Jump to content

diobeni ugovor

vilma

Preporučene objave

Što je to diobeni ugovor i kakva prava proizlaze iz sklopljenog diobenog ugovora?

Moj otac i brat su za vrijeme života napravili diobeni ugovor podijelivši očevu imovinu na pola (pola ocu, pola bratu) Otac je oporučno ostavio svoj dio meni, međutim, brat traži nužni dio od očevog dijela. Da li on ima pravo na to?

Dijeli na drugim stranicama

U Vasem primjeru radi se o "Ugovoru o ustupanju i raspodjeli imovine za života".

Da bi takav ugovor bio pravovaljan potrebno je da su se s njim SUGLASILI sva djeca i drugi potomci Vasega oca koji ce po zakonu biti pozvani da nasljede njegovu ostavinu.

Ako se s Ugovorom nije suglasio koji nasljednik (Vi u predmetnoj situaciji) onda se dijelovi imovine koji su ustupljeni ostalim nasljednicima (Vasem bratu) smatraju kao darovi i s njima ce se poslije smrti Vasega oca postupati kao s darovima.

Ako ste dali suglasnost za sklapanje tog ugovora, ONDA VAS BRAT MOZE ZAHVACATI OSTAVINU OCA (polovicu koja je Vama ostavljena)!

Ukoliko niste dali suglasnost, SIGURNI STE. Bratu ustupljeni dio predstavlja DAR, a dar ce biti URACUNAN u cjelokupnu ostavinu!

Jučer sam pojednostavnila konkretan slučaj i postavila pitanje o razvrgnuću zajednice(diobeni ugovor) između mog oca i brata i pravo brata na nu

žni dio očeva dijela.

Sporazum o razvrgnuću zajednice napravljen je 1978 god. između mog oca i brata te ovjeren u Općinskom sudu.ja i moje tri sestre smo već tada bile udane i nitko nas nije ništa pitao niti smo igdje potpisale da se slaženo s tim sporazumom.Buduci da je brat bio u Americi, ja i moje sestre smo se brinule o ocu i majci do smrti te nam je otac oporučno ostavio 1994. svoj dio imovine.

U međuvremenu, prije nego što je završena ostavinska rasprava iza smrti oca, umro je i brat.

Sada njegova žena traži nužni dio očeva dijela. Napominjem da za života brat nije izvršio cijepanje čestica niti uknjižbu vlasništva u ZK. Molim vas za pomoć kako riješiti ovaj problem,da li je moguće poništiti sporazum o razvrgnuću zajednice između oca i brata?

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija