Jump to content

Privremeni boravak i put van Hrvatske


sara31

Preporučene objave

Muz mi je Amerikanac i dobio je dozvolu za privremeni boravak u Hrvatskoj. Nakon sto je cijela procedura zavrsila receno nam je da on ne moze boraviti van Hrvatske duze od 30 dana ukupno za vrijeme trajanja privremenog boravka.

U zakonu pise da privremeni boravak prestaje "ako se iselio iz Republike Hrvatske ili neprekidno boravi u inozemstvu duže od 30 dana". Sto je od toga tocno? Je li 30 dana ukupno ili 30 dana neprekidno?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
  • 11 months later...

Pretpostavljam da sam izvukao sve iz Zakona o strancima po pitanju ove problematike oko dužine i načina boravka izvan RH za vrijeme trajanja odobrenog privremnog boravka, te kako to može utjecati na odobravanje stalnog boravka, pa molim komentare i ako je moguće odgovore na pitanja za neke hipotetske situacije u odnosu na zakon.

 

ZAKON O STRANCIMA | NN 130/2011

Prestanak privremenog boravka

Članak 72.
(1) Privremeni boravak prestaje strancu:
1. prestankom postojanja uvjeta za odobrenje privremenog boravka,
2. ako ima zabranu ulaska i boravka,
3. ako u roku od 30 dana nakon odobrenja privremenog boravka ne prijavi svoje boravište policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji,
4. ako se iselio iz Republike Hrvatske ili neprekidno boravi u inozemstvu duže od 30 dana,
5. ako boravi u Republici Hrvatskoj suprotno svrsi odobrenja privremenog boravka.
(2) Rješenje iz stavka 1. točke 2., 3. i 4. ovoga članka može se donijeti bez prethodnog saslušanja stranca, ukoliko je prethodno bio obaviješten da se vodi postupak za prestanak privremenog boravka.
(3) Policijska uprava odnosno policijska postaja ne donosi rješenje o prestanku privremenog boravka ako je zabrana ulaska i boravka iz stavka 1. točke 2. ovoga članka izrečena rješenjem o protjerivanju.
(4) Protiv rješenja policijske uprave, odnosno policijske postaje iz stavka 1. ovoga članka može se izjaviti žalba, o kojoj odlučuje Povjerenstvo.
(5) Iznimno od stavka 1. točke 4. ovoga članka, strancu koji do 90 dana iz opravdanih razloga izbiva iz Republike Hrvatske, neće prestati privremeni boravak ukoliko o tome obavijesti nadležnu policijsku upravu, odnosno policijsku postaju, najkasnije 10 dana od dana povratka u Republiku Hrvatsku.

 

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA | NN 74/2013 

Članak 27.


U članku 72. stavak 5. mijenja se i glasi:
»(5) Iznimno od stavka 1. točke 4. ovoga članka, strancu koji do 90 dana iz opravdanih razloga izbiva iz Republike Hrvatske neće prestati privremeni boravak ako o odlasku iz Republike Hrvatske prethodno obavijesti nadležnu policijsku upravu, odnosno policijsku postaju. Ako nakon odlaska iz Republike Hrvatske nastanu izvanredne okolnosti, stranac je dužan u roku od 30 dana od nastanka tih okolnosti obavijestiti diplomatsku misiju, odnosno konzularni ured Republike Hrvatske.«.ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA | NN 69/2017

Članak 21.


U članku 72. stavku 4. riječi:
»policijske uprave, odnosno policijske postaje« zamjenjuju se riječima: »Ministarstva donesenog putem nadležne policijske uprave, odnosno policijske postaje«.ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA | NN 46/2018

Članak 11.


U članku 72. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
»(2) Iznimno, stavak 1. točka 4. ovoga članka neće se primijeniti na istraživače i studente ako borave u drugoj državi članici EGP-a na temelju kratkoročne ili dugoročne mobilnosti.«.
Dosadašnji stavci 2., 3., 4. i 5. postaju stavci 3., 4., 5. i 6.

 


ZAKON O STRANCIMA | NN 130/2011

Stalni boravak

Članak 92.
(1) Stalni boravak može se odobriti strancu koji do dana podnošenja zahtjeva ima neprekidno 5 godina odobren privremeni boravak u Republici Hrvatskoj.
(2) Smatra se da je stranac neprekidno boravio u Republici Hrvatskoj i ako je u razdoblju od 5 godina izbivao iz Republike Hrvatske višekratno do 10 mjeseci ukupno ili jednokratno do 6 mjeseci.
(3) U trenutku odlučivanja o zahtjevu za odobrenje stalnog boravka stranac mora imati odobren privremeni boravak u Republici Hrvatskoj.


ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA | NN 74/2013 

Članak 36.


U članku 92. stavak 1. mijenja se i glasi:
»(1) Stalni boravak može se odobriti strancu koji do dana podnošenja zahtjeva u Republici Hrvatskoj ima neprekidno pet godina zakoniti boravak, što uključuje odobren privremeni boravak, azil ili supsidijarnu zaštitu.«.
Iza stavka 3. dodaje se stavak 4. koji glasi:
»(4) Strancu iz stavka 1. ovoga članka stalni boravak neće se odobriti ako mu je poništen azil ili supsidijarna zaštita.«.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pitanja:

1. Ukoliko je državljaninu trećih zemalja odobren privremeni boravak u trajanju od jedne godine, koliko dana višekratno može izbivati izvan Republike Hrvatske za vrijeme trajanja odobrenog privremenog boravka? Da li dužina odobrenog privremenog boravka (npr. na 1 ili 2 ili 5 godina) ima ikakve veze sa brojem dana koje se može izbivati?

2. Da li je potrebno nadležnoj policijskoj postaji najavljivati odlazak i dolazak iz/u Republike Hrvatske na neko dulje izbivanje, npr. u trajanju od 20 dana ili sl.?

3. U Zakonu o strancima pod člankom 92. u vezi ostvarivanja prava na stalni boravak stoji da je višekratno izbivanje do 10 mjeseci ukupno kroz tih potrebnih 5 godina privremenog boravka sasvim ok. Da li to znači da ako stranac dobija iz godine u godinu privremeni boravak na godinu dana, i na koncu kad skupi tako 5 godina boravka, MUP zbroji sva višekratna izbivanja i ako ne prelaze 10 mjeseci ukupno sve je ok, te naravno da nema jednokratnog boravka duljeg od 6 mjeseci?

4. Iz pitanja 3, ukoliko je odgovor potvrdan da višekratno 10 mjeseci ukupno izbivanja nije problem, onda proizilazi da bi stranac mogao svaku godinu npr. izbivati 2x po 30 dana, te da na taj način ne bi ugrozio status privremenog boravka, a niti budućeg stalnog boravka? Ovim primjerom izbivanja bi mogao dogurati do maksimalnih 10 mjeseci kroz 5 godina.

5. Što se dešava po pitanju odobrenja stalnog boravka ako je stranac boravio višekratno dulje od 10 mjeseci ukupno unutar 5 godina privremenog boravka, s tim da niti jedno izbivanje nije bilo dulje od 30 dana, već se skupilo recimo 12 mjeseci kroz 5 godina? Kako se onda dolazi do stalnog boravka? Da li je potrebno biti onda još neko vrijeme (ili cijelu godinu dana) na privremenom boravku prije nego se može odobriti stalni boravak? Da li je ovo određeno nekim zakonom ili je to stvar procjene za svaki slučaj posebno?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...