Jump to content

Prijavljivanje sina policiji - prodaja lijekova


DavidZg

Preporučene objave

Poštovani, 

primjetio sam da mi sin (20 god) prodaje na fakultetu drugim studentima drogu za učenje, konkretno tabletice modafilina. Taj lijek se isključivo izdaje na recept u Hrvatskoj, a on ga naručuje preko interneta i prodaje po većoj cijeni. Zanima me kakve sankcije može snositi, ako ga policija otkrije da to prodaje? Ili ako mu pronađu više pakiranja lijeka koji se inače kupuje isključivo preko recepta? Naravno nikad nije imao dijagnozu ili recept.

Unaprijed hvala na odgovorima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, spojila sam Vam obje teme jer se odnose na istu situaciju, kako biste sve odgovore mogli dobiti na jednom mjestu.

Što se tiče prvog pitanja, on čini barem kazneno djelo nedozvoljene trgovine, ako ne i neko teže djelo. Čitala sam i čula o modafinilu, nema nikakvih posljedica, a neusporedivo poboljšava pamćenje i učenje, no radi se o relativno novoj zlouporabi pa mi se čini da nije uvršten u popis opojnih tvari, tako da mislim da se ne bi radilo o prodaji droge. Za nedozvoljenu trgovinu može se izreći do tri godine, no ako nije ranije kažnjavan, to bi vjerojatno bila uvjetna kazna ili rad za opće dobro; ipak, teško je reći. Dugoročne posljedice se čak ne mogu ni nabrojati: kao kažnjavana osoba možda neće moći ući u neke državne službe, možda će ga policija češće zaustavljati, ako je prodaju vršio na fakultetu, možda ga mogu izbaciti s fakulteta, o svemu je tome teško spekulirati unaprijed.

Što se tiče drugog pitanja, ne činite prekršaj ako niste sigurni u činjenje kaznenih djela, a kazneno djelo neprijavljivanja činjenja kaznenog djela čini onaj tko ne prijavi počinjeno kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža, a ovo što spominjete se blaže kažnjava.

Savjetujem Vam da prvo razgovarate sa sinom da prestane to činiti dobrovoljno, pa mu čak i zaprijetite kaznenom prijavom, a ako ne bude surađivao, napravite što mislite da je potrebno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Ruby_Danderfluff je promijenio naziv u Prijavljivanje sina policiji - prodaja lijekova

U redu

Nije nikada kažnjavan, dugoročne posljedice su me i zanimale. Hvala na brzom odgovoru, puno ste mi pomogli. Svakako ću pričati sa njim, sad mu mogu otprilike i reći što se može dogoditi. Doduše volio bih saznati je li naveden lijek uvršten pod droge jer to svakako snosi veće posljedice, onda će se sin više prepasti i zasigurno odmah stati s tim. Može li se to negdje provjeriti?

Svakako ću razgovarati sa njim i vjerujem da će prestati s tim čim sazna da ja znam što radi, međutim ponajviše me zanimalo što mu se može dogoditi za to.

Hvala na odgovoru! :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , DavidZg je napisao:

Počinjavam li ja kazneno djelo na ovaj način iako samo sumljam na temelju nekih stvari?

Vi zapravo kazneno djelo neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela ni ne možete počiniti, imajući u vidu odredbu čl. 302. st. 4. KZ-a, imajući u vidu srodstveni odnos i činjenicu da potencijalno kazneno djelo nije počinjeno prema djetetu (osobi mlađoj od 18 godina).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija