Jump to content

podjela bračne imovine


marijamatas

Preporučene objave

Bračna zajednica trajala je od 1987-2010. godine. U tom periodu od 1987-1998. godine izvršeno je zajedničko ulaganje u postojeću obiteljsku kuću(roditeljsku kuću tuženika) u iznosu od 420.000 kuna.Naknadnim vještačenjem utvrđeno je da je za 240.000 kuna povećana vrijednost kuće. Ja sam tražila tu polovicu. Rastava braka je bila 2011, spor oko ulaganja na nekretninu podignt je 2014. godine. Na temelju ulaganja u predmetnu nekretninu tuženik je dobio , a prema građevinskom vještaku udio u vlasništu , prema procjeni nekretnine ...recimo 1/2.(konačno rješenje 2010. godine). Budući da je ulaganje u to bilo zajedničko, podnijela sam tužbu, te dobila 1/3, jer je sudac na temalju niti jednog materijalnog dokaza, a po izjavama lažnih svjedoka uzeo u obzir da su mu oni pomagali u građevinskim radovima, a to pomaganje je bilo minorno, te da je tuženik prodao traktor, šumu i neke priključke, sve bez ijednog dokaza o cijeni tih istih, te na temelju toga taj dio izbacio iz ukupnog iznosa. Zanima me koje odredbe , kojeg Zakona se primjenjuju na ovaj slučaj. Sudac je napisao da se primjenjuju odredbe Obiteljskog Zakona sukladno članku 363. stavak 2, međutim  čitajući zakon nekako nism tog mišljenja, po članku 366...nekako to drugačije tumačim. Što je tu ispravno, i kako sudac na temelju izjava dvojice lažnih svjedoka , bez ijednog materijalnog dokaza, niti uvida u zk. o prodaji šume, niti podatke o traktoru jednostavno može donijeti presudu da se po tim izjavama taj iznos izmakne iz zajedničkih ulaganja, a pomaganje prijateljima procijeni na 1/3 i time potpuno izjednači s tim moje ulaganje, moj život 23 godine u toj kući, a napominjem da sma konstantno bila zaposlena, da sam vodila tuženiku poslovne knjige, te da kasnije je tuženik bio na bolovanju od 2003-2008 godine, te smo u tom razdoblju poslije 1998 stekli kuću na moru. Nije li sudac treabo uzimati i to u obzir bez obzira što je ovo konkretno ulaganje bilo do 1998, jer za drugo sam u vlasništvu u 1/2, ali znači za vrijeme trajanja bračne zajednice došlo je do povećanja imovinek vriejdnosti ukupno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li Vi kao tužiteljica predali zk izvatke i evidencije o traktoru? Naime, u parnici sud po službenoj dužnosti ne pribavlja nikakve dokaze, pa je na parničnoj stranci da pobije navode suprotne strane. Pošto je on sa svoje strane pridonio svjedoke u prilog svojih tvrdnji, a Vi niste pridonijeli ništa da te dokaze pobijete svojim protudokazima, sud ima obvezu te činjenice uzeti kao dokazane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjedok je dužan govoriti istinu, u protivnom za davanje lažnog iskaza može kazneno odgovarati. Svjedok nije idealno dokazno sredstvo, ali je bolji od ničega (drugi mogući dokazi su saslušanje stranaka, isprave i vještačenje). U sudskim postupcima iznose se činjenice, a činjenice se dokazuju dokazima. Materijalni dokazi su bolji od personalnih, ali kažem, niste reagirali na tu neistinu pa je ona uzeta kao utvrđena. Znam da je bizarno da ono što je javno dostupno sud ne uzima u obzir po službenoj dužnosti, ali u parničnom postupku je to tako, sve je na strankama, sud je tu samo da upravlja raspravom i donese odluku na temelju činjenica i dokaza koje su stranke prezentirale.

Što se tiče odredbi o teretu dokazivanja, za koje ste pitali, one se nalaze u Zakonu o parničnom postupku, čl. 221. a, koji kaže da ako sud na temelju izvedenih dokaza ne može utvrditi neku činjenicu, o postojanju činjenice zaključit će primjenom pravila o teretu dokazivanja (koje glasi da je teret dokazivanja na tužitelju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija