Jump to content

Dvostruko oporezivanje Austrija- obrt


domac00

Preporučene objave

Poštovani,

 

da otvorim novu temu i da pokušam iznijeti što opširnije nedoumicu pa bih molio da se ili jave osobe koje su u istoj situaciji, ili da netko tko je baš upoznat s materijom objasni.

 

Naime,

sestra mi je otišla u Austriju kao njegovateljica, otvorila je obrt (Gewerbe), obrt je registriran u Austriji, i svojim obrtom pruža usluge jednoj agenciji za posredovanje pružajući usluge njegovateljstva.

Prema satnici i broju sati koje radi, neće prijeći zaradu od 11 000 EUR što je po austrijskom poreznom zakonu neoporezivo, tj. do 11 000 EURA se ne plaća porez.

Mjesečno je dužna uplatiti doprinose i članarinu za obrt austrijskoj obrtničkoj komori.

Radi u turnusima, 14 dana tamo, 14 dana u Hrvatskoj. Ima muža, koji i dalje radi u Hrvatskoj u jednom poduzeću. Nemaju djece, nemaju nekretnina, nisu u najmu (žive u kući njegovih roditelja i tu su prijavljeni).

 

Prema komentarima osoba koje se bave istim poslom u jednoj grupi na Facebooku evidentno je da je Porezna uprava RH pojedinkama ustanovila obvezu plaćanja poreza, dok su se neke žene žalile pa su im žalbe uvažene.

Prema zakonu o potvrđivanju ugovora između RH i AT o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja članak 14. kaže:

"Dohodak koji ostvari rezident države ugovornice od profesionalnih djelatnosti ili drugih samostalnih djelatnosti oporezuje se samo u toj državi, osim ako u drugoj državi ugovornici ima stalno sjedište koje mu redovito stoji na raspolaganju za obavljanje njegovih djelatnosti. Ako on ima takvo stalno sjedište, dohodak se može oporezivati u toj drugoj državi, ali samo onaj dio dohotka koji se može pripisati tom stalnom sjedištu."

 

Zna li netko pravo stanje stvari ili je već suočen s nekim tko se žalio i da mu je žalba uvažena?

 

Ispričavam se, neka moderator prebaci temu u odjel "Porezno i financijsko pravo".

 

 

 

 

uređeno: od domac00
Prebacivanje teme
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premješteno u odgovarajući PF.

Mislim da bi svaka žalba na ovu temu morala uključiti proučavanje bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između RH i Austrije, link:

https://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/in2.vuk.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=pro1402

No nisam imala slučaj, pa ne mogu dalje elaborirati, iako, koliko vidim, citat s FB je točno preuzet iz ugovora, pa valja vjerovati da bi žalba trebala biti uvažena (no kao kod svake borbe s upravnim tijelima, traži se određena upornost).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija