Jump to content

skidanje tereta i dodavanje površine


Mijau

Preporučene objave

Imam dva pitanja.

Kupili smo staru kuću i u ZK obrascu je navedena samo brutto površina prizemlja. Pretpostavljam da bi trebala pisati površina cijele kuće (ne znam dal brutto ili netto). Kako da ubacimo i kat? Kat je podizan 1964, tako da ne treba građ. dozvola, ali pretpostavljam da to treba nekeko dokazati.

 

Drugi problem je teret: na temelju nekog rješenja o naslijeđivanju uknjižilo se pravo doživotnog ploda uživanja na neku gospođu koja je voljna potpisati skidanje tog tereta, ali ne znamo kako da to napišemo!?

 

Trenutno si ne možemo priuštiti odvjetnika, pa me zanima mogu li bar jedan od problema riještiti sama. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ajmo redom.

kuća je očito ucrtana i u zemljišnoj knjizi je upisana njena tlocrtna površina. ako želite koristiti kuću u cijelosti, bez da je podijelite na stanove, to je sasvim u redu-takvo je stanje u gruntovnici npr. za moju kuću. vaša vlasnička prava na kuću u cijelosti, ako ste na njoj uknjiženi, nisu ugrožena. ako želite podijeliti kuću na satnove i to prikazati u zemljišnoj knjizi potrebno je provesti tzv. postupak etažiranja. to vam se ne može riješiti putem inetrneta :-), a kako u ovom trenutku niste voljni trošiti, pustite zasad etažiranje, budući da ono košta 2-3 eura po kvadratu stana.

dakako da gradnju prije 1968. treba nekako dokazati, ali kako to ide nažalost ne znam (volio bih kad bi netko uskočio da mi to objasni!).

što se tereta tiče, potrebno je sastaviti brisovno očitovanje gospođe, koje ona mora potpisati i kod javnog bilježnika ovjeriti svoj potpis (60 kuna). u brisovnom očitovanju treba stajati: oznaka nekretnine na kojoj je pravo ploduživanja upisano i oznaka tereta koji je upisan na nekretnini (najbolje prepisati iz vlasničkog lista) i izjava gospođe da "bez ikakvog daljnjeg pitanja ili odobrenja dozvoljava uknjižbu brisanja prava plodouživanja upisanog u njenu korist (njeno ime) temeljem (prepišite iz vlasničkog lista) na... (oznaka nekretnine)". priložiti brisovnom očitovanju uplatnicu za troškove (50 ili 250 kuna, pitajte u gruntovnici) i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Poštovani,

temeljem darovnog ugovora nasljedila sam kuću od osobe koja je još uvijek živa. Usmenim dogovorom smo se dogovorili da nećemo stavljati nikakav teret zbog dizanja kredita jer je kući potrebna adaptacija a banka neda kredit ako nekret. ima teret. u međuvremenu se osoba koja mi je darovala kuću razboljela i budući da nema nikoga ( meni je bratić) osim mene i moje obitelji reagirao je centar za soc. skrb te zahtjevao da mi bude pod teret na doživotno plod uživanje. Ja sam mu našla smještaj ( jer osoba nije sbosobna živjeti sama) i plaćam razliku tog smještaja, te mu je tamo prijavljeno prebivalište. dali se sada može brisati teret radi mogućnosti dizanja kredita?

hvala

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija