Jump to content

Raspodjela imovine za zivota


johndunbar

Preporučene objave

Roditelji zele raspodjeliti dvije nekretnine, meni i bratu svakome jednu, Ugovorom o ustupanju i raspodjeli imovine za zivota. U slucaju da ugovor predvidja da se ja kao potomak upisem kao vlasnik nekretnine, da li ja u potpunosti mogu raspolagati tom nekretninom, recimo prodati je? Pitam zato sto se u Zakonu o nasljedjivanju spominje mogucnost opoziva takvog Ugovora (npr. zbog nezahvalnosti) koji moze za posljedicu imati vracanje ustupljenog, pa me zanima sto bi onda bilo u toj situaciji kada konkretne nekretnine vise nema u mom vlasnistvu?

Vezano uz prethodno pitanje, da pojasnim da se radi o tome da mi ta nekretnina ne rjesava stambeno pitanje jer zivim u drugom gradu, pa me zanima da li je mogu prodati jos za zivota mojih roditelja i na taj nacin rijesiti svoje stambeno pitanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , johndunbar je napisao:

Pitam zato sto se u Zakonu o nasljedjivanju spominje mogucnost opoziva takvog Ugovora (npr. zbog nezahvalnosti) koji moze za posljedicu imati vracanje ustupljenog, pa me zanima sto bi onda bilo u toj situaciji kada konkretne nekretnine vise nema u mom vlasnistvu?

Sukladno odredbama čl.493 st 2 Zakona o obveznim odnosima, a vezano za odredbe čl.114 st 1 Zakona o nasljeđivanju,opoziv je moguć samo ako se ustupljena imovina(dar)ili njena vrijednost još uvijek nalazi u imovini obdarenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija