Jump to content

Mikada

Preporučene objave

Poštovanje,
 
Obrt sam po prvi put otvorila 1.4.2017. uz odobrenje novčane potpore za samozapošljavanje, od strane Zavoda za zapošljavanje. Sredstva sam namjenski utrošila i Zavodu predala izviješće.
Danas primila Obavijest o kršenju ugovornih obveza i poziv na povrat sredstava (30.200,00kn+zatezne kamate). Šok i nevjerica, s obzirom koliko sam vremena i truda uložila u čitav projekt.
 
Zavod za zapošljavanje poziva se na argument da sam prekršila Članak 5. Ugovora o dodjeli potpore:
"Korisnica potpore se obvezuje u razdoblju od 1.4.2017. do 31.3.2018. ne raditi statusne promjene poslovnog subjekta za koji je dodijeljena potpora."
 
Nadalje:
"Uvidom u elektronsku radnu knjižicu u HZMO-voj evidenciji utvrđeno je da za vrijeme trajanja Ugovora niste bili prijavljeni u kontinuitetu od 12 mjeseci u poslovnom subjektu za koji je dodijeljena potpora, odn. bili ste prijavljeni od 1.4.2017. do 19.2.2018., te ponovo od 24.2.2018."
 
Naime tih 5 dana (19.2.-24.2.2018.) sam radila kao profesorica u školi (zamjena, naravno), jer nisam taj čin vidjela/razumijevala kao "statusnu promjenu poslovnog subjekta". Obrt nije bio zatvoren, niti promijenjen u bilo kom smislu.  Zašto bih riskirala iznos od preko 30.000 kn za 5 radnih dana?!
 
Unaprijed hvala za savjet i pomoć...
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Wrritteer, hvala na komentaru :)

Obrt nisam zatvarala. Pitanje je što Zavod podrazumijeva pod "niste bili prijavljeni u poslovnom subjektu". Kako mogu biti neprijavljena ako je obrt bio kontinuirano otvoren? Možda misle na prijavu i odjavu zdrav. i mirov. osiguranja? Ja na to nisam gledala kao na "statusnu promjenu poslovnog subjekta"...Mislim da je ključno da pronađem definiciju "statusne promjene poslovnog subjekta", a što nikako ne uspijevam...

uređeno: od Mikada
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo pogledajte što piše u ugovoru kada ste uzimali poticaje.

Ako piše da godinu dana morate biti prijavljeni u tom obrtu,vaša greška.

Da li je ovo što su napisali "statusna promjena" vezano uz činjenicu da niste bili non stop prijavljeni ili je posebna stavka?

Jer meni se ovako to čini malo ajmo reći zbrkano.

Moja iskustva sa njima su jako loša,nitko ništa ne zna točno,sve moraju pitati što traje i traje a na kraju se boje napisati rješenje jer i dalje nisu sigurni :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Povrat financijske potpore
  • 5 mjeseci kasnije...

Pozdrav, otvorio sam obrt u 5/2017. Predao sve papire za pravdanje računa i poticaja u 5/2018. Poticaj je bio 35,000kn. Napravio sam gresku u najmu. U ugovoru sa hzz pise najam poslovnog subjekta, a ja sam najam prvo stavio na sebe jer sam trebao prvo naci prostor da dobijem poticaj, te je tako i ostalo. Najam je placan sa racuna obrta, uredno. I sada mi kaze gospoda da je to krsenje ugovora. Mene zanima ima li se smisla zaliti, ima li ko iskustva sa tim. U hzz su mi rekli da su imali dosta takvih slucajeva, i da su negativno rijeseni. Da oni rade kako im Zagreb savjetuje. I jos sam imao 2 krsenja ugovora. Knigovoda mi je krivo obracunala doprinose, pa je svaki mjesec uplacivana 1 lipa manje. Znaci, duzan sam ostao 11 lipa. I krsenje jer nisan do 15 u mjesecu platio doprinose, nego 2 dana posli. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li šanse da sa najmodavcem sklopite novi ugovor ili da on da izjavu da je u najmu bio poslovni subjekt te da je njegova ugovorna volja bila da sklopi ugovor o najmu s poslovnim subjektom? 

Po mom mišljenju, svakako se žalite, iznesite sve, nemate što izgubiti, a možda ćete izvući nešto za sebe, jer nema smisla da sad, godinu i pol poslije morate vratiti svih 35.000,00 kn poticaja za samozapošljavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija