Jump to content

Vlastoručna oporuka


slavonac12345

Preporučene objave

Poštovani,

Namjeravam napisati vlastoručnu oporuku, pa bih molio za par savjeta, koliko sam vidio za takvu oporuku nisu potebni svjedoci niti ovjera, najbitnije je da je pisana vlastitom rukom, ispravite me ako sam u krivu. Da li je moguće pronaći na internetu nekakv predložak ili tip takve vrste oporuke? gdje je potrebno pohraniti/čuvati oporuku?

Mora li oporuka sadržavati sve nekretnine koje su u mojem vlasništvu? primjer, stan u kojem živim sa kćerkom i zetom bih ostavio njima, dok ostale nekretnine koje su u mojem vlasništvu bi se podijelile jednako na kćer i sinu, treba li u oporuci popisivat sve nekretnine ili je dovoljno navesti samo želje vezane za stan?

 

Hvala na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, slavonac12345 je napisao:

koliko sam vidio za takvu oporuku nisu potebni svjedoci niti ovjera, najbitnije je da je pisana vlastitom rukom,

I potpisana naravno.

 

prije 1 sat, slavonac12345 je napisao:

gdje je potrebno pohraniti/čuvati oporuku?

Po izboru,svoju oporuku, neovisno o obliku u kojem je sastavljena, možete čuvati sami ili je predati na čuvanje nekoj drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi. Ako svoju oporuku želite povjeriti na čuvanje sudu, javnom bilježniku ili u inozemstvu konzularnom, odnosno diplomatsko-konzularnom predstavniku Republike Hrvatske, oni su je dužni primiti na čuvanje i o tome bez odgode poslati obavijest u Hrvatski upisnik oporuka.
Hrvatski upisnik oporuka je javni upisnik, ali podaci iz upisnika ne mogu se prije vaše smrti nikome staviti na raspolaganje, osim vama ili osobi koju vi za to posebno ovlastite.

U Upisniku se evidentira činjenica da je sastavljena, pohranjena te proglašena neka oporuka, a vodi ga Hrvatska javnobilježnička komora. U taj upisnik na vaš zahtjev podatke o navedenim činjenicama dostavljaju nadležni sudovi, javni bilježnici, odvjetnici i osobe koje su napravile oporuku.

Činjenica da oporuka nije evidentirana u Hrvatskom upisniku oporuka, niti bilo gdje posebno pohranjena, ne šteti njezinoj valjanosti.

prije 1 sat, slavonac12345 je napisao:

Mora li oporuka sadržavati sve nekretnine koje su u mojem vlasništvu? 

Samo one kojim imate namjeru oporučno raspolagati,a sve one koje nisu obuhvaćene oporukom će nakon vaše smrti činiti ostavinsku masu koja se raspoređuje na vaše nasljednike.

 

prije 1 sat, slavonac12345 je napisao:

Da li je moguće pronaći na internetu nekakv predložak ili tip takve vrste oporuke?

 

IMG_20180615_212503_883.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija