Jump to content

Udaren na parkingu kako postupiti dalje?


Goranh222

Preporučene objave

Pozdrav...

Dakle ovako, brat je otišao autom na posao, parkirao uredno na parkirno mjesto  firme di radi, na kraju smjene mu jedan dečko govori kako ga je neka žena udarila na parkingu (i udaljila se) i da je na porti firm rekao broj tablice itd.

Žena koja radi na porti je zaboravila šta joj je ovaj rekao, ali ipak ju brat pronalazi (radi u istoj firmi) i dolazi do nje "udarili ste me i otišli" , a ona se kao opravdava "nisam znala čiji je auto".  On nudi da zove policiju ili da plati zamjenski dio, ona pristaje na plaćanje, da se ne zove policija.

Udarila je u sredinu zadnjeg branika, okvir tablice je slomljen, izgrebao branik oko sebe, gornji dio branika se izbacio prema gore, pukao lak, branik ispucao gorenji dio u dužini 20-30cm. polomljeno svjetlo iznad tablice ono malo itd.

Javio se sutra dan njen muž, priznali krivicu 100% . Ja sam tražio da uzmem polovni branik koji je 400-500e, on je tražio da idemo preko osiguranja sve ok. Ovlašteni servis za taj branik traži nekih 9000kn plus 800kn  za bojanje u boju auta.

Danas dolazi vještaj na osiguranje, pogleda aute, njega pusti, meni kaže možeš si polakirati to i dobro. Bio je očito već ljut, ponašao se malo nepristojno, oslovljavao me sa TI (jesam mllađi,ali ipak kad ti netko dođe bude bezopbrazan prema tebi, očekuješ barem da bude profesionalan u svom poslu).  Kaže odvezi majstoru da ti polakira, ja kažem da odbijam i da želim zamjenski dio jer ne želim da mi netko krpa i popravlja po autu koji je bio full ispravan i nikad karamboliran, te da je taj branik skuplji nego obični i da sam ja za to pri kupnji auta odvojio više novaca da bi imao sve komplet čitavo itd. Kažem mu da tko god to krpa da će to ponovno puknuti lak kroz godinu dana i da to nije to, na što mi on kaže "pričaš gluposti, nađi si odvjetnika" okeće mi leđa i odlazi.

Išao sam kod majstora koji radi za tu osiguravajuću kuću, kaže mogu popraviti, nema garancij i vjerojatno će kit pući s prvim većim temperaturama.

Znači ja smatram da bi mi se auto trebao vratiti u prvobitno stanje, kako je branik u takvom  stanju, ja želim da se kupi drugi (htio sam polovni uredu je) on mi sad nudi da mi netko to krpa itd i ja smatram da se tako narušava i sama vrijednost mog automobila,ali isto tako moj branik je bio original, nikad lomljen i popravljan i popravak NIJE vraćanje u prvobitno stanje već je popravljanje!? (recimo da ga prodajem moram reći da je bio lupan ili da iduće godine to pukne moram popravljati o svm trošku nešto za što apsolutno nisam kriv).

Zanima me imam li ikakve šanse izvući to na svoju stranu ili ne mogu ništa napraviti?

 

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oni su me poslali majstoru koji "radi" za tu osiguravajuću kuću,msm i on je rekao da bi najbolje bilo novi, a da se ovaj može popraviti ali da će opet to pukunti bla bla, dakle ja mogu neovisno o tome otići u ovalšteni servis i zatražiti njihovo mišljenje?

Ako oni kažu da treba novo, mogu ispostaviti račun na naplatu osiguranju? A mogu li oni odbiti to platiti, pa na kraju bude da sam ja to platio i sam sebi popravio auto i nikom ništa? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenje/ponude mozete traziti od koga god hocete.

Krivac "nesrece" ne spori krivicu, prijavili ste stetu osiguravajucem drustvu krivca.

Mozete sacekati da dobijete od njih konkretan dopis u kojim bi trebalo stajati da priznavaju krivicu svoga osiguranika. Moze potrajati par tjedana...

A onda slobodno mozete popraviti u ovlastenome servisu stetu, vi platite, njima ispostavite racun (kopiju racuna!!) po kojem su vam duzni isplatiti cijeli iznos na vas tekuci racun...

Naravno uvijek pisanim putem im se obracajte, moze cak i e-mailom. Trebao bi pisati negdje na dokumentu kojega ste trebali dobiti prilikom slikavanja s nekim brojem stetnog zapisa... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obojica smo u istom osiguranju, bili danas na slikanju. Pa parkiraj aute kako se nesreca dogodila, pa vjestak to poslikao, njega pustio da ide, a meni odrzao predavanje sta ja hocu novi dio i da pricam gluposti bla bla

 

Znaci iskljucivo pismeno da se obracam?   P.s. nisam dobio nikakve dkumente danas sa slikanja, samo mi je rekao da si nabavim odvjetnika i da mogu ici!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 minuta, Goranh222 je napisao:

Obojica smo u istom osiguranju, bili danas na slikanju. Pa parkiraj aute kako se nesreca dogodila, pa vjestak to poslikao, njega pustio da ide, a meni odrzao predavanje sta ja hocu novi dio i da pricam gluposti bla bla

 

Znaci iskljucivo pismeno da se obracam?   P.s. nisam dobio nikakve dkumente danas sa slikanja, samo mi je rekao da si nabavim odvjetnika i da mogu ici!?

Da, mozete poslati prvo e-mail ili postom preporuceno s povratnicom, sa svim potrebnim dokumentima (kopijama; prometna, vozacka, broj police od krivca, datum itd, br racuna za uplatu...), i onda cekati njihov odgovor nakon slikavanja i poslanoga upita.

U kojem bi trebalo pisati da krivica nije sporna, a onda (a mozete i sada, ali ipak preporucam cekanje tog dopisa) vozilo u ovlasteni servis popraviti.

I njima ispostaviti racun, tj dopis da vam uplate novce na vas racun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osiguranje (kao ni itko drugi) Vam nece nikada ponuditi da na njihov teret trosite novac koji oni misle da nije potrebno trositi. Na kraju to ispada kao na placu. Isto tako lakse odobre cifru koja je izmedu onog sto oni ponude i onog sto Vi trazite, umjesto da se ide na sud. Pa ako Vam odgovara da kupite polovni branik i ne idete preko ovlastenog servisa, nabavite ponudu za tu opciju pa im mozete ponuditi da plate taj iznos.

Na Vama je da li da idete u dogovor ili trazite potpunu isplatu za popravak u ovlastenom servisu. Tesko je reci sto ce bolje proci i sto je isplativije napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 10 minuta, miroslav6 je napisao:

Osiguranje (kao ni itko drugi) Vam nece nikada ponuditi da na njihov teret trosite novac koji oni misle da nije potrebno trositi.

Naravno da nece, zato kazem da je potrebno cekati njihov dopis u kojem prvenstveno priznavaju krivicu svoga osiguranika!

U istome bi trebao biti popis ostecenih djelova.

Po potrebi se moze pismeno, a jos i danas, obratiti istome osiguranju radi dogovora i pregleda vozila u ovlastenome servisu, gdje se mogu uociti druga ostecenja koja se mogu vidjeti tek nakon skidanja branika.

Ako krivica nije sporna, osiguranje je duzno pokriti sve, ali sve troskove nastale da se vozilo (u ovome slucaju) dovede u prvobitno i originalno stanje!

Postavljanje zamjenskih, rabljenih djelova to ne podrazumjeva.

 

Tip koji radi na "procjeni" stete, je samo tip/lik/radnik... nebitno... jedino je duzan utvrditi, poslikati, popisati, ostecene djelove! I nista vise! On nije pravna sluzba, odvjetnik, direktor, voditelj stete...

 

Tako da njegova izjava vam nista ne znaci, zato sam i rekao cekajte pismeni dopis od njih....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači najbolje pričekati dopis pa onda sređivati dalje.

Svjestan sam ja da oni naravno neće reći "evo tebi to i to popravi si i mir" znam da oni štite sebe, samo mi nije jasno zašto toliko komplikacija.

Ako sam ja pravilno parkirao, ostavio auto potpuno ispravan i osiguran i sad me netko udario, oštetio moju imovinu, priznao potpunu krivnju i sad se ja moram natezati i na silu prihvaćati njihovo da mi daju nešto minimalno da se to privremeno popravi i "svi sretini"

Pvratak auta u prvobitno stanje po meni je izmjena oštećenog dijela, nikako popravak. Znači popravkom moja imovina gubi vrijednost, samim time ja koji nisam kriv u ovom slučaju sam u gubitku tuđom krivicom i to nikako nije pošteno.

Obojica smo u istom osiguranju, nadao sam se da će to biti pozitivna stvar u svemu ovome, ali eto...

 

Hvala na komentarima i odgovorima, dosta korisne informacije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
, virtalni je napisao:

Sacekajte dopis, pa obavezno javite ako se sjetite kako je zavrsilo. A tu smo ako jos treba zapne li...

Pozdrav :D

Zbači nedavno sam dobio papir u kojem nema ništa korisno napisano osim da će se osiguranje izjasniti o mom slučaju početkom 9.mjeseca.

 

E sad majstor koji radi za to osiguranje i ima kontakt s tim čovjekom koji slika/procjenjuje za osiguravajuću kuću me zove i nudi da kupim polovicu branika (do 700kn max) i da ce se ofarbati taj polovni dio i ovaj dio mog branika i to je to.

Msm meni to smrdi toliko...

Jel to moguce da oni tako rade? Legalno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije napisanp ništa jer ja na papiru nisam dobio ništa. (Osim papira na kojem se navodi da će se osiguranje o svemu izjasniti početkom 9.mjeseca)

Zatim poziv majstora (znamo se) koji kaze da nađem polovni branik (do 700kn) da nemam nista s novcima, samo da nađem, on će platiti tih 700kn i pofabrbati branik i to je to.

Nazovem osiguranje "odobrena je zamjena branika kod XX majstora"  znači oni su "odbrili" isključivo zamjenu branika kod tog majstora, a on me ograničio na 700kn.

 

PISMENO nisam dobio ništa još uvijek...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Goranh222 je napisao:

Nazovem osiguranje "odobrena je zamjena branika kod XX majstora"  znači oni su "odbrili" isključivo zamjenu branika...

Zatražite da Vam se to dostavi pismenim putem, a ako se radi o zamjeni branika, onda nema zamjene samo polovice branika, to bi spadalo pod popravak, kao ni unaprijed određivanja cijene koštanja zamjene istog...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

Moj predmet je još u procesu, danas sam primio dokument iz osiguranja o "Dostavi neophodne dokumentacije"

Naime, traže da ispostavim RAČUN popravka branika i to ODMAH (veeeeelikim slovima) hitno traže da to dostavim.

Uz napomenu u slučaju da to ne dostavim, da će u zakonskom roku na temelju dosadašnje dokumentacije sami donjeti odluku.

 

Meni auto još nije popravljen, uputili su me majstoru s kojim surađuju na kraju sam uzeo da mi ofarba kompletan branik i tu polomljenu polovicu zamjeni POLOVNIM dijelom.

Majstor je bio na godišnjema bla bla, pa nisam na redu bla bla.  Znate li koliki mi je rok da im donesem taj račun?

I što bi  se dogodilo da ja odem u Zubak i ispostavim im račun iz ovlaštenog servisa fino?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija