Jump to content

Otvaranje obrta uz stalni radni odnos, koraci HZZO i HZMO?


Loki22

Preporučene objave

Poštovani

Dakle, otvorio bi obrt uz stalni radni odnos.
Do sad imam dva zatvorena obrta iza sebe pa sam vrlo dobro upoznat s koracima no ovo mi je prvi put da otvaram uz stalni radni odnos.
Pitanje je konkretno: Zanima me da li preskačem korak prijave na HZZO i HZMO, logički, ako sam već prijavljen, trebao bi ?
Znam da tek na kraju godine na osnovu prinosa u obrtu plaćam doprinose.
Također me zanima, da li prilikom prijave radnog vremena i poslovnog prostora u poreznoj mogu staviti radno vrijeme od 08-20h s obzirom da će mi sin raditi a on
može raditi u obrtu bez zasnivanja radnog odnosa. Pitam to jer ako sam zaposlen već na drugom mjestu da li mogu imati problema ?

Hvala

uređeno: od Loki22
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno čl 30. Zakona o obrtu (NN 143/13), predviđena je i mogućnost pomaganja od strane članova obiteljskog domaćinstva bez prisustva vlasnika obrta ili poslovođe.

Koliko vidim ovdje, nigdje ne stoji u zakonu da ja moram biti tu prisutan niti je definirano što to znači pomaganje.
Citiram s HOK-ove stranice:

 

Citiraj

Zakon ne propisuje ograničenja za članove kućanstva u pogledu njihova radnog statusa, kao niti u pogledu vremena koliko mogu pomagati u obavljanju djelatnosti obrta. Iz toga proizlazi zaključak da i onaj član kućanstva koji ima vlastiti obrt može pomagati udrugom članu kućanstva u obavljanju obrta, naravno pod uvjetom da kao članovi zajedničkog kućanstva zajednički privređuju i zajednički troše.

http://infos.hok.hr/faq/a_pravni_savjeti/a5_poslovoda_obrta/pomaganje_u_obrtu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, na kraju godine na temelju dohotka u obrtu plaćate porez na dohodak, a doprinose plaćate svakomjesečno. Koliko je meni poznato, ako ste u stalnom radnom odnosu i imate otvoren obrt, morate plaćati doprinose po dvije osnove - s osnove nesamostalnog rada i s osnove obavljanja samostalne djelatnosti. Ali tu Vam je korisniji knjigovođa nego pravnik :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija