Jump to content

Prednost kod upisa invalidnog djeteta u Glazbenu školu


ANA90

Preporučene objave

Ispričavam se ako je tema upučena na krivo mjesto.

PITANJE: Dali djete sa posebnim potrebama koje je prošlo inkluziju u redovno školstvo. Učenik 2 razreda redovne osnovne škole uz pomoč asistenta i  koji  pohađa nastavu po osobnom kurikulumu ima pravo prvenstva upisa u redovnu glazbenu školu?

Moja nečakinja očito je ocjenjivana kao i sva ostala zdrava djeca i za samo "pola boda "stavljena ispod crte na čekanje.

Dali postoji kakav zakonski okvir na koji se možemo pozvati kod bodovanja  djeteta sa pos.potrebama?

Radi se o  nečakinji koja je slijepa a koja ima predznanje u sviranju i prije zahtjeva za  upis u 1 razred glazbene škole. 

Malenoj sam  plačala privatni tečaj od 40 sati u kojem je ona uz pomoč profesora  u našem lokalnom učilištu več savladala i naučila kako pravilno izvoditi  glazbenu ljestvicu na klavijaturi.

Također malena je naučila i cjelu C-dur ljestvicu prema naprijed i nazad .Sama svira par dječih pjesmica. Ne svira samo jednom rukom več sa obije i uz to i pijeva. Njezin profesor iz učilišta mi je objasnio da je to naj teži dio. Dakle  da se uključi i lijeva ruka u sviranje.Malena je več imala jedan javni nastup i natupala je na školskoj priredbi.

Otac   njenog prijatelja iz razreda nije mogao vjerovati da ona  nije upala u upis za glazbenu školu koja pripada našoj osnovnoj školi zbog činjenice da njegov sin nema nikakvo predznanje a 4 je na listi i upao je u glazbenu .Nečakinja se nalazi ispod "crte" te je na čekanju.

Kada  smo zvali ponovno voditelja glazbene  zbog čega je netko tko nema nikakvog predznanja a i ima druge opcije za druge instrumente stavljen ispred malene kao i druga djeca  počeo se opravdavati " da on nije rekao da mala nije upala te da je malena 95% upala u glazbenu te da če on nama objasniti što je znao ovaj iznad crte a malena ne". Do škole manje od10 km,

Malena za manje od sat kreče pnovno na moguči upis u glazbenu i smatram da ovakav pristup kod upisa i njegovo opravdavalje vrjeđa  kako malenu tako i nas a da negovorim za stres koji se stvara malenoj jer je to nešto što ona žarko želi i jako se trudi. Vinko B. isto stoji iza toga da je mala talentirana i da ju tu treba usmijeriti. Putovanja u Zagreb30-40 km u Vinko B.  uz OŠ bila bi prenaporna za djevojčicu.

Jedna druga škola prihvatila je da malu upiše kod sebe i ako smo profulali upis.Opet putovanje 30 km.Surađuju sa kazalište slijepih itd itd ...Super opcija  ,mala toplo prihvačena uz razumjevanje ali predaleko.Oni su nam rezerva  i definitivno bolja opcija zbog samog početnog pristpa škole ali nažalost možda čemo morati opteretiti malu putovnjem.

 

 

Tečaj smo baš sa ciljem i plačali da netko spozna njezine mogučnosti i da ne vide samo njezin hendikep koji malenu sputava a malena je izrazito inteligenta samo treba više truda,razumjevanja i pronači način kako joj nešto objasniti

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 Nečakinja upala u glazbenu.

Razgovarali smo sa voditeljem . Odustajanja za klavir nema u školi . Previše učenika a primali su još samo 5 učenika. Otvoreno smo izrazili mišljenje da je nečakinju stavio ispod crte jer se ne želi potruditi da radi sa slijepim djetetom a koje je dokazalo da može i želi. Ni malo mu nije bilo drago kad smo spomenuli "da je raniji profesor našao način i uvidio muzikalitet a i talen  za glazbu .Rekli su nam prijatelji da je bilo burnih reakcija od roditelja koji znaju da mala več na velikom svira a da nije upala u glazbenu .Nisam upoznata dali se netko i od njih direkno žalio voditelju zbog takovog pristupa prema nečakinji .Mala smo sredina i svi žele da mala uspije.

Dali se glazbena vodi kao redovito školstvo?

Tada po zakonu ima prednost.

Pitat ču stvarno negdje možda če netko imati sličnu situaciju pa da znamo na čemu smo.

Hvala na odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ANA90 je napisao:

 Dali se glazbena vodi kao redovito školstvo?

Što se tiče pohađanja nastave, mislim da ne - u glazbenu se školu ide paralelno s osnovnom školom. Srednja glazbena škola postoji (samo, barem u gradovima koji su mi poznati, sama glazbena škola nema svoj kadar za redovne predmete, već se organizira poseban glazbeni razred unutar neke druge škole).

Ali mislim da niste to pitali, već da li su glazbene škole unutar sustava odgoja i obrazovanja - mislim da jesu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija