Jump to content

Ravnopravno roditeljstvo nakon razvoda braka


tomycrosound

Preporučene objave

Pozdrav!

Jasno je da zajedničko skrbništvo postoji, no mene interesira ravnopravno roditeljstvo u pravom smislu te riječi.

Nekoliko natuknica iz vlastitog primjera:

U braku od 2008 nakon 7god veze i 2mj zajedničkog života u mojoj kući gdje smo živjeli.

2 djece, 2009 i 2012.

Oboje zaposleni, miran život, djeca zdrava, neki bi rekli idila..

Prilikom savjetovnja/medijacije i ostalog, od ex tražio sam tzv ravnopravono roditeljstvo 50/50 vremena (7/7 dana), nije pristala na to.

Živimo u manjem gradu, udaljenost između naša dva doma je 2km, od mene do škole 1km, od nje do škole 2km.

Djeca u mom kvartu imaju prijatelje, općenito je mirniji kvart i tu žive od rođenja.

Već 2god djeca su doslovno 1 dan kod mene, 1 dan kod majke (dakle spavaju jednu noć tamo, jednu noć kod mene)

Oni su navikli na taj ritam, za sada nema problema.

Prvo mišljenje CZSS - djeca trebaju živjeti s ocem, majku viđati....

Sutkinja ode na porodiljni.

Nova sutkinja prihvati zahtjev moje ex da se zatraži ponovo mišljenje CZSS obzirom da je prošlo skoro god dana...

Opet razgovor s nama i djecom, ovoga puta mišljenje CZSS - oba roditelja su podobna za brigu o djeci. TOČKA

 

Interesira me, kolike su šanse da sutkinja donese presudu kakvu tražim (50/50), jer za mene sve ostale opcije nisu roditeljstvo i odgoj, 

nego vikend roditelj. (Kako kad sam kao mali išao kod babe na selo preko vikenda, pa najmanje vremena provedem s babom..)

I ako daj Bože, presuda bude da djeca žive s ocem, to će i dalje biti 50/50, jer smatram da je to jedino ispravno.

Strah me, obzirom da u odgovoru na tužbu tražim upravo to - 7/7, da ne bude to problem, da zbog toga jer je to "nemoguće" djeca odu na stanovanje majci,

jer je njen zahtjev "prikladniji", a ja da djecu viđam nekoliko puta tjedno..

Što podastrijeti na sudu?! Kako? Čime? Svi detalji koje imam "protiv" supruge su samo detalji i sitnice koje se više ne ponavljaju..

 

 

 

uređeno: od tomycrosound
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad se ne možete mirno dogovoriti riješit će to sud, no mišljenja sam da ako se počnete "prepucavati" ko je kakva osoba i ko je bolji roditelj bez argumenata i relevantnih dokaza da tu mozete loše napraviti samo za svoju djecu, također sam mišljenja, oprostite što ne djelim Vaše mišljenje, po meni, svaki tjedan djeca mjenjati okkruženje i  ambijent stanovanja, seliti se simo-tamo, nebi nikako dobro bilo za djecu, mada za roditelje bi to bilo idealno rješenje, gdje bi se, u tom slučaju, djeci vodila adresa stanovanja sukladno Zakonu o prebivalištu i boravištu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Sele se" amo-tamo već 2 god i to svaki drugi dan, osim vikenda, jer su jedan vikend kod majke, jedan vikend kod mene.

To funkcionira na način, npr. ako kćer ide popodne u školu, a majka ju odveze, sina u vrtić, to popodne ja idem po sina, a kćer dolazi kod mene s prijateljicama. Sutradan on ide u vrtić, ona u školu, majka dolazi po njih (malo joj je podaleko da ide pješke i nitko iz razreda ne ide u tom smjeru). Svu potrebnu odjeću imaju kako kod mene tako i kod majke. Desi se samo da, ako kćer zaboravi u torbu ubaciti neku knjigu za sutra, potrebno je skočiti do majke po tu knjigu, ili ona dostavi ako joj je usput.

Mi smo se jednom prilikom nasamo i neformalno "skoro" dogovorili oko podjele 7/7 vremena, no njoj je predstavilo problem upravo prijava mjesta boravišta i prebivališta.

Po meni, to nema potrebe mijenjati. Nema razloga za tim, pa ono što ja želim jest da prebivalište/boravište ostane tamo gdje je i oduvijek bilo.

Presudit će sud, no na temelju čega? Velikog prepucavanja tko je bolji roditelj realno nema.. i da ima nešto na sudu, djeca to ne vide i ne čuju.. Sve su to sitnice koje ja mogu spomenuti protiv nje da su se dogodile u ove dvije godine, a ona vadi stvari iz naftalina, iz vremena braka i okreće u svoju korist, jer protiv mene u ove dvije godine ne postoji apsolutno ništa, u ikojem pogledu.

Pitam se što i kako piše u onoj u javnosti pisanoj presudi  M.P i S.K. o 50/50 roditeljstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma u redu, slažem se da bi to bilo lijepo i bajno kad bi se Vi i majka djece mogli dogovoriti, ali sud neće tako poimati stvari, niti je to sudska praksa (50:50), a ako na sudu počnete raspravljti tko je kakva osoba i roditelj, to se bude razvuklo ko zna do kada i opet, zasigurno, nećete uspjeti ostvariti pola-pola skrbništva (50:50), probajte se dogovoriti bez duda ako je to ikako moguće, najdolje i za Vas i Vašu dječicu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , tomycrosound je napisao:

Probali, nemoguće.

Njoj je nešto drugo u interesu. Alimentacija, sloboda samostalnog odlučivanja, moć da pošalje djecu k meni kad god to ONA poželi i kad treba slobodno vrijeme za sebe (jer zna da ću djecu objeručke primiti)

Svaka čast što tako postupate i dječicu objeručke prihvaćate, ali, teška srca ću Vam ovo napisati, zato Vam se unaprijed ispričavam, Vi razvidno njoj radite uslugu, a ona "tvrdoglavi", ako je ona takva, nebi niti ja njoj izlazio u susret i uzimao dječicu kad se to njoj prohtije, tj. kad je njoj potrebito, probajte, kad Vam to predloži, jednostavno reći (ma koliko Vam to bilo teško): "Nažalost, nemogu, jer imam neodgodivog posla", pa će i ona drugačije razmišljati..

Kažem, shvaćam Vas da jedva dočekate svoju dječicu, ali morate biti svjesni da njoj radite uslugu, e pa neka i ona osjeti kako se Vi osjećate zbog njezine "tvrdoglavosti", jer je razvidno da iskorištava Vašu dobrotu i privrženost dječici, a kad bude sudska odluka donesena i na snazi, tada neka "izmišlja neke svoje smicalice"...

Prilikom postupka donošenja sudske odluke, sve to iznesite na sudu, pa će biti malo razboritija i neće joj više pasti na pamet iskorištavati Vašu dobrotu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste vi mene shvatili.. 

Djeca su trenutno jedan dan kod nje, jedan dan kod mene. Vec 2 god tako 

A to sto sam napisao da bi ona meni slala djecu kad ONA zeli, to se odnosilo na to što je njoj u cilju i što zeli postici na sudu - da djeca zive s njom i ona s njima raspolaze kako zeli. (i veliko A ne zaboravimo)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šanse su male, s obzirom na našu sadašnju sudsku praksu, ali vam čestitam što ste uspjeli dvije godine tako, unatoč protivljenju bivše supruge. Šteta je što to niste mogli ugovoriti u sporazum o zajedničkoj skrbi, jer kod suda se bojim da nećete imati sreće, iako bih voljela da sam u krivu. Svakako iskazujte da takvo stanje traje već dvije godine i da ste time zadovoljni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije se gospođa protivila tome u ove dvije godine. Tako je djeci i nama odgovaralo i tako se nastavilo sve do sad. Malo glupo zvuči jedan dan tamo, jedan dan vamo, ne bih volio da tako PIŠE u presudi.. no još je gore ono djeca stanuju s jednim roditeljem, a drugog viđaju dva puta tjedno po 2-3 sata. Taj drugi ne odgaja svoje dijete, on ga samo viđa i meni je to nepojmljivo, neprihvatljivo. 

Vidjet ćemo, znam da su šanse male, no pitam se jel Milan jedini u hr kojemu je tako sud odredio, a bez dogovora roditelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , tomycrosound je napisao:

...no još je gore ono djeca stanuju s jednim roditeljem, a drugog viđaju dva puta tjedno po 2-3 sata. Taj drugi ne odgaja svoje dijete, on ga samo viđa i meni je to nepojmljivo, neprihvatljivo. 

Poštovani, slažem se sa Vama da je jedan od roditelja uvijek oštećen, onaj s kojim djeca ne žive, no što ćemo kad Obiteljski zakon tako predviđa, a sudovi sude temeljem tog i takvog zakona...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šanse da sutkinja donese presudu da dijete provodi 7/7 sa roditeljima prema statističkim pokazateljima su male. Ali moram isto tako reći da se tijekom ove godine počelo nešto po tom pitanju dešavati i da sam u posjedu nekoliko prvostupanjskih odluka koje su donesene u tom smislu. Dakle na vama je da se odlučite u kojem smjeru ćete ići, ako ćete ići u smjeru 7/7 morate znati da će postupak potrajati i da su to postupci emocionalno i financijski vrlo iscrpljujući.

Nadalje, organizacija djetetovog života na način 7/7 nije najbolje rješenje za roditelje, kako ovdje neki pišu, već je to prvenstveno najbolja organizacija života za dijete. Ne postoji niti jedan znanstveni rad koji bi rekao da je trenutna praksa u Hrvatskoj u interesu djeteta, ali zato postoji na desetine znanstvenih radova koji kažu da je podijeljeno skrbništvo najbolje za dijete. To je takvo skrbništvo kad dijete sa svakim od roditelja provodi 35 - 50 % vremena. 

Uostalom pa dajte pročitajte nedugo objavljeno konsenzualno izvješće 110 znanstvenika i stručnjaka mentalnog zdravlja djece iz 15 zemalja objavljeno u prestižnom stručnom časopisu American Psychological Associations Psychology, Public Policy, and Law o toj problematici.

Nadalje, važeći Obiteljski zakon ne kaže, kao onaj iz 2003., da takva organizacija djetetovog života nije moguća pa su u tom smislu i obrazlagane sudske odluke koje su donesene na način da dijete provodi 7/7 sa oba roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, tomycrosound je napisao:

Slažem se s vama, no u jednom neformalnom razgovoru sa psih. CZSS izjavila je kako djeca trebaju imati jedno mjesto koje će biti dom i predstavljati sigurnost, a drugo da posjećuju povremeno, te da ideja 7/7 nije pozitivna za djecu. Znači da neke ne interesiraju istraživanja, nažalost.

Drugi puta kad vam psiholog czss-a tako nešto kaže onda ga zamolite da vam napismeno to da pa ćemo njegovu ili njezinu umotvorinu javno objaviti. Da može taj psiholog czss-a vjerovatno bi pripremio lomaču za ovih 110 znanstvenika koji tvrde drugačije : )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Završeno.

Na kraju je ex pristala na ono što sam ja prije 2 god predlagao - jedno dijete prijavljeno na njenoj adresi, drugo dijete ostaje na mojoj. A viđanja su 7/7 kod jednog i drugog roditelja. Alimentacija 1000 ona meni, 1000 ja njoj. Na ruke. 

Malo je blesava ta podjela adresa, no to je kompromis na koji sam i ja morao pristati buduci da EX nije dozvolila da zadrze moju adresu oboje (iako je i ta mogucnost otvorena bila, pod uvjetom da nece biti zalbe), niti ja dozvoljavam promjenu adrese za oboje, na njenu adresu.

To je to. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, tomycrosound je napisao:

Završeno.

 Alimentacija 1000 ona meni, 1000 ja njoj. Na ruke.

U praksi to znači da nećete niti jedno plaćati uzdržavanje, jer jedan roditelj za jedno dijete, a drugi za drugo po tisuću (1000,00) kn, što znači nikom ništa (jedan drugom da 1000,00 kn, drugi mu ih vrati), možda je tako i najbolje kad ste se uspjeli dogovoriti, samo taj dogovor obvezno stavite na "papir"...

Sretno i budite oprezni, opreza nikad dosta..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 godina kasnije...
, tomycrosound je napisao:

Završeno.

Na kraju je ex pristala na ono što sam ja prije 2 god predlagao - jedno dijete prijavljeno na njenoj adresi, drugo dijete ostaje na mojoj. A viđanja su 7/7 kod jednog i drugog roditelja. Alimentacija 1000 ona meni, 1000 ja njoj. Na ruke. 

Malo je blesava ta podjela adresa, no to je kompromis na koji sam i ja morao pristati buduci da EX nije dozvolila da zadrze moju adresu oboje (iako je i ta mogucnost otvorena bila, pod uvjetom da nece biti zalbe), niti ja dozvoljavam promjenu adrese za oboje, na njenu adresu.

To je to. 

...i evo ga nakon nekog vremena prvi veći problemčić.

Kažem "problemčić", jer kakvih problema razvedeni parovi imaju, ovo je mačji kašalj. No, i dalje je problem.

Sin (7) je u vrijeme donošenja presude 2018.god bio predupisan u prvi razdred OŠ "6" koju pohađa i kćer (9), no sinu smo tada odlučili zbog njegove zaigranosti i datuma rođenja odgoditi početak školovanja.

Izbor oko toga koje dijete ćemo papirnato "prebaciti" na majčinu adresu bio je apsolutno nasumičan, tako smo sina stavili na njenu adresu. (Tada sam usput prokomentirao kako ćemo morati podnijeti zahtjev za prebacivanjem u sestrinu školu nagodinu, budući da će po adresi pripadati OŠ "3", na što je bivša rekla kako to nije nikakav problem. (to sve je bilo usputno komentiranje))

Ove godine nailazim na problem gdje bivša supruga upisuje u OŠ "3", koja se nalazi bliže njenoj kući. Neformalno saznajem kako se premještaj u školi nije dogodio automatizmom (spora hrvatska administracija), nego je bivša urgirala. Tako bi sin pohađao jednu OŠ, a sestra drugu OŠ.

Pokušao sam nagovoriti bivšu da se predomisli, kćerkina škola je novogradnja, bolja infrastruktura, pametne ploče, kuhinja, produženi boravak, dok ona druga škola sve navedeno nema.

Njen argument je taj što bi imala manje obaveza oko odlaska i dolaska u školu, te što bi brat i sestra u OŠ "6" ionako prvu godinu bili u suprotnim smjenama, pa bi ona u dane kada su kod nje nekoliko puta morala ići po djecu i voziti ih u školu. (1. i 4. raz. su suprotne smjene., 2.raz u 2 smjene, 5.raz samo jutarnja smjena)

Udaljenost između moje kuće i OŠ "6" je 1km, do "OŠ" "3" 2 km, jednako tako i njena kuća, samo obratno, čisto da imate perspektivu.

Sin je do nedavno mislio da će ići u sestrinu školu, šetali smo do škole, naučio put, miran je kvart, nema velikih prometnica itd.. i kćer želi da joj brat ide njenu školu, iako bi se prvu god rijetko sretali u hodniku.

Moja ideja je, nakon razgovora u CZSS tražiti od suda suglasnost za upis sina u OŠ "6", ili nešto što se zove izvanparnični postupak.

Od forumaša tražim ideje, objektivno mišljenje o novonastaloj situaciji i predložak kako bi takav jedan zahtjev trebao izgledati?

 

Hvala!

uređeno: od tomycrosound
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
, tomycrosound je napisao:

...i evo ga nakon nekog vremena prvi veći problemčić.

Kažem "problemčić", jer kakvih problema razvedeni parovi imaju, ovo je mačji kašalj. No, i dalje je problem.

Sin (7) je u vrijeme donošenja presude 2018.god bio predupisan u prvi razdred OŠ "6" koju pohađa i kćer (9), no sinu smo tada odlučili zbog njegove zaigranosti i datuma rođenja odgoditi početak školovanja.

Izbor oko toga koje dijete ćemo papirnato "prebaciti" na majčinu adresu bio je apsolutno nasumičan, tako smo sina stavili na njenu adresu. (Tada sam usput prokomentirao kako ćemo morati podnijeti zahtjev za prebacivanjem u sestrinu školu nagodinu, budući da će po adresi pripadati OŠ "3", na što je bivša rekla kako to nije nikakav problem. (to sve je bilo usputno komentiranje))

Ove godine nailazim na problem gdje bivša supruga upisuje u OŠ "3", koja se nalazi bliže njenoj kući. Neformalno saznajem kako se premještaj u školi nije dogodio automatizmom (spora hrvatska administracija), nego je bivša urgirala. Tako bi sin pohađao jednu OŠ, a sestra drugu OŠ.

Pokušao sam nagovoriti bivšu da se predomisli, kćerkina škola je novogradnja, bolja infrastruktura, pametne ploče, kuhinja, produženi boravak, dok ona druga škola sve navedeno nema.

Njen argument je taj što bi imala manje obaveza oko odlaska i dolaska u školu, te što bi brat i sestra u OŠ "6" ionako prvu godinu bili u suprotnim smjenama, pa bi ona u dane kada su kod nje nekoliko puta morala ići po djecu i voziti ih u školu. (1. i 4. raz. su suprotne smjene., 2.raz u 2 smjene, 5.raz samo jutarnja smjena)

Udaljenost između moje kuće i OŠ "6" je 1km, do "OŠ" "3" 2 km, jednako tako i njena kuća, samo obratno, čisto da imate perspektivu.

Sin je do nedavno mislio da će ići u sestrinu školu, šetali smo do škole, naučio put, miran je kvart, nema velikih prometnica itd.. i kćer želi da joj brat ide njenu školu, iako bi se prvu god rijetko sretali u hodniku.

Moja ideja je, nakon razgovora u CZSS tražiti od suda suglasnost za upis sina u OŠ "6", ili nešto što se zove izvanparnični postupak.

Od forumaša tražim ideje, objektivno mišljenje o novonastaloj situaciji i predložak kako bi takav jedan zahtjev trebao izgledati?

 

Hvala!

BUMP

Zahtjev predan sudu za privremenom mjerom, kaže odvjetnica bit će to brzo.. Tek jučer dobijem rješenje u kojem piše koga su odabrali za posebnog skrbnika.

Znači li to da posebni skrbnik šalje poziv za razgovor s djetetom OBAVEZNO, pa ide ročište, pa razgovor CZSS s djetetom,

ili je kod privremene mjere postupak nešto brži?       (do sada se ta brzina nije nikako pokazala)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...
, tomycrosound je napisao:

 

 

, tomycrosound je napisao:

BUMP

Zahtjev predan sudu za privremenom mjerom, kaže odvjetnica bit će to brzo.. Tek jučer dobijem rješenje u kojem piše koga su odabrali za posebnog skrbnika.

Znači li to da posebni skrbnik šalje poziv za razgovor s djetetom OBAVEZNO, pa ide ročište, pa razgovor CZSS s djetetom,

ili je kod privremene mjere postupak nešto brži?       (do sada se ta brzina nije nikako pokazala)

 

Do današnjeg dana je odabran posebni skrbnik,

protustranka (bivša supruga) se očitovala o mom zahtjevu,

dalje od toga se NIŠTA nije dogodilo,

dakle, od kraja 08/2019, pa do skoro početka 08/2020 nikakvog rješenja nema a radne bilježnice se već naručuju...

Jel to normalno postupanje suda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, tomycrosound je napisao:

Do današnjeg dana je odabran posebni skrbnik,

protustranka (bivša supruga) se očitovala o mom zahtjevu,

dalje od toga se NIŠTA nije dogodilo,

dakle, od kraja 08/2019, pa do skoro početka 08/2020 nikakvog rješenja nema a radne bilježnice se već naručuju...

Jel to normalno postupanje suda?

Nije, posebno zbog toga što se radi o izvanparničnom postupku radi zamjene suglasnosti. Jeste li pisali požurnice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 48 minuta, tomycrosound je napisao:

Odvjetnica jeste. 

Pišite ponovno i u određenom vremenskom periodu ponavljajte požurnice.

Prije 49 minuta, tomycrosound je napisao:

Korona je možda oduzela 2mj, no do sada je prošlo toliko praznog vremena...

Problem je što je korona izazvala zastoj u smislu odgađanja ročišta, a sad je problem zakazivanja novih s obzirom na sudnice koje nisu adekvatne za ovakve radnje. Stoga bi trebali biti uporni sa požurnicama.

Prije 52 minuta, tomycrosound je napisao:

Trebam li očekivati nekoliko ročišta do odluke, ili bi sve trebalo biti riješeno na jednom?

Teško je predvidjeti, ovisi i o ponašanju stranaka u postupku. Mada je ovdje naglasak na hitnom donošenju odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija