Jump to content

prekid radnog odnosa u bolovanju zbog ozljede na radu (ne prijavljene)


roxxy

Preporučene objave

pokušat ću što više kronološki sažeti cijelu priču i probleme jer mi pod hito trebaju smjernice. unaprijed zahvaljujem.

dakle,
rad kod poslodavca tri mjeseca, tri ugovora na mjesec dana. u trećem mjesecu došlo do pada na poslu posljedica čega je ozljeda kralježnice i preporuka je da se operira zbog neurološkog deficita (ekstruzija diska).
to je bilo nekih dvadeset dana prije isteka ugovora.
bolovanje prekinuto na svoju ruku kontra savjeta neurologa iz želje da se zadrži posao, a ključne pretrage trebalo čekati više od mjesec dana . no nakon četiri dana u šepanju i teško odrađenih stanje se jako pogoršalo, nestaje mogućnost micanja prstima i zglobom, hitno se odradi emng na kojem se definira problematični živac. privatno odrađen MR gdje se utvrdi da je izletio disk. pritišće moždinu i živce. temeljem nalaza mr, neurološkog deficita i mogućnosti da se trajno oštete živci, neurokirurg savjetuje zahvat.
to je što se tiče zdravstvenog stanja.
dalje, ozljedu na radu nije prijavio nitko iako sam se kod liječnice prvi dan izjasnila da to želim i poslodavac je imao informaciju, rekli mi telefonski da će to napraviti odmah sutra.

tek nakon 20 dana kroz šalterski prozorčić vidim u ladici "prijavu" na svoje ime. dalje zahtjev za priznavanjem ozljede na radu podnosim osobno uz svu medicinsku dokumentaciju. još nije došla na red za rješavanje.
31.7. odjavljena sam sa mirovinskog bez obavijesti o tome od strane poslodavca, to sam saznala tek nakon što sam sama upitala o svom statusu, uz objašnjenje da sam neopravdano izostala s posla jer nisam donijela doznake. Te da me čekaju kad budem mogla raditi.
Doznake, za ta četiri zadnja dana u mjesecu, djelomično moja greška, kad sam došla kod liječnice po doznake sestra mi rekla da mi za novootvoreno nastavno bolovanje nema šta dati jer je nastavno. i ja sam joj povjerovala. 3.8. osobno odnosim doznake u knjigovodstvo, no oni ga odbijaju uzeti.isti dan poslano na adresu firme.
Plaća je isplaćena u cijelosti, bez evidentiranja bolovanja.

Zbog prekida bolovanja na kojem sam sama inzistirala jer sam htjela vidjeti mogu li raditi dok čekam pretrage, suludo mi bilo sjediti u kući i čekati, sada mi Zavod za zdravstveno odbija pravo na 30 dana staža i naknade (na koji se ima pravo po prestanku rada u bolovanju) jer je prekinuto bolovanja i nastavno otvoreno, ponovno, unutar osam dana od isteka ugovora čime je prekršeno zakonom određeno, osam dana prije isteka ugovora. Ali, bolovanje nije zbog novog stanja, nije zbog ničeg novog, već zbog iste ozljede. Znači željom da radim i samo dokazom da nisam radno sposobna za posao koji sam radila (fizički, 8-9 sati na nogama) ostala sam na ulici, bez ugovora, bez prijave, bez prava. mogu se prijaviti na zavod za zapošljavanje, al kako ako nisam aktivni tražitelj posla i čeka me operacija i još mi rečeno da se na zavod ne prijavljujem jer ću izgubiti pravo od zdravstvenog.

Šta napraviti??? Moguće ću neznanjem zaribati još koju stvar putem, toliko mi informacija da ih nisam u stanju presložiti u smisao.
U zavodu za zdravstveno mi rečeno da će zahtjev za priznavanje prava vjerojatno biti negativno riješen, al se mogu žaliti. baš utješno. u tom periodu meni će isteći onih 30 dana za prijavu na HZZ.

Imam li pravo na kakvu odštetu i od koga je tražiti? Troškovi već dosad nisu mali, a kamoli nakon zahvata. A ja bez prava i primanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bolovanje od 11.7.-23.7. , drugo nastavno otvoreno 29.7. i još traje iako sam bez riješenog statusa.
na HZZOu su mi napravili osnovno zdravstveno osiguranje kao nezaposlenoj iako nisam nigdje.
prijavu ozljede podnijela sama
zahtjev za priznavanje prava (30 dana staža i naknade od HZZOa) predan, još nije došao na red.

šta mi je činiti dalje?
šta mogu, moram ili bih trebala?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ozljeda je bila nezgoda, sklizave gradske stepenice. zaštitu na radu nemam položenu kao ni osobno osiguranje. a za policu kod poslodavca ne  znam. odgovor na to pitanje nisam od njih dobila.

 

 

obavezno zdravstveno za sad me gđa sa mirovinskog prijavila kao nezaposlenu da mi ga "vrati" jer sam bila bez od odjave za koju nisam znala do daka kad sam se njima obratila. no nisam prijavljena na zavod (još imam rok do kraja tjedna u kojem se nadam da će mi riješiti zamolbu za priznavanjem prava po prestanku rada u bolovanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

danas preuzeto rješenje da mi se ne odobrava pravo na mjesec dana staža i naknade od strane HZZO-a zbog prekida bolovanja (prekinula sam ga sama, kontra savjetu neurologa, ne gledajući nikakve zakone jer mi je želja bila raditi i vidjeti da li mogu u ovakvom stanju raditi posao na kojem sam bila zaposlena) taj prekid je bio od 23-29.7. tri dana prije isteka ugovora, kad se bolovanje otvara nastavno na istu ozljedu. ali kako nije ispunjen uvjet da je osam dana od isteka. odbili mi zahtjev.
dakle, sad kad bi se trebala posvetiti izlječenju i nači način da se što brže vratim u radno sposobne i počnem raditi. moram se boriti s birokracijom koji mi odbijaju bilo kakva prava. na operaciju, pa čak ni na fizikalne terapije ne mogu, jer si ih ne mogu priuštiti nakon što sam ostala na ulici bez posla i prava.
žalbu ću uložiti, a takav je i savjet pravnika sa zavoda. možda mogu navesti nešto konkretno čime se mogu zaštititi ili se na nešto pozvati.
jer samo "prekid je bio moja osobna odluka, suprotna savjetima liječnika i sa naglim pogoršanjem stanja nakon četiri odrađena dana samo je zapravo potvrđena radna nesposobnost" mi ne zvuči uvjerljivo u smislu da se ne znam pravno izraziti, dok mi se oni u obrazloženju pozivaju na kojekakve zakone, članke.... i td.
najradije bi od svega iodustala. em što me ubija stanje u kojem se otežano krećem, ne mogu živjeti tempom kojim sam do sad, ne mogu se ni liječiti... ne mogu se ni zaposliti.... horor :(
ako netko ima neki savjet, dobrodošao je :(

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija