Jump to content

Moje iskustvo sa ovrhom


random_user

Preporučene objave

Kako su meni pomogla razna iskustva drugih, evo da i ja vratim dio. Pokušat ću biti koncizan.

TL;DR

Kupovao sam struju od HT-a, nisu mi slali račune mjesecima, na što sam ih upozoravao kontinuirano.
Uspio ih namoliti da mi počnu dostavljati račune, da bi oni na kraju godine raskinuli ugovor, naplatili mi sve troškove i rekli da im još dugujem.
Ponovo ih morao moliti da mi pošalju uplatnice za preostali dug. Platio sve, nakon par mjeseci dobio obavijest o ovrsi radi nepostojećeg duga.
Završio na sudu, koji neobjašnjivo uzima u obzir samo dio mojih uplata i koji me na kraju djelomično prisilio da platim 2 put iste račune.
Na kraju je ispalo da su mi doslovno ukrali cca. 500 kn.

--

Preskočit ću dio sa HT-om, jer nije bitno za cijelu priču. Radilo se o 6 uplatnica koje mi nisu bili u stanju dostaviti. Nakon puno natezanja uspio sam im podmiriti sve dugove i mislio sam da je to kraj tog neugodnog iskustva.

Prođu 3 mjeseca i za mene grom iz vedra neba, imbecili iz HT-a su pokrenuli ovrhu na temelju vjerodostojne isprave! Pogledam u nevjerici šta se događa, kad oni pokrenuli ovrhu radi 6 računa od kojih su im 3 plaćena, a 3 su otišla u zastaru, jer ih nisu bili u stanju dostaviti! Potpuno ludilo me uhvatilo, jer nikome u životu nisam ostao nešto dužan, a da ne govorim o tome da sam ikad pokušavao izbjegavati plaćanje komunalija i sl. Dug na tih 6 uplatnica je cca. 300kn, ali tu su se nakotili imaginarni troškovi javnog bilježnika i odvjetnika od cca. 500kn, te prijetnja da će narasti za još cca. 500kn ukoliko ne platim i dođe do prisilne naplate preko Fine. Ostavljen mi rok od 8 dana za žalbu. Nisu to neki ne znam, kako visoki troškovi, ali doslovno me ta nesposobna gamad reketari. Zainatim se i odlučim se uz pomoć interneta žaliti. Sastavio sam žalbu u kojoj sam osporio sve, jer su na temelju čl. 232.st.1. Zakona o obveznim odnosima (35/05, 41/08, 125/11) potraživanja djelomično u zastari, a djelomično već plaćena. Priložio sam 3 uplatnice i prepisku sa korisničkom službom HT-a gdje je vidljivo kako me vozaju i poslao sve skupa javnom bilježniku, koji je to proslijedio nadležnom sudu.

Sud stavlja izvan snage ovrhu i pokreće se postupak pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu (to je ona zgradurina u Vukovarskoj preko puta Lisinskog). FFWD otprilike godinu i pol na zakazano pripremno ročište, na kojem se pojavljujem ja i odvjetnička vježbenica odvjetničkog ureda koji zastupa HT. Predan mi je odgovor na moju žalbu za koji mi se čini da je pisao netko sa vidljim manjkom profesionalnosti, jer se u tom dokumentu pribjegavalo nekim osobnim diskvalifikacijama, poput da sam ja namjerno zavlačio cijeli proces, što je notorna glupost, sve je rađeno u proceduralnim rokovima. Između ostalog, u tom podnesku su priznali da su 3 uplatnice u zastari, ali da ostaju pri potraživanju preostale 3 za koje sam inače poslao dokaz da su plaćene. Ja nisam tu imao šta dodati, jer sam sve što sam imao poslao u sudski spis. Sve je bilo gotovo u 2 min doslovno, te je zakazano izricanje presude za mjesec dana.

Ok, so far so good, odvjetnički ured nije mogao skužit prije sastavljanja ovrhe da su potraživanja u zastari, a ja sam kao potpuni laik uspio na internetima naći članak i zakon koji je na to upućivao. Sa blagim optimizmom sam očekivao presudu, jer sam se pouzdavao u razum suda koji će očito primjetiti da sam platio preostale 3 uplatnice kako je naloženo, te da je tužitelj odustao od dijela potraživanja. Gadno sam se prevario. Uručen mi je text presude na zakazani datum, u kojem je uredno navedeno što je u spisu, od ugovora o opskrbi, moje žalbe, podneska tužitelja, mojih priloga u vidu prepiske sa korisničkom službom (koje uopće nisu zanimale sud čini se) i 3 uplatnice na kojima je vidljivo da sam zapravo preplatio čak i ono što je tužitelj tražio, prije nego je ovrha uopće pokrenuta. Čitam dalje i na moj užas iz neobjašnjivog razloga, sud je uzeo u obzir samo jednu od tri uplatnice koje sam priložio i čije je postojanje u prethodnom paragrafu potvrdio?! Ono, jednostavno su ignorirane 2 uplatnice i činjenica da dug, odnosno potraživanje ne postoji. Tako je sud presudio da je tužitelj uspio dokazati 30% svog potraživanja te da će se u tom omjeru snositi sudski troškovi. Gledam i jednostavno ne vjerujem. Razmišljao sam nastaviti se žaliti, ali dalje se mora ići na višu instancu, odnosno na županijski sud. Odustao sam od toga, jer u svim koracima su napravljene greške na moju štetu i bilo me strah koju glupost će još napraviti županijski sud, a zatezne kamate idu. Misilo sam da bih mogao završiti plaćajući nepostojeći dug od boga pitaj kolko tisuća kuna jer sam se inatio u provođenju pravde. Moram još spomenuti da je text presude prepun sramotnih pravopisnih grešaka. Tako sam ni kriv ni dužan ostao bez cca. 500kn.

Uglavnom, prevario me je HT koji nije dostavljao uplatnice koje je po ugovoru morao dostaviti, unatoč mojim upozorenjima i molbama, prevario me je odvjetnički ured koji je zastupao HT, jer nije bio u stanju niti jednostavan zaključak iz svoje struke izvući i na kraju me najviše izigrala pravna instanca države, koja nije bila u stanju presuditi da crno nije bijelo. Strah me šta se događa sa ljudima koji imaju bilo kakav spor koji nije potpuna trivijalnost, kao što je moj bio.

Još jedna pobjeda hrvatskih institucija.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , random_user je napisao:

Razmišljao sam nastaviti se žaliti, ali dalje se mora ići na višu instancu, odnosno na županijski sud.

Mišljenja sam da ste trebali uložiti žalbu na tu prvostupanjsku presudu. Kad ste već došli do ove faze postupka, šteta je ne iskoristiti pravo na žalbu. Općenito, ako mislite da ste u pravu, uvijek koristite sve pravne lijekove koji su Vam na raspolaganju, jer to je jedini način da dođete do svog cilja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija