Jump to content

Pitanje u vezi dobivanja uporabne dozvole


Dbk30

Preporučene objave

Građevinska dozvola je dobivena u 10.2005, temelji su već izgrađeni, pitanje je dali je moguće mjenjati raspored unutarnjih prostorija ukoliko se ne pomijeraju nosivi zidovi, niti objekat izlazi iz dozvolom određenih gabarita i da li to utječe na eventualno dobivanje Uporabne dozvole?

uređeno: od Dbk30
Link to post
Dijeli na drugim stranicama
prije 18 sati , Dbk30 je napisao:

da li to utječe na eventualno dobivanje Uporabne dozvole?

Mišljenja sam, da u Vašem slučaju to nije od utjecaja na izdavanje Uporabne dozvole. Naime, budući je Građevinska dozvola izdana 2005. godine i pritome vjerovatno konzumirana (prijavljen početak radova) kada su temelji izgrađeni, moći će te ishoditi Uporabnu dozvolu za određene građevine, odnosno za građevine izgrađene na temelju akta izdanog do 01.10.2007. 

Uporabna dozvola moći će biti izdana ako jegrađevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, u pogledu namjene, najvećih vanjskih mjera svih nadzemnih i podzemnih dijelova građevine, oblika i veličina građevne čestice i smještaja građevine na građevnoj čestici, odnosno unutar obuhvata zahvata u prostoru.

Za više informacija svakako bi se valjalo raspitati u mjesno nadležnom upravnom odjelu za izdavanje Građevinskih odnosno Uporabnih dozvola, jer u praksi imamo različitih tumačenja i primjene propisa.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Da, posebno s toga jesu li uopće prijavljeni radovi pa bez obzira što su izgrađeni temelji, tumačenje MGIPU za valjanost roka važenja pravomočne građ. dozvole je jednostavno. Od dana prijave radova. Pa ukoliko to nije napravljeno u roku 2 godine (ako me sjećanje dobro služi na tadašnji zakon) dozvola je izgubila svoju pravomočnost. Pa je bila odredba da se svaki nastavak gradnje koji je prekinut dulje od 3 mj, mora se ponovno prijaviti radove. Nadalje, postavlja se pitanje roka završetka građevine. Pa još dalje, u svemu tome, nastavku gradnje kao i u postupku izdavanja uporabne ulogu će igrati Nadzor sa svojim izvješćem, koji je i u samom postupku gradnje nadležan sudjelovati u istoj te paziti radi li se sve i po projektu. Do nedavno je bilo jasno propisano da je odstupanje građevine u odnosu na mjere određene glavnim projektom dozvoljeno 3% pojedinih prostora i prostorija. Kako je zadnjim izmjenama to preinačeno u odstupanje "po pravilima struke", pitanje je može li on tu promjenu utrpati u izvješće pod dio koji ne utjeće na uporabljivost te hoće li oni na tehničkom to prihvatiti. Jer budimo realni, da je građevina završena, moglo bi se razmišljati o uporabnoj prema aktu do 2007. Ovako, uz sve navedeno...

Meni se nažalost čini da ćete vi tu imati problema i više nego zbog same promjene rasporeda, pa svakako vrijedi savjet za raspitivanje u upravnom odjelu (iako i tamo stvarno može biti raznih tumačenja i sumnje što zapravo tumačiti poradi proteka vremena i nekoliko puta jednog te istog zakona) te svakako u nekom ovl.arh. uredu. 

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Online korisnici

 • Slične teme

  • objavio: mateja27
   Pozdrav,
   Kupujemo kuću koja je građena 1972. 
   Naime, kuća ima valjanu građevinsku dozvolu i potvrdu ministarstva da se ne vodi inspekcijski postupak na temelju kojeg ne mozemo dobiti uporabnu dozvolu. Razlog tome je sto kad je gradjena kuca izmijenjen je prednji zid. On nije duzinom 11m kao sto stoji na projektu, vec je 6m normalno, a 5m uvuceno unutra. Ali, kuca je u gabaritima kao sto stoji na projektu.
   Postoji li ikakva mogucnost dobijanja uporabne dozvole, tj. bilo kakvog papira koji bi predstavljao akt za uporabu?
   Hvala unaprijed.
  • objavio: atix
   Poštovani,
   Molim vas za savjet oko dokumentacije potrebne za dobivanje uporabne dozvole.
   Naime, kupili bi nekretninu (roh bau izvedba- potrebno unutarnji radovi i fasada) od prodavatelja koji posjeduje rješenje o uvjetima građenja (2015.god.) i idejni projekt (2012.god), ali nema glavni projekt.
   Vlasnik je započeo gradnju 2012. godine te ishodio rješenje o uvjetima građenja 2015.godine te u istome rješenje stoji kako je investitor dužan imati glavni projekt, te prijaviti početak radova 8 dana prije započete gradnje, što nije učinjeno. U istome stoji kako se izgrađena zgrada može početi koristiti nakon što nadležno tijelo izda uporabnu dozvolu.
   Od daljnje dokumentacije postoji:
   Izjava glavnog projektanta o usklađenosti idejnog projekta sa zakonom o prostornom uređenje i gradnji - temeljem članka 208. Zakona o prostornom uređenju i gradnji NN 76/07 i odredbi o usklađenosti glavnog i idejnog projekta s odredbama posebnih zakona i propisa NN98/99 Izjava ovlaštenog arhitekta da je idejni projekt u skladu sa dokumentom prostornog uređenja na temelju kojeg se izdaje rješenje o uvjetima građenja - temeljem članka 208. stavak 1. Zakona o prostornom uređenju i gradnji NN 76/07 U rješenje se navodi kako je investitor dostavio dokaz o uplaćenom komunalnom doprinosu i o uplati vodnog doprinosa Elektroenergetska suglasnost Rješenje za određivanje kućnog broja Opći dio idejnog projekta
   postojeća urbanistička dokumentacija, lokacija, stanje građevine i zelenila, stanje komunalne infrastrukture Tehnički opis
   Opis građevinske čestice, smještaj na građevinskoj čestici, broj etaža i visine, završna obrada, oblikovanje, mehanička otpornost i stabilnost, toplinska i akustična zaštita, zaštita od požara, higijena zdravlja i zaštita okoliša, sigurnost u korištenju, priključenje građevne čestice na javni put i uvjetima za smještaj vozila, priključenje na komunalnu infrastrukturu Izračuni
   tlocrtna površina, građevinska(bruto) površina, korisnika neto i površina i korisna vrijednost, zelena površina, obujam, Iskaz obujma za naplatu komunalnog i vodnog doprinosa, urbanistički tehnički pokazatelji,  Grafički prilozi
   Situacija na kopiji plana, situacija na geodetskoj podlozi, skica na frontovima parcele, temelji, prizemlje, kat, krovna konstrukcija, krovne plohe, Presjek A-A, Presjek B-B, pročelja, promet u mirovanju, uređenje okoliša, priključci komunalne infrastrukture Nije mi jasno kako je gradski ured za prostorno uređenje izdalo pravomoćno rješenje nakon započete gradnje te u istome navelo kako je investitor dužan imati glavni projekt do dana započete gradnje, što nema. 
   Dali je ovoj situaciji moguće nakon dovršenja objekta, zatražiti uporabnu dozvolu na temelju trenutne dokumentacije ili će se morati pristupiti izradi glavnog projekta sa svom ostalom popratnom dokumentacijom, naravno ako je to moguće. 
   I ima li određeni rok za završetak gradnje pošto u rješenju nema nikakve informacije, a nadležnom tijelu nije prijavljena započeta gradnja?
   Hvala, Lp
    
  • objavio: damodar108
   Pozdrav,
   Susjed oko pola metra od granice nadograđuje nešto, zapravo za sada samo šupa sa skalama za gore (potkrovlje), površine oko 2m/kv, nadalje planira podignuti razinu najvišeg stana oko 1,5 do 2 m od granice. Ja pretpostavljam da za sve to treba neka dozvola i saglasnost prvog susjeda, no čudno mi je da je on to već počeo raditi bez ikakve susjedove saglasnosti, a stoga vjerojatno i bez dozvole. Smije li se to raditi. Stvar je da nitko neće imati ništa protiv te dogradnje, dakle dotični susjed će to dozvoliti, no mislim da je ipak trebalo zamoliti susjeda za dozvolu i td., a ne bez ikakvog pitanja početi graditi. Da li to ipak znači da se smije... što bi mi bilo čudno. Naime radi se samo o povišenju najvišeg kata tj. potkrovlja za 1,5 m ili tako nešto plus šupa i skale. Sve se nalazi vrlo blizu centra samog grada.
   Hvala
  • objavio: HateCamel
   Pokusavam kupiti stan iz 1964, ali sam u zemljisnim knjigama nasao zabiljesku da je upis stambene zgrade br.39/b, 39/c, i 39/d izvrsen bez gradjevinske i uporabne dozvole.
   Ok nazovem tog predstavnika stanara i pitam sta je sa zabiljeskom posto vidim da je u zk jos jedna zabiljeska od doticnog iz ove godine koji pikusava obrisati prijasnju zabiljesku, ali mu je prijedlog odbijen. Prestavnik mi kaze da zgrada ima uporabnu , ali nema gradjevinsku i kaze da ce mi poslati mail-om.
   Sljedeci dan odem ja u banku sa time i odbiju me jer je predmet dokumenta "Dozvola za upotrebu stambene zgrade u ... ulici 41-43-45. Dakle promjenio se kucni broj od tada.
   I sada sam u nekom limbu gdje mi nitko ne zna reci sta dalje, banka odbija prihvatiti i neki dokaz da je zgrada promjenila broj od tada.
   Da li netko zna koje bi korake mogao jos poduzeti ili me barem uputiti u nekom smjeru?
   Hvala unaprijed.
×
×
 • Napravi novi...