Jump to content

Poništavanje rješenja o izvedenom stanju.


mutavi

Preporučene objave

Poštovani forumaši, 

 

izdano je rješenje o izvedenom stanju, prije godinu dana, pravomoćno..

Podnositelj zahtjeva nakon izdavanja rješenja o izvedenom stanju je preminuo. 

Nasljednici nekretnine koja je bila predmet ozakonjenja, tvrde da postupak legalizacije nije bio potreban, odnosno imaju uporabnu dozvolu. 

Sada žele podnijeti prijedlog za poništavanje rješenja, zbog očite povrede materijalnog propisa (Zakona o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama), jer njihova zgrada ne spada u zgrade navedene u čl. 2. Zpniz-a. 

Riječ je o tome da poništavnjem tog rješenja žele ostvariti pravo na povrat iznosa naknada, koje su bile u povećem iznosu. 

Budući je podnositelj zahtjeva preminuo, da li bi nasljednici imali pravo podnijeti prijedlog za poništavanje rješenja?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost Zakon o općem upravnom postupku o tome ne govori ništa posebno, osim u dijelu koji se odnosi kada upravni postupak još traje. Također ni u svoj mogučoj praksi kao i radovima na tu temu nisam pronačao ništa konkretno.

No, bez obzira na sve nevidim zašto se ne bi obratili JP tijelu s dokazom pravnog intreresa (rješenjem o nasljeđivanju) u postupku traženja poništavanja, kakav god odgovor bio imat će se pravo na žalbu.

Eventualno prije toga mogli bi zatražiti zahjev za obavijest o uvjetima, načinu i postupku ostvarivanja prava ili pravnog interesa a prema odredbama čl.155 Zakona o općem upravnom postupku. U tome slučaju JP tijelo je dužno odgovoriti u roku 15 dana u pismenom obliku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Postovanje

Molio bih odgovor za moj problem

Kupio sam legalizirani objekat,rjesenje izdato 2014 godine.Prije dvije godine sam zatrazio dozvolu za rekonstrukciju objekta.2021 sam dobio gradjevinsku dozvolu,te sam porusio staru i izgradio novu gradjevinu sve po propisu.Problem nastaje kada trazim uporabnu dozvolu.Odgovor opcinskih organa koji su izdali i rjesenje o legalizaciji i novu gradjevinsku dozvolu,da je predhodno rjesenje o legalizaciji sumnjivo.Zelim napomenuti da sam objekat legaliziran kupio 2019

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da li se to netko u tom općinskom tijelu uprave šali?

Svi zakonski instituti bilo obnove postupka, bilo poništavanja ili ukidanja rješenja o izvedenom stanju su odavno istekli,  pogotovu jer je to pravomoćno rješenje priznato  prilikom izdavanja građevinske dozvole za rekonstrukciju građevine 2021. godine kao dokaz  statusa postojeće građevine. Tada im nije bilo "sumnjivo"...

Jeste li službenim putem podnijeli zahtjev za uporabnu dozvolu na način da je dobio svoj broj, odnosno klasu? I na koji način vam je "odgovoreno"? A moglo je biti samo na jedan - donošenjem negativnog rješenja... U suprotnom, cijela je priča, rekla-kazala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija