Jump to content

Kupnja stana pod zalogom i ovrhom EOS Matrix-a


Ivan86

Preporučene objave

Poštovani, 

U kratkim crtama: u procesu sam kupnje stana nad kojim EOS Matrix ima založno pravo i ovrhu koju je ugovorom o cesiji preuzeo od Addiko banke.

S vlasnikom nekretnine sam potpisao predugovor o kupoprodaji nekretnine u kojem piše da uplata ide EOS-u, a ne njemu.

Iz EOS-a sam dobio pismo namjere za brisanje založnog prava i ovrhe po primitku uplate (podaci o uplati isti kao u predugovoru). 

Banka, da bi odobrila stambeni kredit, traži brisanje zaloga i ovrhe, a EOS da bi brisao zalog i povukao ovrhu traži uplatu.

Kokoš ili jaje. :) Ne vjerujem da sam prvi u Hrvatskoj koji kupuje nekretninu na ovaj način pa me zanima ima li tko iskustva kako se ovakve situacije u pravilu rješavaju?

Nadam se da nije rješenje samo "druga banka" jer jedna od banaka s kojima sam razgovarao nema problema sa zalogom i ovrhom EOS-a, te su bez problema prihvatili pismo namjere, ali su im uvjeti kredita osjetno lošiji.

uređeno: od Ivan86
Previše razmaka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Pozdrav,

bumpam ovu temu jer se i sam nalazim u sličnoj situaciji.

Imam ponudu za kupnju nekretnine od fizičke osobe (1/1 vlasnik) nad kojim EOS Matrix ima založno pravo i ovrhu koju je preuzeo od Zagrebačke banke. Ponuda od EOS Matrix-a je identična ovoj iznad - nude pismo namjere za brisanje založnog prava i ovrhe po primitku uplate. Nisam još potpisivao nikakve predugovore s vlasnikom i nisam još išao do banke u kojoj bi dizao kredit provjeriti da li su oni spremni izdati kredit za kupnju nekretnine koja ima teret na sebi, to mi je idući korak.

Ono što mene zanima je koliko se EOS Matrixu i njihovom pismu namjere može vjerovati? Nikako ne bi volio kupiti nekretninu koja sa sobom nosi ovrhu, odnosno da EOS Matrix ne ispoštuje svoj dio dogovora. Naravno da ću angažirati odvjetnika koji će samnom sudjelovati u svakom koraku potencijalne kupnje takve nekretnine, ali me zanimaju iskustva iz prakse.

Ako netko ima iskustvo iz prve ruke, bio bih vrlo zahvalan. :)

 

@Ivan86 kako je tvoja situacija završila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Borbena7 je napisao:

Može, imate iste interese, oni da prodaju nekretninu, a Vi da je kupite.

Hvala Vam puno na odgovoru!

Vaš odgovor zvuči logično, ali čitajući sudbine ljudi na ovom forumu i po portalima vezane uz EOS Matrix, ta firma baš ne odiše poštenjem i razumijevanjem prema ljudima, nadam se da razumijete čemu tolika skepsa oko ove situacije. :)

Idem se raspitati kod banke i konzultirati sa odvjetnikom pa javim kako je sve završilo, nadam se da će biti od koristi nekome u sličnoj situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , lastage je napisao:

ta firma baš ne odiše poštenjem i razumijevanjem prema ljudima, nadam se da razumijete čemu tolika skepsa oko ove situacije.

Mislim da pretjerujete. Ovdje je prije svega osnova pravnog posla prodaja nekretnine, a potom naplata duga od ovršenika. Razumijevanja na žalost ni ne trebaju imati u ovršnom postupku, bar što se propisa tiče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija