Jump to content

Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju fiducija ovrha


antony100

Preporučene objave

Trebam savjet za jednu poznanicu

Ima ugovor sa majkom o dozivotnom uzdrzavanju koji je napisan prije 15 god i ovjeren na sudu ali nije stavljen u zemljisne knjige.

Majka poslije nekoliko godina opterecuje tu nekretninu sa nekom pozajmicom i vjerovnik joj upisuje fiduciju na kucu,Fiducijalni vjerovnik umire i sada se njegova majka hoce upisati na nekretninu i provesti ovrhu.

Kako poznanica moze zaustaviti tu situaciju posto ona za nista nije znala,a redovno je ispunjavala odredbe ugovora o dozivotnom uzdrzavanju.Tj sta napraviti da ne izgubi nekretninu od ove prijetnje ovrhe i prodaje iste koja ce se mozda desiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može vratiti pozajmicu umjesto majke. Može raskinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Ovdje neće biti klasičnog ovršnog postupka jer fiducijarni vjerovnik ustvari prodaje svoju imovinu, on je upisani vlasnik. Ovo pitanje uređuju čl. 309. - 327. Ovršnog zakona, prodaja mora biti vršena dražbom preko javnog bilježnika. Po mom mišljenju, ako u nekretnini netko živi, prodaja vjerojatno neće biti uspješna, no jedino što Vaša poznanica može jest prigovarati prodaji kao treća osoba i tražiti da je se uputi u parnicu. Postavlja se i pitanje nesavjesnosti te poznanice koja nije zabilježila postojanje ugovora u zemljišnoj knjizi kroz nekoliko godina, niti se protivila fiduciji kad je ona zasnovana, već sad kad dolazi do naplate, sad se ona javlja s ugovorom da bi onemogućila naplatu (tako će to tumačiti fiducijarni vjerovnik, ne ja, pa je ovo upozorenje u tom smislu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija