anonimno objavljeno: 9. studeni 2006. objavljeno: 9. studeni 2006. zanima me dali oporuka moze zastarjeti, tj. npr. oporuka je sasatavjena 1963 godine... ali je do greske doslo u upisivanju vlasnistva na nekretninama.... dali se na sudu moze pozvati na tu oporuku, tj. dali je ona jos uvjek vazeca!!! Hvala unaprijed Citiraj
anonimno odgovoreno: 9. studeni 2006. Autor odgovoreno: 9. studeni 2006. ako nema kasnije oporuke, važeća je bez obzira kad je sastavljena. Citiraj
anonimno odgovoreno: 9. studeni 2006. Autor odgovoreno: 9. studeni 2006. Naravno da popruka ne zastarjeva, no eventualni prigovori na oblik iste i mane vole pri sastavljanju zastarjevaju, odnosno nastupa prekluzija. Citiraj
anonimno odgovoreno: 9. studeni 2006. Autor odgovoreno: 9. studeni 2006. hvala na odgovoru.... ali ako tko zna di to pise ...npr clanak u narodnim ili bilo sta drugo... Jer ovu konstataciju mi je odvjetnik rekao... pa stoga pitam...druge oporuke nije bilo...to je jedina... stoga ako netko ima kakav link na ta akt zakona...ili slicno!! naprijed hvala Citiraj
anonimno odgovoreno: 10. studeni 2006. Autor odgovoreno: 10. studeni 2006. http://www.legalis.hr/modules/mydownloads/visit.php?lid=25 Citiraj
anonimno odgovoreno: 10. studeni 2006. Autor odgovoreno: 10. studeni 2006. Zastara prava zahtijevati ostavinu Članak 138. (1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostavitljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke. (2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina. Ovo sam izvadio iz zakona...moze li mi netko objasniti sta zastarjeva nakon 20 god. hvala unaprijed Citiraj
anonimno odgovoreno: 13. studeni 2006. Autor odgovoreno: 13. studeni 2006. Dali mi tko moze objasniti ovo gore navedeno??? Dali se ovo odnosi na Oporuku ili ostavinsku raspravu?? Dali se moze ici u sudski proces ili je zastara nastupila?' Help Citiraj
anonimno odgovoreno: 13. studeni 2006. Autor odgovoreno: 13. studeni 2006. ovo gore odnosi se na ostavinsku raspravu. kad se kaze da oporuka ne zastarijeva misli se na to da ja npr. u 27-oj godini zivota napisem oporuku i ripim u 60-oj ali ako nisam opozvala oporuku ona je valjana i nije zastasrjela. do mojih je oporucnih nasljednika da se pobrinu za svoje nasljedno pravo, dakle paze na to kada je oporuka proglasena. Citiraj
anonimno odgovoreno: 14. studeni 2006. Autor odgovoreno: 14. studeni 2006. od oporuke i ostavinskle rasprave je proteklo vise od 20 god. ali tek sada se je uvidjela greska u upisivanju vlasnistva.... dali se na sudu na osnovu oporuke moze to vlasnistvo vratiti kako je oporuciteljica htjela?? Citiraj
anonimno odgovoreno: 20. studeni 2006. Autor odgovoreno: 20. studeni 2006. Nitko nema kakav konstruktivni odgovor ili savjet!! Citiraj
anonimno odgovoreno: 21. studeni 2006. Autor odgovoreno: 21. studeni 2006. Ima. odvjetnik kod kojeg ćete morati otići Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.