Jump to content

Izgradnja kata na dvojnoj kući


Tigris

Preporučene objave

Poštovani,

vlasnica sam jednog dijela dvojne kuće. Moj dio je prizemnica, a susjedin dio je katnica. Susjeda je svoj dio prodala, a novi vlasnici su me upozorili da ne smijem dizati kat na svojem dijelu jer oni na tom zidu planiraju otvoriti prozor. S obzirom da je riječ o zidu na koji je moj krov naslonjen, oni prozor mogu otvoriti jedino pod moje krovište. Imam namjeru dizati kat jer mi je stambeni prostor u prizemlju premalen. Nisam se konzultirala ni s kim službeno, ali zna li itko, imaju li oni pravo ishoditi zabranu podizanja kata na mojoj polovici kuće iako je njihova na kat?

Nisam još zatražila građevinsku dozvolu za izgradnju kata s obzirom da mi proces legalizacije za prizemlje još uvijek nije završen.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da se radi o (polu)prislonjenom objektu, dakle dvije nekretnine koju dijeli međa na tome mjestu te se ne radi o dvojnom objektu na jednoj čestici i suvlasništvu.

Sve te odnose propisuje prostorni plan te da je bilo tko mogao staviti otvor na taj zid već bi ga stavio, tako ga neće moći staviti ni oni. Bilo bi oportuno slikovno evidentirati taj zid da otvor ne bi niknuo prek noći i netko tvrdio da je tamo od "stoljeća sedmog".

U samom postupku dobijanja dozvole za moguću nadogradnju koju spominjete, oni će kao stranka u postupku (vlasnik susjedne nekretnine) biti pozvani na uvid u spis te moći dati nekakove svoje primjedbe, koje ukoliko je sve u skladu sa prostornim planom neće imati prevelikog utjecaja na izdavanje dozvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Poštovani, imam slično pitanje. Kupila sam prije 3 godine dio dvojne kuće, sve je prizemlje. Prije 2 godine susjed počeo obnovu svog djela i digao kat bez moje suglasnosti, kuća je još u stanju gradnje. Da li je moguće da je dobio dozvolu za nadogradnju mimo mene? I koji su moji opciji? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svejedno je - da li je taj dio izgrađen na svojoj građevnoj čestici, ili je cijela dvojna kuća na istoj čestici.

Odgovor je - kategorički NE, nije mogao dobiti građevinsku dozvolu bez vašeg uvida u glavni projekt (kao stranke u postupku). Prvo pokušajte razgovarati sa susjedom na tu zajedničku temu, razgovor je uvijek najbolja opcija, a ako razgovor ne poluči neki efekt, na žalost ćete trebati podnijeti prijavu građevinskoj inspekciji da ona ispita stanje i oko građevinske dozvole (koju ako i ima, izdana je protuzakonito) i oko dokumentacije koju prema Zakonu o građenju treba imati na gradilištu.

uređeno: od Antuntun56
proširenje odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija