Jump to content

katastar - geodeta


anonimno

Preporučene objave

U ZK izvatku stoji da sam suvlasnik u 1/2 kuće i dvora, površine 115 četvornih metara. U presliku takodje isto. U presliku plana ucrtana je kuća i dvor, ali takodje stoji 115 četvornih metara. Na upit u Katastru da mi odvoje površinu kuće od vrta dobila sam odgovor da se obratim geodetu jer da su oni "mali" i ne mogu to da mi učine. Odlazim geodetu, a on mi daje savjet da moram prvo sačekati ostavinski ostupak iza vl. drugog vlasnika. Govorio mi je o etažiranju. Mislim da se tu radi o dva odvojena postupka. Da li sam u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

istina da se radi o dva različita postupka. ako vam je geodeta savjetovao etažiranje, pretpostavljam da vi želite odvojiti svoj dio nekretnine ( misli se na dio kuće sa pripadajućim pomoćnim prostorijama i objektima) kao samostalnu cjelinu. u takvom slučaju etažni vlasnici ostaju i dalje suvlasnici na zemljištu, pa tako i dvorištu. za potrebe etažiranja nije uvjetovano(barem do sad) da se kuća odvoji od dvorišta, iako se sada kod upisa kuća obvezno navodi posebno površina pod kućom, a posebno pod dvorištem. ako je druga polovina suvlasništva na nekom pokojniku, obvezno pokrenite ostavinsku raspravu prije nego šta poduzmete bilo kakve radnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, ja želim prodati moj dio kuće. Ali na osnovu saznanja o ispravnosti prikazivanja vlasništva, normalno je imati i podatak kolika je površina kuće, a kolika je površina dvora.

Ne bunim se ja u vezi savjeta za etažiranjem ali mi je besmisleno to raditi kada je oporučno podijeljena već. Naime, moj djed je oporukom ukazao koji dio kuće kome pripada i naveo površinu svakog pojedinačnog etaža. Merenjem sam ustanovila da je ta površina veća. Pa sam zbog toga htjela i da mi katastar to potvrdi. Čini mi se da je djed merio unutrašnju korisnu površinu stanova. A onda, po meni onako laički, kome pripadaju zidovi i površina koja naleže na parceli? Nadam se da sam u pravu jer se i porez plaća na cijelu površinu. Eto, zato sam se obratila. Pa, onda, da li je neophodno vršiti etažiranje? ili je dovoljno da geodet izmjeri spoljne mjere objekta i elaborat uputi u gruntovnicu da bi se provelo uknjiženje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moj djed je oporukom ukazao koji dio kuće kome pripada i naveo površinu svakog pojedinačnog etaža.

oporukom se ne moze obativi etaziranje ili podjela na ovaj nacin. objekat ostaje jedinstvena cjelina s idealnim suvlasnickim dijelovima a vi dogovorno ili postivajuci zelju djeda koristite odredjeni srazmjerni dio.

ili je dovoljno da geodet izmjeri spoljne mjere objekta i elaborat uputi u gruntovnicu da bi se provelo uknjiženje?

morat cete etazirati ako zelite jasno odvojiti vlasniscke dijelove nekretnine. upravo se etaziranje i provodi izmjerom objekta, izradom elaborata i predajom u gruntovnicu s prijedlogom razvrgnuca suvlasnicke zajednice i uredjenim nacinom koristenja nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iscrpni ste. Zadovoljna sam. Medjutim, nije mi jasno zašto moji rodjaci nisu do sada htjeli da obavimo etažiranje, odnosno razvrgnuće suvlasničke zajednice. Vjerovatno, jer su izvršili dogradnju na postojećem objektu. Na njihovu žalost uknjižena sam u 1/2 i na taj bespravno podignut objekat. Prijaviti inspekciji ili ne?, doduše više mi odgovara da ih prijavim i s tim u vezi uputim na razmišljanje o učinjenim protivzakonitim radnjama. Naravno, snosiće i odredjene posledice svojih brzopletih poteza. A u vezi etažiranja. Ko snosi trošak?, mislim li dobro?, onaj koji ga i pokrene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija