Jump to content

Prijevara invalidske komisije i tužba koja nikada nije došla do upravnog suda


MarkoDelija

Preporučene objave

Pozdrav,

Molio bi vas savjet kako postupiti u slijedećem slučaju.

Otac mi je dragovoljac Domovinskog rata,

Od 28.06.91 bio je zapovjednik satnije u 106. brigadi.
Od 30.10.91. bio je zapovjednik i osnivač voda VP u 130 brigadi (u ratnom putu se ne navodi VP već da je bio pripadnik 130. brigade i svakodnevno izložen pogibeljnim situacijama itd.).
Od 30.06.92. do  30.06.2003 bio je zapovjednik 1. satnije 68. bojne VP.
Satnik ukazom predsjednika od 1. mjeseca 19992.
Prošao obranu Osijeka, Dubrovačko zaleđe u sklopu "borbene skupine VP", Maslenicu gdje je obnašao dužnost zapovjednika sektora neko vrijeme i bio 7 mjeseci dolje kao zapovjednik postrojbe "združene borbene bojne VP" ,Bljesak - sve borbena djelovanja.
Završio 1994. HVU Petar Zrinski za časnika pješaštva. 1996. Specijalističku izobrazbu za časnike VP u nastavnom središtu VP.
Odlikovan medaljom Bljesak, Redom Hrvatskog Pletera, Spomenicom Domovinske zahvalnosti, Spomenicom Domovinskog rata 1990-1992, te dobio brojne pohvale od ministra obrane do raznih generala za sudjelovanje i uspješnu organizaciju u borbenim djelovanjima, zahvalnice za časno i uzorno zapovijedanje postrojbama itd.

1993. i 1994. nakon povratka sa "Maslenice" u nekoliko mjeseci izgubio 30 kg i doznao da je obolio od dijabetesa tip 2, uzrok stres u obavljanju dužnosti.
Odbio se liječiti i nastavio obnašati dužnosti. 
2001. otišao na bolovanje i liječio se na psihijatriji od ptsp-a te se počeo liječiti od dijabetesa. 
2003. odlukom zapovjednika bojne zbog dugog bolovanja poslan na umirovljenje.
E sada nastaju problemi... Umirovljen kao djelatna vojna osoba sa činom satnika u 6a mirovinu od 2950kn.
Bio na invalidskoj komisiji (prvostupanjska) na kojoj mu je dodijeljeno 20% HRVI na osnovu PTSP te mu usmeno rečeno kako se od dijabetesa liječi i kako nema tegoba za dodjelu HRVI te da ukoliko dođe do pogoršanja izađe na reviziju.
Dobija drugostupanjsko riješenje kojim se odbija zahtjev za HRVI zbog toga što je oštećenje organizma masnje od 20%.
Nakon toga (što je i navedeno u sudskim spisima dostupnim na internetu) biva umješan u "Pokolj u Paulin dvoru", naime slučaj se otvorio kada je jedan od njemu podređenih vojnika počeo javno govoriti o tome kako bi dobio status HRVI na PTSP (koji je i dobio) te otac završava kao svjedok na sudu gdje su svjedoci izjavljivali kako je bio prvi na mjestu zločina, kako je bio prisutan na premještanju tijela, trpanju u bačve, ukapanju u Lugu i svašta nešto.
Odvjetnik napiše tužbu na upravni sud, gdje se izričito zahtjeva dodjela najmanje 40% HRVI na PTSP, imam doma kopiju.
Otac predaje tužbu koja iz nekog razloga nikada nije došla na upravni sud, tj. nikada nije dobio riješenje a on je smatrao da je odbijen i poslao to sve u PM.
U međuvremenu od dijabetesa osljepljuje, amputirani prsti na nozi pa pola stopala, amputirana noga do koljena, uslijed bolova nije spavao po tjedan dana te doživljava 7 moždanih udara koji mu paraliziraju cijelu desnu stranu tijela, na kraju i kompletno tijelo.
Na to sve je htio tražiti reviziju HRVI-a gdje mu je rečeno da ne može zato što mu je odlukom prvostupanjske komisije odbijen dijabetes na što se on nije žalio!!!???
Iako mu je usmeno rečeno na komisiji kao što sam naveo kako se od dijabetesa liječi i kako nema tegoba za dodjelu HRVI te da ukoliko dođe do pogoršanja izađe na reviziju.

Sada je otac preminuo u 11. mjesecu 2017. te sam saznao da nema nikakvih prava prema zakonu o braniteljima, kao ispunjava sve uvjete osim što nema HRVI te na obiteljsku mirovinu ne ide koef. 1.9 već kao i za sve građane 0.7 kao da nije bio branitelj. Nikakva prava obitelj nema jer čovjek doslovno nije po zakonu Hrvatski branitelj. Ne znam kako je onda u registru branitelja bio sa 1830 dana borbenog sektora a i tu je prevaren zato što se vodi od dana kada je osnovana 106. brigada, a on je bio prije toga u Narodnoj zaštiti koja je vidim svima uvedena ali njemu nije.

1. prevara je izvršena na prvostupanjskoj komisiji gdje mu je rečeno ako dođe do pogoršanja zdravlja u slučaju dijabetesa da pristupi na reviziju a ustvari je odbijen.
2. kako za predanu tužbu upravni sud nikada nije donijeto riješenje suda?

Što je sad meni ovdje raditi, ministarstvo branitelja je kontaktirala nekolicina prijatelja i svi su odje*ani jer je bio djelatna vojna osoba.
Ministarstvo obrane gdje ga general Krstičević osobno zna je samo reklo da obitelj može tražiti preko neke udruge dodjelu odlikovanja, da oni ne mogu ništa učiniti.
Jednostavno se doslovno svi prave ludi i ili prebacuju na drugog  ili nas sve jednostavno otpile...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 15 minuta, buda2 je napisao:

Da li u zakonu o pravima hrvatskih branitelja o vještačenju i priznavanju statusa RVI, da li se diabetes kao bolest  priznaje za ostvarenje RVI ??? U zakonu su navedene bolesti koje se priznaju za ostvarenje statusa RVI i koliku invalidnost nose.

Nisam provjeravao, pogledati ću, ali sam nedavno čitao na portalu jednom kako je jedan general obolio 1994. od dijabetesa, izgubio nogu i svašta nešto od dijabetesa te je umirovljen sa 100% HRVI.

Ali i dalje je neobjašnjivo kako upravni sud nije nikada poslao odluku o tužbi za PTSP.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo stalno mi tvrde da nemam prava jer je bio DVO i ispunjava uvijete da je dragovoljac, 1830 dana borbenog sektora i sve ali nema HRVI.

Sada čitam zakon https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_12_121_2758.html

U kojem stoji:

Članak 3.

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti odnosno suvereniteta Republike Hrvatske kao:

a) pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (Zbora narodne garde, Hrvatske vojske, ministarstva nadležnog za obranu, Policije, ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i Hrvatskih obrambenih snaga)

b) pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je bio izravno angažiran kao pripadnik borbenog sektora najmanje 100 dana u razdoblju od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991.

c) pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili nije regulirao obvezu služenja vojnog roka ako je bio izravno angažiran kao pripadnik borbenog sektora najmanje 30 dana u razdoblju od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991.

d) pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je bio izravno angažiran kao pripadnik borbenog sektora, a koji je pritom umro u razdoblju od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991.

e) pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je bio izravno angažiran kao pripadnik borbenog sektora, a koji je pritom nestao u razdoblju od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991. i

f) pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je bio izravno angažiran kao pripadnik borbenog sektora, a koji je pritom zatočen u neprijateljskom logoru, zatvoru ili drugom neprijateljskom objektu u razdoblju od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991.

(2) Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno vrijeme neposredne ugroženosti suvereniteta Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: obrana suvereniteta Republike Hrvatske), u smislu stavka 1. ovoga članka, podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

(3) Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata iz stavka 1. ovoga članka i članovi njihovih obitelji ostvaruju prava prema ovom Zakonu.

(4) Status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata iz ovoga članka dokazuje se potvrdom ministarstva nadležnog za obranu odnosno ministarstva nadležnog za unutarnje poslove.

Članak 4.

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je i svaka osoba kojoj je priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata do dana stupanja na snagu ovoga Zakona i koji je u trenutku stupanja na snagu ovoga Zakona na redovitoj isplati osobne invalidnine s priznatim statusom hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

(2) Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata iz stavka 1. ovoga članka mogu ostvariti prava po ovom Zakonu koja ostvaruju hrvatski branitelji iz Domovinskog rata iz članka 3. ovoga Zakona.

(3) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je i svaka osoba koja je bila pripadnik borbenih postrojbi, a čiji su članovi obitelji temeljem njegova smrtnog stradavanja na redovitoj isplati obiteljske invalidnine u trenutku stupanja na snagu ovoga Zakona.

(4) Članovi uže i šire obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz stavka 3. ovoga članka mogu ostvariti prava po ovom Zakonu koja ostvaruju članovi obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Članak 5.

(1) Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnik borbenog sektora najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

(2) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili nije regulirao obvezu služenja vojnog roka ako je sudjelovao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnik borbenog sektora:

a) najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ili

b) najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 31. prosinca 1995.

(3) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je nestao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i smrtno stradali hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je poginuo u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ili je ubijen prilikom zatočenja u neprijateljskom logoru, zatvoru ili u drugom neprijateljskom objektu u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, koji je umro od posljedica rane ili ozljede zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, koji je umro od posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolesti u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i koji je izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta Republike Hrvatske do 15. siječnja 1992., ako je njegovo sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske započelo najkasnije 8. listopada 1991. u slučajevima iz stavka 1. ovoga članka odnosno ako je njegovo sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske započelo najkasnije 16. prosinca 1991. u slučajevima iz stavka 2. ovoga članka.

(4) Status dragovoljca iz Domovinskog rata iz ovoga članka dokazuje se potvrdom ministarstva nadležnog za obranu odnosno ministarstva nadležnog za unutarnje poslove.

 

Dok su  na stranicama mirovinskog razdvojeni i moj otac tj. naslijednik, nema prava prema zakonu o HB

I sada mi nije jasno tko tu koga...

uređeno: od MarkoDelija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čitam vaš post po nekoliko puta i nikako da skontam što vi u stvari tražite? pokojni otac je zatražio ostvarivanje statusa HRVI na temelju dijabetesa i odbijen je, ima status dragovoljca ,pokrenuo upravni postupak vjerojatno se žalio na nešto i odbijen je imao je status branitelja, na žalost preminuo je trajni status nije riješen.Po važećim zakonima supruga ima pravo na obiteljku mirovinu kad ispuni propisane zakonske uvijete djeca također dok se redovito školuju, i to je 70% od njegove mirovine tjset 0,7 kako vi spominjete. To što je netko dobio nešto je rekla kazala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Lost je napisao:

Čitam vaš post po nekoliko puta i nikako da skontam što vi u stvari tražite? pokojni otac je zatražio ostvarivanje statusa HRVI na temelju dijabetesa i odbijen je, ima status dragovoljca ,pokrenuo upravni postupak vjerojatno se žalio na nešto i odbijen je imao je status branitelja, na žalost preminuo je trajni status nije riješen.Po važećim zakonima supruga ima pravo na obiteljku mirovinu kad ispuni propisane zakonske uvijete djeca također dok se redovito školuju, i to je 70% od njegove mirovine tjset 0,7 kako vi spominjete. To što je netko dobio nešto je rekla kazala.

 

1. Njemu na komisiji usmeno rečeno kako se od dijabetesa liječi i kako nema tegoba trenutno pa neće sada to uzimat u obzir za dodjelu HRVI te da ukoliko dođe do pogoršanja izađe na reviziju. A ustvari je napisano da je odbijen što on nije znao. Kasnije kada je htio tražiti reviziju mu je rečeno da je odbijen i nije se žalio.  Dakle prevarila ga je komisija koja mu nije rekla da je odbijen već da dođe na reviziju ako bude bilo pogoršanja stanja.

2.  Čovjek je 2 godine ležao po psihijatrijama i gutao tablete, dali su mu za to 20% HRVI što je drugostupanjska komisija odbila.

3. Nakon drugostupanjske komisije je predana tužba napisana od pravnika na upravni sud od koje ja imam i kopiju u kojoj se izričito traži 40% HRVI a nikada nije donesena presuda, nije mi jasno, kao da ne postoji tužba a ja imam kopiju i svjedoke koji znaju da je predan original na ustavni sud a jedan je i bio s njim kada je nosio tužbu.

4. Da je to upravni sud obradio oko PTSP-a ili da je prihvaćena revizija za dijabetes i da je dobio bar 30% HRVI ja danas kao nasljednik mirovine radi 100% invalidnosti i potpune i trajne nesposobnosti za rad ne bih naslijeđivao 70% mirovine ili ti ga 0.7 kako stoji u zakonu već 185% mirovine, ili ti ga 1.85 kako stoji u zakonu i stranicama mirovinskog.

5. Što je najgore kontaktirao sam i sam, preko prijatelja, materi, svimaa je rečeno da je on bio DVO, i on u zakonu o braniteljima nema nikakva prava, dakle nije bio branitelj. Da bi imao mu fali status HRVI. 

Dakle po tome dragovoljac Domovinskog rata sa 12 godina u sustavu MORH-a i to na zapovjednim dužnostima, na ratištima, nije Hrvatski branitelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Lost je napisao:

Čitam vaš post po nekoliko puta i nikako da skontam što vi u stvari tražite? pokojni otac je zatražio ostvarivanje statusa HRVI na temelju dijabetesa i odbijen je, ima status dragovoljca ,pokrenuo upravni postupak vjerojatno se žalio na nešto i odbijen je imao je status branitelja, na žalost preminuo je trajni status nije riješen.Po važećim zakonima supruga ima pravo na obiteljku mirovinu kad ispuni propisane zakonske uvijete djeca također dok se redovito školuju, i to je 70% od njegove mirovine tjset 0,7 kako vi spominjete. To što je netko dobio nešto je rekla kazala.

 

Želio bi da mu otac dobije status RVI pošto je obolio od dijebetesa mada je isti odbijen na prvostupanjskoj komisiji i uslijedila je tužba sudu.u međuvremenu je otac preminuo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, buda2 je napisao:

Želio bi da mu otac dobije status RVI pošto je obolio od dijebetesa mada je isti odbijen na prvostupanjskoj komisiji i uslijedila je tužba sudu.u međuvremenu je otac preminuo.

I u liječničkim papirima je navedeno kako je 1993-1994 značajno izgubio na kilaži, da je dobio dijabetes tipa 2 kojem je uzrok stres u obavljanju dužnosti.

A odbijen je na način da mu je rečeno da dođe na reviziju ukoliko dođe do pogoršanja stanja (jer tad nije imao posljedica) i ništa drugo, dakle nitko mu nije rekao da je odbijen već da dođe na reviziju, da bi tek nakon nekoliko godina kad su nastale teške tegobe i kada je htio podnijeti zahtjev za reviziju, saznao da je komisija napisala da je odbijen a on se nije žalio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 6 minuta, MarkoDelija je napisao:

I u liječničkim papirima je navedeno kako je 1993-1994 značajno izgubio na kilaži, da je dobio dijabetes tipa 2 kojem je uzrok stres u obavljanju dužnosti.

A odbijen je na način da mu je rečeno da dođe na reviziju ukoliko dođe do pogoršanja stanja (jer tad nije imao posljedica) i ništa drugo, dakle nitko mu nije rekao da je odbijen već da dođe na reviziju, da bi tek nakon nekoliko godina kad su nastale teške tegobe i kada je htio podnijeti zahtjev za reviziju, saznao da je komisija napisala da je odbijen a on se nije žalio.

Ako je bio odbijen na PLP ( kako tvrdiš ) morao je dobiti rješenje na koje je otac imao pravo žalbe.ako se nije žalio (iz njemu znanih razloga) onda je saglasan sa dobivenim rješenjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sad, buda2 je napisao:

Ako je bio odbijen na PLP ( kako tvrdiš ) morao je dobiti rješenje na koje je otac imao pravo žalbe.ako se nije žalio (iz njemu znanih razloga) onda je saglasan sa dobivenim rješenjem.

U rješenju ništa nije navedeno u svezi odbijanja dijabetesa, na prvostupanjskom samo da mu se određuje 20% HRVI, na drugostupanjskom da je oštećenje manje od 20% i onda je podnijeta tužba upravnom sudu. Dok upravni sud već oko 10-11 godina nije poslao nikakvu presudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, esigente je napisao:

Morao je dobiti rjesenja od komisije (prvostupanjske i drugostupanjske). U tom rjesenju na kraju ima uputu o pravnom lijeku (mogucnost zalbe ili tuzbe). Da li je iskoristio to svoje pravo?

Imate papir o predanoj tuzbi Upravnom sudu, otidjite tamo sa tim papirom i provjerite da li je taj predmet rijesen.

Da, nakon prvostupanjske se nije žalio jer tada mu je 20% bilo dovoljno za ostvarivanje svih prava, na drugostupanjsko je podnio tužbu upravnom sudu, pronašao sam kopiju tužbe i čak znam da tko je bio nazočan s njim kada je podnio tužbu e ali papir tj potvrdu nemam, tj. ne znam gdje je, to je staro, podneseno negdje 2006. ili 2007. a papira svakakvih hrpe, na kutije, jednostavno ju ne nađem nigdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , MarkoDelija je napisao:

1. Njemu na komisiji usmeno rečeno kako se od dijabetesa liječi i kako nema tegoba trenutno pa neće sada to uzimat u obzir za dodjelu HRVI te da ukoliko dođe do pogoršanja izađe na reviziju. A ustvari je napisano da je odbijen što on nije znao. Kasnije kada je htio tražiti reviziju mu je rečeno da je odbijen i nije se žalio.  Dakle prevarila ga je komisija koja mu nije rekla da je odbijen već da dođe na reviziju ako bude bilo pogoršanja stanja.

2.  Čovjek je 2 godine ležao po psihijatrijama i gutao tablete, dali su mu za to 20% HRVI što je drugostupanjska komisija odbila.

3. Nakon drugostupanjske komisije je predana tužba napisana od pravnika na upravni sud od koje ja imam i kopiju u kojoj se izričito traži 40% HRVI a nikada nije donesena presuda, nije mi jasno, kao da ne postoji tužba a ja imam kopiju i svjedoke koji znaju da je predan original na ustavni sud a jedan je i bio s njim kada je nosio tužbu.

4. Da je to upravni sud obradio oko PTSP-a ili da je prihvaćena revizija za dijabetes i da je dobio bar 30% HRVI ja danas kao nasljednik mirovine radi 100% invalidnosti i potpune i trajne nesposobnosti za rad ne bih naslijeđivao 70% mirovine ili ti ga 0.7 kako stoji u zakonu već 185% mirovine, ili ti ga 1.85 kako stoji u zakonu i stranicama mirovinskog.

5. Što je najgore kontaktirao sam i sam, preko prijatelja, materi, svimaa je rečeno da je on bio DVO, i on u zakonu o braniteljima nema nikakva prava, dakle nije bio branitelj. Da bi imao mu fali status HRVI. 

Dakle po tome dragovoljac Domovinskog rata sa 12 godina u sustavu MORH-a i to na zapovjednim dužnostima, na ratištima, nije Hrvatski branitelj.

Ovo ne stoji niti u jednom zakonu. Očito da ste nešto pomiješali. To je samo jedan od koeficijenata pri izračunu vojnog dijela mirovine, ali nasliijediti 185% ne stoji nigdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, gonzo-stari je napisao:

Ovo ne stoji niti u jednom zakonu. Očito da ste nešto pomiješali. To je samo jedan od koeficijenata pri izračunu vojnog dijela mirovine, ali nasliijediti 185% ne stoji nigdje.

Nije 185 moj bad nego 190% tj 1.90

c) Obiteljska mirovina

 

Obiteljsku mirovinu prema ZOPHBDR-u mogu ostvariti članovi obitelji s utvrđenim statusom smrtno stradalog branitelja čija je smrt prouzročena ranjavanjem, ozljedom, bolešću, pogoršanjem odnosno pojavom bolesti zadobivenoj u obrani suvereniteta RH.

Obiteljska mirovina određuje se na isti način kao i invalidska mirovina, s tim da se razlikuje vrijednost polaznog i mirovinskog faktora u pojedinim slučajevima:
Polazni faktor za obiteljsku mirovinu iznosi:

- 1,50 – za obiteljsku mirovinu nakon smrti branitelja
- 1,90 – za obiteljsku mirovinu nakon smrti branitelja pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije te dragovoljca iz Domovinskoga rata.

 

Mirovinski faktor za obiteljsku mirovinu, ovisno kojem članu obitelji pripada mirovina, iznosi:

- 1,0 - ako pripada bračnom drugu i djetetu, ili samo djetetu hrvatskog branitelja

A moj otac je imao invalidsku mirovinu i polazni faktor 0,nešto...

uređeno: od MarkoDelija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tj. radi se o tome da nebi bio umirovljen sa polaznim faktorom 0,5-6 ili koliko ne znam sada točno ali je bio mali faktor, već i 3 puta većim da ga nije tip iz komisije zavaljao i upravni sud nikada donio presudu, išao bi veći izračun i mirovina nebi bila 2950kn nego bi imao izračun veći i dosta veću mirovinu... A i ja pravo na 1.0 mirovine a ne 0.7

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad su mi neke stvari jasnije nažalost pokojni otac trebao je nastaviti sa obnavljanjem postupka nakon odbijenice imao je nakon proteka dvije godine pravo na isto. Stalo je na prvom koraku od tri ciklusa ostvarenja trajnog Hrvi statusa i to ako mu se prizna 20% . Pokušajte nešto iako mislim da je otac sigurno dobio rješenje na žalbu i bio odbijen pa je digao ruke od svega  jednostavno trebao je nakon proteka dvije godine obnoviti postupak priložiti novu dokumentaciju  ovo sada je bojim se prekasno za bilo što uraditi. Moj otac je imao povredu sa trajnim invaliditetom na prvoj crti kod bojevih djelovanja i odbijali su mu priznati HRVI odnosno dobivao je manje od 20% sa tim je otišao u civilnu invalidsku ali je bio uporan i nakon 10-ak godina dobio je konačno trajno HRVI i to ne na povredu već PTSP. Iskreno mi je žao zbog vašeg gubitka i osjećaja nepravde s tim je suočeno mnogo više branitelja nego što mislite mnogi i na ovom forumu već desetljećima se bore za svoja prava. Obratite se pravniku u hvidri ili gdje već koji se bavi problematikom branitelja. Sretno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, Lost je napisao:

Sad su mi neke stvari jasnije nažalost pokojni otac trebao je nastaviti sa obnavljanjem postupka nakon odbijenice imao je nakon proteka dvije godine pravo na isto. Stalo je na prvom koraku od tri ciklusa ostvarenja trajnog Hrvi statusa i to ako mu se prizna 20% . Pokušajte nešto iako mislim da je otac sigurno dobio rješenje na žalbu i bio odbijen pa je digao ruke od svega  jednostavno trebao je nakon proteka dvije godine obnoviti postupak priložiti novu dokumentaciju  ovo sada je bojim se prekasno za bilo što uraditi. Moj otac je imao povredu sa trajnim invaliditetom na prvoj crti kod bojevih djelovanja i odbijali su mu priznati HRVI odnosno dobivao je manje od 20% sa tim je otišao u civilnu invalidsku ali je bio uporan i nakon 10-ak godina dobio je konačno trajno HRVI i to ne na povredu već PTSP. Iskreno mi je žao zbog vašeg gubitka i osjećaja nepravde s tim je suočeno mnogo više branitelja nego što mislite mnogi i na ovom forumu već desetljećima se bore za svoja prava. Obratite se pravniku u hvidri ili gdje već koji se bavi problematikom branitelja. Sretno.

 

A normalno da je tada digao ruke od svega jer je pop... kad su ga odbili a godinama kao budala ležao po psihijatrijama i kljukali ga lijekovima da je jedva govorio a i onda upravni sud ništa nije napravio nit donio odluku. Što je najgore koje kakvi levati su dobivali HRVI na ništa, poznam čovjeka koji nije rata vidio doslovno samo došao na komisiju i htio udariti dr. sa pepeljarom i ko obični vojnik dobio i HRVI i sve i sada prima 5-6000kn i boli ga uvo... Samo mi nije jasno ako postoji sva papirologija da je obolio 93'-94' od stresa u obnašanju dužnosti, tako stoji u nalazima liječnika, kasnije doslovno prošao kalvariju čak i na civilnoj komisiji prije sljepoće i zadnja 4 moždana dobio 230% invalidnosti na 5 stavki a 100% jedinstveno i preminuo u mukama nezamislivim da se ne mogu posmrtno predati papiri, napraviti novi izračun i to je to... Pa čovjek je umro od posljedica bolesti zadobivene u obnašanju dužnosti i dragovoljac od prvog dana i sve a sad se djeli HRVI svima i koji su po god-dvije bili u vojsci, pa ne znam što reći...

Obratio sam se i HVIDRI i Glogoškom koji ga pozna jer su ga od starog vojnici izvukli kad je strado, udrugama, ministarstvima... ma samo ili ni ne odgovore ili prebacuju da se obratim nekom drugom da oni ne mogu ništa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno mi je žao za tvoga oca. Žao mi je i da nije ostvario prava koja mu pripadaju.
Pokušaj na Upravnom sudu, tamo je morao predati Tužbu, pronaći predmet. Ili kod kuće papir sa urudžbenim brojem. To ti je jedina mogućnost.
Na žalost, nema teorije da ti tko konkretno pomogne. Zaboravi pomoć od mirovinskog, uhljeba, raznoraznih udrugica i sl. Ostaje sve na tebi i snalažljivosti.
Jer, osobno sam prošao tragikomediju da istjeram svoja prava, sve mi je bilo čisto kao suza, ali... predmet mi još traje a evo prođe više od 10 godina. Sam sam sve tjerao, od žalbi, tužbi i ostalog.
Inače, pisao sam ovdje na forumu, dok su neki tvrdili suprotno, da bez žalbi i tužbi pristaješ na njihovu odluku i poslije te samo još više zakopavaju jer samo napišu: nije se žalio, a time odmah znači: složio si se s njima.
Ovdje ti dosta ljudi bude više pomoglo, kao i meni, nego sve udruge, ministarstva i ostalo.
Znači, konkretno pitanje i čekaj odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, MarkoDelija je napisao:

Pozdrav,

Molio bi vas savjet kako postupiti u slijedećem slučaju.

Otac mi je dragovoljac Domovinskog rata,

Od 28.06.91 bio je zapovjednik satnije u 106. brigadi.
Od 30.10.91. bio je zapovjednik i osnivač voda VP u 130 brigadi (u ratnom putu se ne navodi VP već da je bio pripadnik 130. brigade i svakodnevno izložen pogibeljnim situacijama itd.).
Od 30.06.92. do  30.06.2003 bio je zapovjednik 1. satnije 68. bojne VP.
Satnik ukazom predsjednika od 1. mjeseca 19992.
Prošao obranu Osijeka, Dubrovačko zaleđe u sklopu "borbene skupine VP", Maslenicu gdje je obnašao dužnost zapovjednika sektora neko vrijeme i bio 7 mjeseci dolje kao zapovjednik postrojbe "združene borbene bojne VP" ,Bljesak - sve borbena djelovanja.
Završio 1994. HVU Petar Zrinski za časnika pješaštva. 1996. Specijalističku izobrazbu za časnike VP u nastavnom središtu VP.
Odlikovan medaljom Bljesak, Redom Hrvatskog Pletera, Spomenicom Domovinske zahvalnosti, Spomenicom Domovinskog rata 1990-1992, te dobio brojne pohvale od ministra obrane do raznih generala za sudjelovanje i uspješnu organizaciju u borbenim djelovanjima, zahvalnice za časno i uzorno zapovijedanje postrojbama itd.

1993. i 1994. nakon povratka sa "Maslenice" u nekoliko mjeseci izgubio 30 kg i doznao da je obolio od dijabetesa tip 2, uzrok stres u obavljanju dužnosti.
Odbio se liječiti i nastavio obnašati dužnosti. 
2001. otišao na bolovanje i liječio se na psihijatriji od ptsp-a te se počeo liječiti od dijabetesa. 
2003. odlukom zapovjednika bojne zbog dugog bolovanja poslan na umirovljenje.
E sada nastaju problemi... Umirovljen kao djelatna vojna osoba sa činom satnika u 6a mirovinu od 2950kn.
Bio na invalidskoj komisiji (prvostupanjska) na kojoj mu je dodijeljeno 20% HRVI na osnovu PTSP te mu usmeno rečeno kako se od dijabetesa liječi i kako nema tegoba za dodjelu HRVI te da ukoliko dođe do pogoršanja izađe na reviziju.
Dobija drugostupanjsko riješenje kojim se odbija zahtjev za HRVI zbog toga što je oštećenje organizma masnje od 20%.
Nakon toga (što je i navedeno u sudskim spisima dostupnim na internetu) biva umješan u "Pokolj u Paulin dvoru", naime slučaj se otvorio kada je jedan od njemu podređenih vojnika počeo javno govoriti o tome kako bi dobio status HRVI na PTSP (koji je i dobio) te otac završava kao svjedok na sudu gdje su svjedoci izjavljivali kako je bio prvi na mjestu zločina, kako je bio prisutan na premještanju tijela, trpanju u bačve, ukapanju u Lugu i svašta nešto.
Odvjetnik napiše tužbu na upravni sud, gdje se izričito zahtjeva dodjela najmanje 40% HRVI na PTSP, imam doma kopiju.
Otac predaje tužbu koja iz nekog razloga nikada nije došla na upravni sud, tj. nikada nije dobio riješenje a on je smatrao da je odbijen i poslao to sve u PM.
U međuvremenu od dijabetesa osljepljuje, amputirani prsti na nozi pa pola stopala, amputirana noga do koljena, uslijed bolova nije spavao po tjedan dana te doživljava 7 moždanih udara koji mu paraliziraju cijelu desnu stranu tijela, na kraju i kompletno tijelo.
Na to sve je htio tražiti reviziju HRVI-a gdje mu je rečeno da ne može zato što mu je odlukom prvostupanjske komisije odbijen dijabetes na što se on nije žalio!!!???
Iako mu je usmeno rečeno na komisiji kao što sam naveo kako se od dijabetesa liječi i kako nema tegoba za dodjelu HRVI te da ukoliko dođe do pogoršanja izađe na reviziju.

Sada je otac preminuo u 11. mjesecu 2017. te sam saznao da nema nikakvih prava prema zakonu o braniteljima, kao ispunjava sve uvjete osim što nema HRVI te na obiteljsku mirovinu ne ide koef. 1.9 već kao i za sve građane 0.7 kao da nije bio branitelj. Nikakva prava obitelj nema jer čovjek doslovno nije po zakonu Hrvatski branitelj. Ne znam kako je onda u registru branitelja bio sa 1830 dana borbenog sektora a i tu je prevaren zato što se vodi od dana kada je osnovana 106. brigada, a on je bio prije toga u Narodnoj zaštiti koja je vidim svima uvedena ali njemu nije.

1. prevara je izvršena na prvostupanjskoj komisiji gdje mu je rečeno ako dođe do pogoršanja zdravlja u slučaju dijabetesa da pristupi na reviziju a ustvari je odbijen.
2. kako za predanu tužbu upravni sud nikada nije donijeto riješenje suda?

Što je sad meni ovdje raditi, ministarstvo branitelja je kontaktirala nekolicina prijatelja i svi su odje*ani jer je bio djelatna vojna osoba.
Ministarstvo obrane gdje ga general Krstičević osobno zna je samo reklo da obitelj može tražiti preko neke udruge dodjelu odlikovanja, da oni ne mogu ništa učiniti.
Jednostavno se doslovno svi prave ludi i ili prebacuju na drugog  ili nas sve jednostavno otpile...

Pod predpostavkom da je tužba tvog oca bila na sudu, i sud je ocijenio da se zbog proceduralnih grešaka sve vraća na PLP na ponovno vještačenje on mora na vještačenju fizički biti prisutan što u ovom slučaju nije moguče.ako bi mu i priznali ( ??? ) 20% bez njega (???) morao bi podnijeti i zahtjev za izračun mirovine a što opet mora fizički biti prisutan na komisiji HZMO.i tu nastaje cijeli problem.koliko ja znam nitkom posmrtno nisu izračunavali mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma sve to ok, ali ono, pa daj mi bar 1,0 koef. a ne 0,7, zašto i na tako malo još moraš uzeti 30% jbg, da mi daju samo 1.0 ja bi bio zadovoljan, a ovako dobijem 0.7 2500kn a ja sam 32 godine, kako bi ja trebao živjet s tim, osnivati porodicu... Jbg i to što je imao u trenutku smrti mi još srežu za 30%, 1100kn uzmu... Pa njemu je trebalo 15 godina da sa 2950 kn dođe na 3700... Ja ću možda onda imati toliko kad budem 70 godina...

uređeno: od MarkoDelija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , MarkoDelija je napisao:

Ma sve to ok, ali ono, pa daj mi bar 1,0 koef. a ne 0,7, zašto i na tako malo još moraš uzeti 30% jbg, da mi daju samo 1.0 ja bi bio zadovoljan, a ovako dobijem 0.7 2500kn a ja sam 32 godine, kako bi ja trebao živjet s tim, osnivati porodicu... Jbg i to što je imao u trenutku smrti mi još srežu za 30%, 1100kn uzmu... Pa njemu je trebalo 15 godina da sa 2950 kn dođe na 3700... Ja ću možda onda imati toliko kad budem 70 godina...

Zakon je takav i oni rade po trenutno važečem zakonu.uvijek će biti oštečenih i nezadovoljnih.primaš li osobnu invalidninu za svoje stanje ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, bili su me odbili i sada me je baš na komisiji za mirovinu žena uputila što da uradim da dobijem tih 1250kn i rekla da to mogu primati uz mirovinu i trebao sam podnijeti novi zahtjev kada mi mirovinsko vrati papirologiju i to sredit, samo što je taman nakon toga povećana osobna invalidnina na 1500kn od mislim slijedećeg mjeseca i uz plaću zaposleni mogu primati a uz mirovinu se može primati samo ako je mirovina niža od 2440kn, tako da zbog 100 kn nekih razlike nemam po tom novom pravilniku pravo na to...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 17 minuta, buda2 je napisao:

Zakon je takav i oni rade po trenutno važečem zakonu.uvijek će biti oštečenih i nezadovoljnih.primaš li osobnu invalidninu za svoje stanje ?

Baš mi je sada frend poslao link na ovo:

http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=1763

Dali ja imam pravo na taj dodatak od 27%, on mi tvrdi da bi trebao imati... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, MarkoDelija je napisao:

Ma sve to ok, ali ono, pa daj mi bar 1,0 koef. a ne 0,7, zašto i na tako malo još moraš uzeti 30% jbg, da mi daju samo 1.0 ja bi bio zadovoljan, a ovako dobijem 0.7 2500kn a ja sam 32 godine, kako bi ja trebao živjet s tim, osnivati porodicu... Jbg i to što je imao u trenutku smrti mi još srežu za 30%, 1100kn uzmu... Pa njemu je trebalo 15 godina da sa 2950 kn dođe na 3700... Ja ću možda onda imati toliko kad budem 70 godina...

Oprosti nisam pratio pozorno ovih dana ali ako želiš ili možeš pojasni mi kako uopće dobijaš očevu mirovinu a napisao si da imaš 32 god jer djeca imaju pravo na obiteljsku mirovinu do starosti ako se ne varam 27 god i to ako su se redovito školovala dakle studirala. Supružnik je nešto drugo on to pravo ostvaruje dosmrtno djeca ne. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, MarkoDelija je napisao:

Baš mi je sada frend poslao link na ovo:

http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=1763

Dali ja imam pravo na taj dodatak od 27%, on mi tvrdi da bi trebao imati... :-?

Poštovani MarkoDelija,

Nažalost odgovor je negativan, korisnik obiteljske mirovine koristi pravo iz Zakona po kojem je mirovinu koristio pokojnik.

Povećanje koje Vam spominju prijatelji je za mirovine ostvarene po općem propisu ZOMO a Vi koristite obiteljsku mirovinu po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na dodatak nemaju:
1) korisnici osnovne mirovine;
2) korisnici obiteljske mirovine, određene nakon 1. siječnja 1999. od mirovine ostvarene prema
    propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji su važili do 31. prosinca 1998.;
3) korisnici najviše mirovine;
4) korisnici najniže mirovine;
5) korisnici mirovina ostvarenih i/ili određenih na temelju posebnih propisa pod povoljnijim uvjetima
    od uvjeta određenih prema ZOMO-u.


To su:
a) korisnici mirovina ostvarenih ili određenih (ili povećanih) prema novome Zakonu o pravima
    hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji («Narodne novine», broj 174/04.) nakon 1. siječnja
    2005., kao i svi korisnici mirovina ostvarenih prema ranijim ZOPHBDR-ima.
Ovi korisnici mirovine imaju pravo podnijeti zahtjev da im se mirovina odredi prema Zakonu o mirovinskom osiguranju uz koji se određuje dodatak na mirovine prema Zakonu o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju . Isplaćivat će se ona mirovina za koju branitelj smatra da je za njega povoljnija.

b) korisnici mirovina određenih prema Zakonu o pravima bivših političkih zatvorenika;
c) korisnici mirovina ostvarenih prema Zakonu o pravima zastupnika u Hrvatskom saboru (saborski zastupnici, članovi Vlade RH, suci Ustavnog suda RH i glavni državni revizor) do 2. veljače 2012.
Zastupnik u Hrvatskom saboru koji  ostvari pravo na mirovinu nakon 3. veljače 2012.,ima pravo na dodatak.

Prema Zakonu o izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru (»Narodne novine«, broj 12/12.). zastupnik u Hrvatskom saboru nakon prestanka zastupničkog mandata ostvaruje pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Visina mirovine također se određuje prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

d) redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ako im je mirovina određena prema
    posebnom propisu – prema prijašnjem članku 20. Zakona o redovitim članovima HAZU
    važećem do 25. prosinca 2002., kao i korisnici obiteljskih mirovina izvedenih iz tih mirovina,
    ostvarenih prema tome posebnom propisu;

e) korisnici mirovina ostvarenih i/ili određenih prema Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja
    djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, kao i korisnici
    mirovina ostvarenih prema ZOMIOVO-u;

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 43 minuta, Lost je napisao:

Oprosti nisam pratio pozorno ovih dana ali ako želiš ili možeš pojasni mi kako uopće dobijaš očevu mirovinu a napisao si da imaš 32 god jer djeca imaju pravo na obiteljsku mirovinu do starosti ako se ne varam 27 god i to ako su se redovito školovala dakle studirala. Supružnik je nešto drugo on to pravo ostvaruje dosmrtno djeca ne. 

100% invalid, potpuno i trajno nesposoban za rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 minuta, prof je napisao:

Pravo na dodatak nemaju:
1) korisnici osnovne mirovine;
2) korisnici obiteljske mirovine, određene nakon 1. siječnja 1999. od mirovine ostvarene prema
    propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji su važili do 31. prosinca 1998.;
3) korisnici najviše mirovine;
4) korisnici najniže mirovine;
5) korisnici mirovina ostvarenih i/ili određenih na temelju posebnih propisa pod povoljnijim uvjetima
    od uvjeta određenih prema ZOMO-u.


To su:
a) korisnici mirovina ostvarenih ili određenih (ili povećanih) prema novome Zakonu o pravima
    hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji («Narodne novine», broj 174/04.) nakon 1. siječnja
    2005., kao i svi korisnici mirovina ostvarenih prema ranijim ZOPHBDR-ima.
Ovi korisnici mirovine imaju pravo podnijeti zahtjev da im se mirovina odredi prema Zakonu o mirovinskom osiguranju uz koji se određuje dodatak na mirovine prema Zakonu o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju . Isplaćivat će se ona mirovina za koju branitelj smatra da je za njega povoljnija.

b) korisnici mirovina određenih prema Zakonu o pravima bivših političkih zatvorenika;
c) korisnici mirovina ostvarenih prema Zakonu o pravima zastupnika u Hrvatskom saboru (saborski zastupnici, članovi Vlade RH, suci Ustavnog suda RH i glavni državni revizor) do 2. veljače 2012.
Zastupnik u Hrvatskom saboru koji  ostvari pravo na mirovinu nakon 3. veljače 2012.,ima pravo na dodatak.

Prema Zakonu o izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru (»Narodne novine«, broj 12/12.). zastupnik u Hrvatskom saboru nakon prestanka zastupničkog mandata ostvaruje pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Visina mirovine također se određuje prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

d) redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ako im je mirovina određena prema
    posebnom propisu – prema prijašnjem članku 20. Zakona o redovitim članovima HAZU
    važećem do 25. prosinca 2002., kao i korisnici obiteljskih mirovina izvedenih iz tih mirovina,
    ostvarenih prema tome posebnom propisu;

e) korisnici mirovina ostvarenih i/ili određenih prema Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja
    djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, kao i korisnici
    mirovina ostvarenih prema ZOMIOVO-u;

Usput našao sam papir da je on razdvojio mirovinu na pola civilna-pola vojna, i smiješno mi je da je ispala ista u lipu kao ova koju je imao. 

Pa ne znam dali to utječe na što?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 48 minuta, MarkoDelija je napisao:

Usput našao sam papir da je on razdvojio mirovinu na pola civilna-pola vojna, i smiješno mi je da je ispala ista u lipu kao ova koju je imao. 

Pa ne znam dali to utječe na što?

Poštovani Marko,

To je jedna od gluposti našeg mirovinskog sustava, to razdvajanje je prestalo još na mirovini Vašeg oca.

Ništa ne utječe na iznos Vaše obiteljske mirovine.

Lp

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima¸¸¸imam jedno pitanje i ako mi ko moze odgovoriti,naime 2012 ruse me na prvostupanjskoj komisiji i odmah ulazem zalbu na upravni i za mjesec ¸¸¸¸dana dobijam poziv za Osijek i naravno ruse me sa obrazlozenjem da ptsp nije pogorsan a hepatitis c nije u pogorsanju.¸¸¸¸2015 otkrivaju cirozu jetre i ja pravim obradu.2017 u 6 mjesecu i saljem pozurnice i preko hvidre a nikako da dobijem poziv e sad koji je zakonski rok za komisiju i da li mogu po starom zakonu na obradu ili ne imam 40 posto vojnog dijela ali mirovina je jako mala oko 2800 a ciroza nosi 60 posto ,pa neka mi dignu bar 10 ja zadovoljan ali nikako da dobijem poziv pa da znam sta če oni reči¸¸¸hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 sati , gmail je napisao:

Pozdrav svima¸¸¸imam jedno pitanje i ako mi ko moze odgovoriti,naime 2012 ruse me na prvostupanjskoj komisiji i odmah ulazem zalbu na upravni i za mjesec ¸¸¸¸dana dobijam poziv za Osijek i naravno ruse me sa obrazlozenjem da ptsp nije pogorsan a hepatitis c nije u pogorsanju.¸¸¸¸2015 otkrivaju cirozu jetre i ja pravim obradu.2017 u 6 mjesecu i saljem pozurnice i preko hvidre a nikako da dobijem poziv e sad koji je zakonski rok za komisiju i da li mogu po starom zakonu na obradu ili ne imam 40 posto vojnog dijela ali mirovina je jako mala oko 2800 a ciroza nosi 60 posto ,pa neka mi dignu bar 10 ja zadovoljan ali nikako da dobijem poziv pa da znam sta če oni reči¸¸¸hvala unaprijed.

Mislio si da ciroza nosi 60% HRVI ? Moraju prvo utvrditi da li je hepatitis/ciroza kao bolest dobivena u DR  da bi ti priznali za invalidnost.koliko vremena je prošlo od demobilizacije i utvrđivanja bolesti ?meni je prošlo 4 godine i nisu priznali hepatitis chr.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani buda ciroza jetre od hepatitisa c treba proči najmanje 30 godina da bi jetra bila cirozna a to mi je i i moj specijalista rekao a cirozu samo 20 posto ljudi dobije od hepatitisa c a nazalost i ja sam jedan od tih.nasli su na moje inzistiranje 2004 hepatis 3 puta uvečan bolan a demobilisan 96 i to je specijalista i napisao da to potječe od domovinskog rata i to sam na mnogim mjestima i pročitao a zato su i napisali naupravnom sudu da nema pogorsanja jer hepatitis mogu i ne moraju priznati a tada nije bilo fibroskena za snimanje jetre sve do 2015.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , gmail je napisao:

Postovani buda ciroza jetre od hepatitisa c treba proči najmanje 30 godina da bi jetra bila cirozna a to mi je i i moj specijalista rekao a cirozu samo 20 posto ljudi dobije od hepatitisa c a nazalost i ja sam jedan od tih.nasli su na moje inzistiranje 2004 hepatis 3 puta uvečan bolan a demobilisan 96 i to je specijalista i napisao da to potječe od domovinskog rata i to sam na mnogim mjestima i pročitao a zato su i napisali naupravnom sudu da nema pogorsanja jer hepatitis mogu i ne moraju priznati a tada nije bilo fibroskena za snimanje jetre sve do 2015.

Meni je profesor koji prati moju bolest rekao da kada se ustvrdi bolest može garantirati da je bolest postojala unatrag 6 mjeseci.ostalo je nagađanje.znaju na komisiji za to.i meni u dokumentaciji piše da je vjerovatno nastao u DR ali tada nemam "potkrijepljenu" dokumentaciju da sam išao kod doktora.pokušati možeš ništa ne gubiš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao sto Buda rece, znaju oni dobro kako da ti bolest pomaknu da ispadne civilna. 

Nesto, hajdemo reci slicno i kod mene, uslijed detonacije bombe u zatvorenom prostoru pukne mi bubnjic, na komisiji za HRVI "gube" dva lijecnicka bitna papira od tog datuma i da skratim, gubitak sluha i tesku operaciju glave (pojava tumora u srednjem uhu) preinacuju u civilnu bolest uslijed cestih upala uha. 

Naknadno pronalazim u bolnici u kojoj sam zbrinut poslije detonacije originalne papire... ali evo prosao vlak i ne mogu vise pokrenuti proces ponovne komisije. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja idem do kraja jer znam sve o svojoj bolesti i upravni sud je proznao hepatitis c ali me odbio jer tada nije bio u progresiji,ciroza i to ču rjesenje i ponjeti od 2012 a da sam tada imao cirozu mirovinsko bi priznalo a vjerojatno sam i tada imao tu opaku bolest ali u to vrijeme nije bilo fibroskena za snimanje jetre a sve te godine odbijao sam biopsiju a sto se tiče poveznice sa ratom da neke ima kao davatelj krvi za vrijeme rata ali nikako da dobijem poziv na komisiju jos malo pa godina dana i komisija za hrvi i da li imam pravo po starom zakonu jer sam to sve predao prosle godine u 7 mjesecu ajd molim odgovor koliko se po zakonu čeka za vjestačenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav svima¸¸¸Napokon dobio malu zadovoljštvinu,naime upravni sud u Osijeku poništava riješenje Ministarstva hrvatskih branitelja i kako je navedeno rješenje ocjenjuju nezakonitim i predmet vrača na ponovni postupak a spor gubi u cjelosti i snosi sve troškove postupka,iako je moja odvjetnica tražila stalnog sudskog vještaka,specijalistu infektologa a suprotna strana se protivila i sud je pristao jer je sud utvrdio osnovanost tužbenog zahtjeva u moju korist odnosno tužitelja i za izbjegavanje nepotrebnih troškova.Bolujem od hepatitisa c sa posljedničnom cirozom koja je otkrivena pri prvom pregledu 2015 a hepatitis c 2004 i prolazim vještačenja,prvo stručnu procjenu u Opčoj bolnici gdje je utvrđeno uzročna posljedica sa Dom,ratom a zatim na vještačenje u Osijek i sa mojih 30% PTSP i ciroza 60% dobijam 80% da bi u Zagrebu to sve poništili i vratili na mojih30% i zatim žalba gdje sam osobno bio prisutan i skoro sat vremena su me muštrali a da ne kažem da sam najduže bio i na sve načine pokušali osporiti oboljenje pa čak i civilni karton su vadili ne bili našli da sam bolovo prije rata i na kraju kao razlog naveli da nemam dokumentaciju za neki period a to sam na upravnom sudu potkrjepio upravo sa tim nalazima e sad šta me čeka i koliko dugo me čeka na ponovni izlazak i kakve su šanse ako neko ima slična iskustva a nadam se da ima nekih sa pozitivnim iskustvom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi put sam bio na Upravnom sudu 2012 i izgubio spor.Bolest Hepatitis c a obrazloženje da bolest nije u progresiji a sad kad mi je svaki dan poklonjen i samo ja znam kako mi je sa cirozom oni se vode koliki je to trošak na buđet a nije jer je to ivalidnina i nije nasljedna i ne raste,očito idu na to da što manje budeš na teretu ili da odustaneš ili da odapneš čekajuči pravdu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija