Jump to content

Bračno stečena imovina u ostavini


sick_boy

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Prije 10-tak dana preminula mi je supruga. Iako su tuga i bol preveliki, ipak moram misliti i na ova tehnička pitanja. Dakle - imamo kuću i stan. Ja sam upisan kao vlasnik svega, ja sam i vlasnik auta. Dakle, supruga na svom imenu nije imala ništa (to je bila njena želja). I stan i kuća kupljeni su nakon sklapanja braka.

 

Supruga ima gotovinski kredit (na meni su svi ostali krediti - zato je i htjela da onda sve i bude na meni) koji ja sad ne bih mogao vraćati (jednostavno financijski nisam u mogućnosti, a zbog hipoteka ne mogu niti prodati kuću ili stan - malo duža je to priča, a ne bih u detalje).

 

Želim se na ostavinskog raspravi odreći nasljedstva, kako ne bih morao vraćati kredit, ali me muči što je sa bračno stečenom imovinom? Da li je ista predmet ostavine (pročitao sam da nije) i da li Banka može ipak ovršiti dio moje imovine, jer bi, u slučaju da sam se od supruge razvodio, njoj sigurno pripao jedan dio?

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primite izraze sućuti zbog Vašeg gubitka.

Neće biti ostavinske rasprave ako supruga nije imala nikakvu imovinu glede koje bi se provodila ostavinska rasprava, po mom mišljenju. Vjerovnici obično ne istražuju imovinu bračnih drugova, jer morali bi ishoditi vlasničke listove za Vašu imovinu i vjenčani list da bi zaključili je li nešto bračuna stečevina i opet ne bi mogli biti sigurni jer ste Vi tu imovinu mogli za vrijeme trajanja braka steći i darovanjem ili nasljeđivanjem, pa bi to bila vlastita imovina... previše posla, izgubljenog vremena i troškova za vjerovnika, a ishod neizvjestan, stoga nije izgledno da bi se to moglo dogoditi. Dakle, po mom mišljenju, teoretski se može dogoditi, ali nije izgledno. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Iako sam u matičnom uredu izjavio da ona nema ništa na sebi, rekli su mi da ću ipak biti pozvan na ostavinsku raspravu. Zato sam pitao.

No, ako je istina da neće biti ostavinske rasprave, znači li to da Banka nikako neće mene teretiti za njen kredit (nisam bio jamac, odnosno nije niti bilo jamaca)?

Ili bi možda bilo pametno ipak napraviti izjavu da se odričem nasljedstva i ovjeriti kod javnog bilježnika?

uređeno: od sick_boy
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je zbog pokretnina, bankovnih računa, prava na korištenje grobnih mjesta...Ako bude ostavinske rasprave, dat ćete nasljedničku izjavu neposredno pred javnim bilježnikom, nema potrebe da trošite novac na ovjeru dokumenta. 

Moguće je da će banka nakon obustave plaćanja kredita priupitati Vas prihvaćate li njezin kredit, na što se morate očitovati da Vi niste njezin nasljednik i ne odgovarate za njezine dugove. Nikako u telefonskom razgovoru ili pismeno priznavati taj dug kao svoj ili slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam razgovarao sa odvjetnikom koji ima iskustva u nasljednom pravu. On kaže da postoji teoretska (ali ne previše vjerojatna) mogućnost da Banka ili institucija kojoj bi Banka prodala dugovanje dođu po udio u bračno stečenoj imovini koji bi pripadao mojoj supruzi. Dakle, iako sam ja jedini vlasnik upisan u gruntovne knjige, čak i ako se odreknem nasljedstva, kako su nekretnine stečene u braku njoj bi, teoretski, pripadao neki dio i Banka ga može sudskim putem zahtjevati, kako bi se naplatilo dugovanje.

Da li je to točno?

I još nešto mi je rekao - drugi i treći mirovinski stup su nasljedni. Kako nemamo djece, ne znam u kojem obliku bih ja to naslijedio, ako se ne bih odrekao nasljedstva? Ako se to može isplatiti (plaća li se onda i porez na to?), onda bih provjerio pokriva li to veći dio ili čak cijeli dug. Ne zato što želim nešto zaraditi, već zato što bih, ako na taj način zatvorimo priču, znao da nema repova i da mi ne može nitko kasnije sjesti na nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija