Jump to content
yxw

Dug nasljeđivanje

Preporučene objave

Poštovani, imam sljedeću situaciju. Otac je na samrti. Majka i on su suvlasnici kuće. Otac ima kredit u banci. Nisam bila prisutna pri podizanju kredita pa nisam upoznata da li je uključen bilo kakav instrument osiguranja kredita. Mislim da nije. Majka bi bila nasljednik iza oca. Ukoliko ne bude u mogućnosti platiti dug u banci, banka će ovršiti očevu polovicu. Da li se to može izbjeći ako on prepiše svoju polovicu majci dok je još živ? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovana, nasljednik koji stiče pravo nasljedstva mora se prihvatiti, tj. stiče i dugove do vrijednosti nasljedstva, tako da je bolje da za života otac prenese pravo vlasništva na majku i to Ugovorom doživotnog uzdržavanja, jer ako sastavi oporuku, onda i Vi imate pravo na nužni dio, najbolje je da sastavi sa majkom taj Ugovor o doživotnom uzdržavanju, te da majka, temeljem istog, prenese vlasništvo njegove polovice kuće na sebe...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mislila sam da prepiše svoju polovinu, znači ugovor o darovanju, ja se odričem svega u korist majke. Ono što me zanima, da li to banka može osporiti nakon očeve smrti jer je darovanje napravljenom nakon podizanja kredita, radi se o gotovinskom kreditu, ne hipotekarnih, poznato mi je da banke pitaju kod podizanja istih da li dužnik ima što u vlasništvu. Jamaca nema. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 11 sati , yxw je napisao:

Nisam bila prisutna pri podizanju kredita pa nisam upoznata da li je uključen bilo kakav instrument osiguranja kredita.

Ovdje možete provjeriti stanje u zemljišnim knjigama odnosno ima li upisnih u teretovnici po podignutom kreditu.

https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrServices.jsp?action=publicLdbExtract

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije hipotekarni kredit, neslužbeno danas saznala da nema instrumenata osiguranja. Zanima me da li banka može tužiti majku nakon očeve smrti i osporavati prijenos vlasništva jer bi razlog promjene vlasništva bio više nego očito. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovana, čisto sumnjam da se banka nije osigurala, tj. da nema instrumenata osiguranja, ali ako je tako, a otac uredno ispunjava obveze po kreditu, nije u ovrsi, mislim da banka nema nikakve zakonske osnove da osporava prijenos vlasništva, jer svako sa svojom privatnom imovinom može raspolagati kako hoće i na koji način želi, a ako je banka odobrila kredit bez nekog od instrumenata osiguranja, to je njezin rizik i propust, stoga ne vidim nikakve zakonske osnove po kojima bi mogla osporavati takav ugovor...

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Probala sam se raspitivati svugdje, pa mi je rečeno da ta mogućnost postoji i da je bilo slučajeva u sudskoj praksi, konkretno gdje ne znam, upit je bio osobi koja radi na sudu, stoga sam zabrinuta pokrenuti postupak promjene vlasništva da ne bih napravila još gore. I da, ni ja ne mogu vjerovati da nikakav instrument osiguranja kredita nije napravljen. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 49 minuta, Željac047 je napisao:

stoga ne vidim nikakve zakonske osnove po kojima bi mogla osporavati takav ugovor...

Zakon o obveznim odnosima, čl.66-71.

Moguća je tužba za pobijanje dužnikovih pravnih radnji. Što se tiće darovnog ugovora tužba se može podnijeti i protiv pribavitelja (daroprimatelja) bez obzira je li on znao ili nije da se pribavljanje može pobijati. Rokovi za podizanje tužbe su za naplatne (ugovori o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju) poslove 1 godina a za besplatne (darovanje) 3 godine, te se isti računaju od dana kada je poduzeta pravna radnja koja se pobija.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...