Jump to content

suglasnost susjeda


Ros3

Preporučene objave

citam razna kontradiktorna tumacenja zakona u praksi, pa ako ima koja dobra dusa sa iskustvom da me prosvijetli:

U centru grada u staroj jezgri dobijem lokacijsku dozvolu i odobrenje konzervatora za podizanje visine krovista i uredjenje stana u potkrovlju.

Na temelju prihvacenog idejnog projekta napravim i glavni projekt i predam ga uz zahtjev za gradjevinsku dozvolu. Kazu da mi treba pisana suglasnost susjeda jer kuca granici s njima. A imam ih cak 4!!!

Ok, od trojice dobijem bez problema potpisanu suglasnost. Sve lokalni ljudi i s nizim krovistem od mojeg. Ovaj cetvti, slovenac, mi odbija dati suglasnost. Kaze da cu ga zatvorit!?! Naime, lik ima balkon s kojeg kao najvisi od svih, gleda nase krovove i to prednjom stranom i bocnom stranom, na kojoj ima ogradu balkona otvorenu prema mom krovu kojeg bi ja sad dizala. Jos uvijek bi bila niza od njega, ali ocito ne dovoljno da mi on moze pljuvat po mom crijepu.

Ja imam svoju polovicu debelog zida i ne namjeravam taknut njegov zid vec svoj samo dozidat uz njegov.

Negov jedini razlog/protivljenje je da cu ''ga zatvorit'' ?? Da nece imat pogled na more (ne vidi nista, a more je ionako u pravcu preko mojeg krova.

Napominjem, lokacijsku imam i pravomocna je. Konzervator je dao blagoslov. Mislim da ovaj zlocesti susjed cak nema gradjevinsku za taj kat s kojim je visi od svih nas ostalih susjeda, i da je za taj balkon nekada davno dobio dogovorno, nepisano, odobrenje moga djeda da ga moze tako ostavit, otvorenog prema nasem krovu.

Moje je pitanje: koliko dugo on moze kociti izdavanje moje gradjevinske dozvole sa ovakvim argumentima? U doba gospodje Marine Bager, ipak ne bih htjela da mi netko dodje rusiti moj komadic krova.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na zalost, ne mozes ga ni ucjenjivati ako je tvoj deda presutno presao preko toga i ako je to dobilo zeleno svjetlo od tada... ako je on tada bespravno digao taj dio na koji bi mu ti zaklonio pogled digavši krov za 1 m.).savjet:pokusaj lijepo s njim, reci da ce vam biti ljepse i to sve, ako nece, mislim da ne mozes nista tu. nemoj bespravno nista raditi jer ces morati vratiti stvar u prvobitni polozaj i platiti kaznu ako ti taj slovenac sjedne na zulj.

ja bih mu se osvetio - malo bi mu dimne signale pustao na njegov balkon, snimio lajanje psa, što god mi padne napamet.

ako si već napisao esej na legalisu, kopi pejst i na grupu frkni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokusali smo fino ma stari nece ni da cuje.

Pozitivno je to sto u nasem mjestu konzervatori imaju zadnju rijec, a ni u kojem slucaju ne dozvoljavaju terasu kakvu on ima. Ja imam i lokacijsku i dozvolu konzervatora. Naravno da se slovenac moze inatiti, ali nema pravovaljanih argumenata za osporavanje. U urbanizmu mi kazu da je sve na mojoj strani, ali da nam ostaje samo cekati odluku ministarstva ako on ulozi sluzbenu zalbu, a da bi nju mogli cekat i do dvije godine...... A ja s krovom vise ne mogu cekati.... eto.

Sto se tice dimnih signala i ostalih ideja, ne bi upalile, jer covjeka uopce nema tu! Nije ga bilo proslih 20 godina, pojavila se ljetos njegova kci na par dana i ko zna kad ce opet doc.... To je hvala mojem djedu koji mu je dozvolio kad mu je trebalo.... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je tako kako kažeš, mislim čak i da bi njemu to bilo opterećenje da te ganja/tužaka, a nemogućnost dobivanja njegove suglasnosti da motiviraš time što je nedostupan, nije iz ove zemlje blabla. ne znam kako će to dalje proći.

iskreno, mene bi na njegovom mjestu bilo strah te tužakati da mi zaklanjaš pogled... ipak nisam tamo i vrag mi može progutati kuću preko noći, a ja onda da dokazujem, ha?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz iskustva mogu reći da nisu potrebne suglasnosti svih susjeda. U ovom slučaju, budući da su tri susjeda dala suglasnost, ne bi trebalo biti nikakvih problema. Kada bi izdavanje građevinske ovisilo o jednom zločestom susjedu nitko ne bi gradio. On može staviti primjedbu, koja opet neće imati učinka, osim ako postoji neki ozbiljan razlog za to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam "zločesti susjed". Ne ovaj o kojem je riječ, nego jedan drugi, ali sam baš zapeo, pa imam iskustva. Zloban kakav već jesam, nisam mogao otrpiti da susjed gradi, između ostaloga, i preko međe na mojoj parceli, a ima i drugih razloga.

 

Nisam dao suglasnost. Dobio je lokacijsku, budući da suglasnost susjeda nije bitna. Nakon toga bi automatski na isti način trebala ići i građevinska, naravno ako je u skladu s lokacijskom.

 

No, ja sam stranka u postupku. Prvo rasprave. Za žalbu na lokacijsku u prvom stupnju, na drugom stupnju više od 2 godine. Nakon toga Upravni sud 3 godine. Nakon toga se sve vraća na početak. Lokacijske - pravomoćne - ni nakon 8 godina još nema, a ona je tek preduvjet za građevinsku koja se opet može "obrađivati" na isti način.

 

No, susjed je napravio na divlje i svih tih 8 godina kuću koristi. Da je čekao...

 

Vi imate lokacijsku, pa ako napravite samo s njom, teško da će Vam rušiti, mogu donijeti formalno rješenje pa se onda žalite...

 

Zaključak izvedite sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakljucak je: krov ide gore, pa nek se onda ovaj zali kome oce. Nadam se da se nece pojavit kroz 10 dana jer u tom roku je planirano kompletno dovrsiti krov.

Zanima me, jel tih 8 godina proteklo zbog sporosti naseg suda ili je vase neslaganje pre jak argument za izdavanje gradjevinske? MIslim da njegov razlog nije ni blizu vasem.

Najprije zato sto se sa tim balkonom kojeg ima on ne slaze niti jedan konzervator. A onda i zato sto mu je jedan kraj balkona direktno iznad mog krova, a praksa kaze da prema susjedu nema otvora.

Ok, jasno mi je da su to stvari za dokazivanje na sudu, ipak, nekako se nadam da mu tako plitak razlog kao sto je direktan pogled na krovove grada (napominjem; opet preko mojeg krova) nije dovoljan da na duze vrijeme zaustavi moju gradjevinsku. Eto, nadam se, sto cu drugo....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najzaslužnije za 8 dugih godina je sporost upravnog aparata i Upravnog suda.

 

No, podsjećam Vas da je ovdje riječ samo o upravnom postupku. Usput, nije mi jasno što spominjete da imate lokacijsku, a on se još može žaliti. Je li istekao rok za žalbu ili nije? Isto tako, ne spominjete građevinsku. Ako, makar jednog dalekog dana, hoćete to sve skupa legalizirati ako ništa drugo a ono zbog prodaje popovoljnoj cijeni, treba sada na to misliti.

 

I ne zaboravite da postoji i sudska zaštita. On vas može tužiti, a ima li ili nema elemenata za to, ne bih znao a mislim i da bi teško bilo reći na osnovi ovoga što ste napisali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ovako;

imam suglasnost konzervatora, imam pravomocnu lokacijsku, a sad kad sve to skupim i zatrazim gradjevinsku, u graditeljstvu mi kazu da mi fali suglasnost susjeda. Ne kontam kako je onda lokacijska mogla bit kompletna bez toga, ali eto, kazu da je.

Ne znam jel to ok ili nije, ipak nisam upucena u detaljni nacin izdavanja gradjevinskuh dozvola vec samo slijedim upute iz lokalnog ureda za graditeljstvo.

Ako pazljivije procitate, situacija je tocno onakva kakvom sam je opisala. Radi se o starim kucama u staroj jezgri grada Jurja Dalmatinca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

na zalost, ne mozes ga ni ucjenjivati ako je tvoj deda presutno presao preko toga i ako je to dobilo zeleno svjetlo od tada... ako je on tada bespravno digao taj dio na koji bi mu ti zaklonio pogled digavši krov za 1 m.).savjet:pokusaj lijepo s njim

 

 

Zasto u ovoj drzavi svaki savjet se svodi :pokusaj lijepo s njim- nek ide u pm a ne da s njim lijepo-ne moramo nekom titrati jajca ako nas gnjavi-zar ne postoji zakon a ne muzikanti sto sviraju lijepo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija