Jump to content
 1. čudo

  čudo

 • Similar Content

  • objavio Biker1901
   Pozdrav svima! Imam jedno pitanje vezano uz nasljeđivanje imovine nakon smrti člana obitelji.
   Naime, moja majka je posljednjih 15 godina bila u braku s mojim očuhom koji je preminuo. Očuh ima dvoje djece.
   Isto tako, očuh je stan u kojem su on i moja majka živjeli posljednih 15 godina kupio tri godine prije stupanja u brak s mojom majkom, a tada je još bio u braku sa bivšom ženom.
   Stan nije kupljen gotovinom već na kredit koji bi trebalo plaćati još 20 godina. Također, nakon razvoda sa bivšom ženom nitko od supružnika nije pokrenuo zahtjev za raspodjelom imovine, no ona je navedena kao sudužnik u kreditu na predmetni stan prilikom kupnje, pa je pretpostavljam sada obvezna podmirivati preostale rate kredita.
   To je dakle činjenično stanje.
   Pitanje jeste na koji se način sada dijeli taj stan kao imovina?
   Ima li doista bivša žena pravo na dio nekretnine bez obzira što do sada uopće nije sudjelovala u plaćanju kredita, niti je ostatak života pokojnika provela uz njega?
   Dakle, na koji se način dijeli ovaj stan uz naravno i svu ostalu imovinu? Uzima li se u obzir vrijeme provedeno u braku sa pokojnikom? Koliko nasljeđuju djeca?
   Hvala unaprijed!
    
  • objavio MARP
   Poštovani,
   zanima me kakva je procedura kad vlasnik upisan u katastar želi parcelu prebaciti na sebe i gruntovno? Stvar je u tome da parcela gruntovno stoji na pokojnika, a na ostavinskoj raspravi pripala je njegovoj ženi koja bi sada darovnim ugovorom prenijela parcelu na vlasnika koji je upisan u katastar. Mora li ona prvo prenijeti nekretninu gruntovno na sebe ili je dovoljno uz darovni ugovor priložiti rješenje s ostavinske? Molila bih i primjer takvog ugovora, tražila sam, ali nisam uspjela naći s obzirom na ovu situaciju.
   Hvala unaprijed  
  • objavio pravdica90
   Molim pomoć/savjet,
   Situacija je sljedeća: Nakon djedove smrti, imovina je već prije rješena, potrebno je podijeliti zaostalu mirovinu, svi sudionici su suglasni oko toga, međutim stric koji je bolestan i nepokretan nije u mogućnosti prisustovati ostavinskoj raspravi, izlazak javnog bilježnika radi ovjeravanja izjave o suglasnosti nije opcije jer je skuplje ovjeravanje izjave nego vrijednost koja mu pripada.
   Zanima me postoji li opcija da se napiše izjava o nemogućnosti dolaska na ostavinsku raspravu i suglasnost da se taj iznos proslijeid na račun. Izjava bi se potpisala uz prisustvo dva svjedoka.
   Unaprijed hvala
  • objavio plavomore1
   Pozdrav svima, nadam se da ce mi netko od Vas moci pomoc u vezi sljedeceg...
   Pokusat cu skratit koliko je moguce. Zivim na moru, imam 2 brata, majka je umrla prije 10 godina otac 70tih. Braca su oko 90te otisli vanka, vrlo dobro zive itd. Pocetkom 2000tih kuca u kojoj zivim je bila totalni krš i nered. Ima nekih 450m2, i tad sam napravio sastanak s svojom bracom, i pitao ih kako da raspodjelimo imovinu. Nudio sam im po 100 000eura svakom. Imao sam firmu koja je krenula vrlo dobro radit. I zelio sam to rijesti da bude svima dobro. Medutim kad sam im to ponudio oni su rekli da oni imaju vise nego dovoljno da je ovo sve moje, da zivim i radim. I kako se desio taj usmeni dogovor, na moju glupu pamet, sve je ostalo samo na rijecima. Prolazile godine, ja u kucu ulupao pusto bogatstvo, i od krsa napravio nesto puno bolje. Oni godinama dolazili na odmore ljeti, i sve super do 2008 kad nam je umrla majka. I nakon te sluzbene ostavinske rasprave, za koju sam ja mislio da ce proc u redu, na toj raspravi oni rekose da zele svoj udio u kuci, ili da svakom od njih dam po 200 000eura. I tu sam ostao zatecen, niti imam 400 000eura da ih isplatim, a i da imam nebi mi palo na pamet da to ucinim, jer 1. to nije realna cijena, a 2. drzao sam se za to da je to moje. I kad smo otisli od odvjetnika, normalno da je nastao kaos izmedu nas. Nakon toga oni otisli svojim putom. Oni uzeli odvjetnika, sazvana jedna rasprava, nista se nije desilo, i tako do danas. Prije par dana brat me zove da ce doc na odmor nekoliko dana, i da rijesimo ovo stanje.
   Nisam s njima u kontaktu ima 10god. Od 85te nijedan od njih u kucu ulozio niti jedne kune, redovno su dolazili na odmore, rekli mi da je to moje, ja ulozio, radio i mucio se, da bi sad oni trazili enormne cifre. Mene sad zanima sta da radim, dali da ga/ih pustim u kucu, imam li ja vece pravo od njih (vlasnik sam 6/9 kuce i posjeda), ako ih pustim mogu li oni tu ostati koliko zele, mogu li im ja rec da izadu za 20ak dana. Ako ne budu zelili izac, mogu li ih izbacit? Sta moze policija u tom slucaju? Ili jednostavno da ovo pustim odvjetniku pa da zateze iducih 20ak godina, a njih ne pustim u kucu, to mi nije cilj. Ja bih njih zelio isplatit u realnoj cijeni, medutim oni traze cifre koje nemaju veze s pameti. Ne znam zbog cega. Ako to sud uzme, to se nece rijesit 20god, di je njihov dio, kako to ustanovit, bilo nadogradnje. Ako oni kazu imaju svoj dio u kuci, a koji je to njihov dio? Na prvom ili trecem katu, to nista nije ustanovljeno. To na sudu stoji jos na prvoj parnici.
   Uopce ne znam kako da postupim...
   Hvala 
  • objavio cincamarinca
   Nakon smrti oca supruga se odrice nasljedstva u korist djece.da li ona ima ipak pravo na nužni dio?
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...