li gorenavedenom statusu i plačanju poreza ili NE.

 

Dakle,moja mama mi recimo daruje svoj suvlasnički dio na 4 zemljišno knjižna tijela( a u stvari jedna građevna parcela),a samo darovanje se sastoji od 10 čestica..od 6m do 300 m...

Prodajom toga da li plaćam porez na dohodak jer je riječ o više od "tri nekretnine" ili se to tako ne tretira i ne plaćam porez ????

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najbolje je da se suvlasnici dogovore oko spajanja parcela u jednu pa izbjegavate mogućnost oporezivanja.

 

ili napravite da se parcelacija provede na način da svakome od suvlasnika pripadne jedna nova čestica.

sve opcije su bolje nego da vam porezna uprava poične tumačii.

pravno gledajući do su sve zasebne nekretnine jer su zasebna četiri zk.uloška

da su u istom ulošku onda bi se pravno smatralo jednom nekretninom u prometu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

možete pogledati zakon o porezu na dohodak, članak 27., stavak 4., 5. i 6. dakle, ukoliko otuđite nekretninu (zemljište) u roku manjem od tri godine, plaćate porez na dohodak po stopi od 25% na razliku nabavne tržišne vrijednosti (koliko je vrijedila u trenutku kad vam je darovana, vjerovatno vam je iskazano u darovnom ugovoru) i tržišne vrijednosti u trenutku otuđenja. ne postoji način da izbjegnete plaćanje tog poreza, osim da pričekate istek od 3 godine. ukoliko ne prijavite poreznu obvezu, sama porezna uprava će vam je utvrdit kad kupac nekretnine bude prijavljivao porez. naime, porez se prijavljuje prema mjestu gdje se nekretnina nalazi, tako da vam je bolje da sami prijavite obvezu pravovremeno, jer činite prekršaj, pa ćete na kraju platit još više.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

ako ste imali prijavljeno prebivalište na nekretnini, vi ili uži članovi vaše obitelji, a prodajete je u roku manjem od 3 godine, e u tom slučaju ne plaćate porez na dohodak od imovine i imovinskih prava od 25%. ali mislim da ste vi dobili na dar zemljište, pa onda niste mogli prijavit prebivalište na zemljište!

(zakon o porezu na dohodak st.27., st. 5., 6.,7., i 8.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Ja sam se na ovu temu samo uključila. Onaj ko je pokrenuo ovo slično pitanje je zaista vlasnik zemlje, a ja sam čitajući pitanja i odgovore samo upitala da li ja podliježem PDV kao vlasnik darovane nekretnine sa prebivalištem kraćim od 3 godine, a nakon prodaje se mislim iseliti iz države.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija