Jump to content

Kupnja parcele - stari podaci vlasnika


some93one

Preporučene objave

Pozdrav,

Zanima me kako kupiti/steći pravo vlasništva nad nekretninom na kojoj je upisano više ljudi, ali nemaju svi podatke jer su podaci o vlasnicima davno upisani i iza njihovog imena i prezimena stoji recimo "SAD", "neki grad u Hrvatskoj" i sl.

Slučaj A) 5 suvlasnika (jedan ima podatke: ime, prezime, adresa)

Slučaj B) 5 suvlasnika (niti jedan nema pune podatke već samo imena i prezimena)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako iz pitanja proizlazi da nemate nikakov dokument na osnovu kojeg bi pokretali pojedinačni ispravni postupak, nego bi se radilo o klasičnoj kupnji, jako teško.

Zbog odredbi Zakona o zemljišnim knjigama i djela o uknjižbi, morali bi pronaći navedene osobe ili njihove nasljednike kojim bi dokazali pravni slijed knjižnog prednika pri zahtjevu za uknjižbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eventualno dosjelošću, no za to bi trebali imati određenu kakvoću i neprekidno trajanje zakonom određeno vrijeme.

Samostalni posjednik čiji je posjed zakonit, istinit i pošten dosjelošću stjeće vlasništvo protekom 10 a barem pošteni protekom 20 godina.

Pa je tako posjed zakonit ako posjednik ima valjani pravni temelj toga posjedovanja (pravo na posjed). Istinit je ako nije pribavljen ni silom, ni potajno ili prijevarom, ni zlouporabom povjerenja. Posjed koji je pribavljen silom, potajno ili prijevarom, ili zlouporabom povjerenja, postaje miran kad osobi od koje je tako pribavljen prestane njezino pravo da štiti svoj posjed koji joj je tako oduzet. I ono najbitnije, pošten je ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija