Jump to content

stjecanje državljanstva na osnovu pripadnosti hrvatskom narodu


maho

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Interesuje me šta mislite o ovom slučaju:

Pristupio sam 9/1992 g. (ne pitajte kako i zašto) sa 16 i po godina dobrovoljno HVO-u Sarajevo, bio aktivan borac, a iz njega sam izašao u 10/1993 g. prije nego što je Armija BiH u Sarajevu razoružala HVO postrojbu i osnovala Hrvatsku brigadu Kralj Tvrtko. Naredne 1994 g. pokušao sam otići u Zapadni Mostar i pridružiti se HVO ali nisam uspio preći liniju u Mostaru pa sam se vratio u Sa. Imam priznati vojni staž od Ministarstva odbrane a nedavno su me zvali iz Koordinacije Udruga HVO-a Grada – Kantona Sarajevo da im pristupim i da mi izrade iskaznicu i to za HVO na nivou BiH jer nisam prešao u Armiju BiH. Znači dokumentacija je ne upitna.

Da napomenem, iz nacionalno miješanog sam braka, otac Musliman, majka pola Srpkinja pola Hrvatica. Ali svi bili Jugosloveni.

Živo interesuje kako bi u upravnom postupku reagovali na ovakav slučaj i šta mislite da li bi ovo bio glavni argument "pripadnosti" ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

S obzirom na aktivno sudjelovanje pri hrvatskim oružanim postrojbama nebitno da li u HRV ili BiH  , te eventualno dobijena priznaja, zasluge, odličja i sl, bilo je slučajeva da su te osobe primane u HR državljanstvo čak i ako su srpske narodnosti a uz primjenu članka 16. /pripadnici hrv.naroda itd...../.

 

Predlažem prikupiti sve dokaze i odličja o učešću u HVO kao dragovoljac, uz osnovne dokumente , a opširniji životopis, te ustupiti zahtjev u proceduru. Ne znam sa čim raspolažete /mislim na vojno djelovanje/ ali ukoliko imate bar 2-3 zahvalnice i sl. zahtjevu će se udovoljiti pozitivno......  Isto tako, ukoliko MUP smatra da ne ispunjavate uvjete sukladno članku 16., primit će vas po članku 12...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija