Jump to content
roxxy

prekid radnog odnosa u bolovanju zbog ozljede na radu (ne prijavljene)

Preporučene objave

pokušat ću što više kronološki sažeti cijelu priču i probleme jer mi pod hito trebaju smjernice. unaprijed zahvaljujem.

dakle,
rad kod poslodavca tri mjeseca, tri ugovora na mjesec dana. u trećem mjesecu došlo do pada na poslu posljedica čega je ozljeda kralježnice i preporuka je da se operira zbog neurološkog deficita (ekstruzija diska).
to je bilo nekih dvadeset dana prije isteka ugovora.
bolovanje prekinuto na svoju ruku kontra savjeta neurologa iz želje da se zadrži posao, a ključne pretrage trebalo čekati više od mjesec dana . no nakon četiri dana u šepanju i teško odrađenih stanje se jako pogoršalo, nestaje mogućnost micanja prstima i zglobom, hitno se odradi emng na kojem se definira problematični živac. privatno odrađen MR gdje se utvrdi da je izletio disk. pritišće moždinu i živce. temeljem nalaza mr, neurološkog deficita i mogućnosti da se trajno oštete živci, neurokirurg savjetuje zahvat.
to je što se tiče zdravstvenog stanja.
dalje, ozljedu na radu nije prijavio nitko iako sam se kod liječnice prvi dan izjasnila da to želim i poslodavac je imao informaciju, rekli mi telefonski da će to napraviti odmah sutra.

tek nakon 20 dana kroz šalterski prozorčić vidim u ladici "prijavu" na svoje ime. dalje zahtjev za priznavanjem ozljede na radu podnosim osobno uz svu medicinsku dokumentaciju. još nije došla na red za rješavanje.
31.7. odjavljena sam sa mirovinskog bez obavijesti o tome od strane poslodavca, to sam saznala tek nakon što sam sama upitala o svom statusu, uz objašnjenje da sam neopravdano izostala s posla jer nisam donijela doznake. Te da me čekaju kad budem mogla raditi.
Doznake, za ta četiri zadnja dana u mjesecu, djelomično moja greška, kad sam došla kod liječnice po doznake sestra mi rekla da mi za novootvoreno nastavno bolovanje nema šta dati jer je nastavno. i ja sam joj povjerovala. 3.8. osobno odnosim doznake u knjigovodstvo, no oni ga odbijaju uzeti.isti dan poslano na adresu firme.
Plaća je isplaćena u cijelosti, bez evidentiranja bolovanja.

Zbog prekida bolovanja na kojem sam sama inzistirala jer sam htjela vidjeti mogu li raditi dok čekam pretrage, suludo mi bilo sjediti u kući i čekati, sada mi Zavod za zdravstveno odbija pravo na 30 dana staža i naknade (na koji se ima pravo po prestanku rada u bolovanju) jer je prekinuto bolovanja i nastavno otvoreno, ponovno, unutar osam dana od isteka ugovora čime je prekršeno zakonom određeno, osam dana prije isteka ugovora. Ali, bolovanje nije zbog novog stanja, nije zbog ničeg novog, već zbog iste ozljede. Znači željom da radim i samo dokazom da nisam radno sposobna za posao koji sam radila (fizički, 8-9 sati na nogama) ostala sam na ulici, bez ugovora, bez prijave, bez prava. mogu se prijaviti na zavod za zapošljavanje, al kako ako nisam aktivni tražitelj posla i čeka me operacija i još mi rečeno da se na zavod ne prijavljujem jer ću izgubiti pravo od zdravstvenog.

Šta napraviti??? Moguće ću neznanjem zaribati još koju stvar putem, toliko mi informacija da ih nisam u stanju presložiti u smisao.
U zavodu za zdravstveno mi rečeno da će zahtjev za priznavanje prava vjerojatno biti negativno riješen, al se mogu žaliti. baš utješno. u tom periodu meni će isteći onih 30 dana za prijavu na HZZ.

Imam li pravo na kakvu odštetu i od koga je tražiti? Troškovi već dosad nisu mali, a kamoli nakon zahvata. A ja bez prava i primanja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

bolovanje od 11.7.-23.7. , drugo nastavno otvoreno 29.7. i još traje iako sam bez riješenog statusa.
na HZZOu su mi napravili osnovno zdravstveno osiguranje kao nezaposlenoj iako nisam nigdje.
prijavu ozljede podnijela sama
zahtjev za priznavanje prava (30 dana staža i naknade od HZZOa) predan, još nije došao na red.

šta mi je činiti dalje?
šta mogu, moram ili bih trebala?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ozljeda je bila nezgoda, sklizave gradske stepenice. zaštitu na radu nemam položenu kao ni osobno osiguranje. a za policu kod poslodavca ne  znam. odgovor na to pitanje nisam od njih dobila.

 

 

obavezno zdravstveno za sad me gđa sa mirovinskog prijavila kao nezaposlenu da mi ga "vrati" jer sam bila bez od odjave za koju nisam znala do daka kad sam se njima obratila. no nisam prijavljena na zavod (još imam rok do kraja tjedna u kojem se nadam da će mi riješiti zamolbu za priznavanjem prava po prestanku rada u bolovanju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

danas preuzeto rješenje da mi se ne odobrava pravo na mjesec dana staža i naknade od strane HZZO-a zbog prekida bolovanja (prekinula sam ga sama, kontra savjetu neurologa, ne gledajući nikakve zakone jer mi je želja bila raditi i vidjeti da li mogu u ovakvom stanju raditi posao na kojem sam bila zaposlena) taj prekid je bio od 23-29.7. tri dana prije isteka ugovora, kad se bolovanje otvara nastavno na istu ozljedu. ali kako nije ispunjen uvjet da je osam dana od isteka. odbili mi zahtjev.
dakle, sad kad bi se trebala posvetiti izlječenju i nači način da se što brže vratim u radno sposobne i počnem raditi. moram se boriti s birokracijom koji mi odbijaju bilo kakva prava. na operaciju, pa čak ni na fizikalne terapije ne mogu, jer si ih ne mogu priuštiti nakon što sam ostala na ulici bez posla i prava.
žalbu ću uložiti, a takav je i savjet pravnika sa zavoda. možda mogu navesti nešto konkretno čime se mogu zaštititi ili se na nešto pozvati.
jer samo "prekid je bio moja osobna odluka, suprotna savjetima liječnika i sa naglim pogoršanjem stanja nakon četiri odrađena dana samo je zapravo potvrđena radna nesposobnost" mi ne zvuči uvjerljivo u smislu da se ne znam pravno izraziti, dok mi se oni u obrazloženju pozivaju na kojekakve zakone, članke.... i td.
najradije bi od svega iodustala. em što me ubija stanje u kojem se otežano krećem, ne mogu živjeti tempom kojim sam do sad, ne mogu se ni liječiti... ne mogu se ni zaposliti.... horor :(
ako netko ima neki savjet, dobrodošao je :(

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio toma49ka
   Postovani. U 9mj.2019. godine imao sam prometnu nezgodu, prihvatili ozljedu na radu jer sam putovao na posao. Sada su mi se javili bolovi u tijelu od prometne, imao lom rebara. Poceo jace fizicko radit i bol se vraca. Moze li doktor opce prakse otvorit na novo bolovanje zbog te prometne. Hvala
  • objavio dora.
   Lijep pozdrav. Imam ovakvu situaciju: imam ozljedu na radu koja je priznata, imala sam dakle bolovanje od 100% i krajem prošlog mjeseca mi je isticao ugovor (ugovori su bili na određeno zbog povećanja posla) i poslodavac mi je prekinuo ugovor dok je moje bolovanje trajalo i dok sam još na liječenju (imam sve papire koji pokazuju da mi liječenje traje i ovaj mjesec, a ja sam dobila otkaz). Prijavila sam se na HZZO da dobivam naknadu još mjesec dana, ali zanima me imam li osnove tužiti poslodavca ili bilo kakve sankcije da on ima budući da je moja ozljeda još prisutna i neoporavljena, a moje fizikalne terapije i pregledi još uvijek traju. Pitala sam na Građanskom sudu u Zagrebu gdje su mi rekli da mi ne mogu dati nikakav odgovor niti na jedno moje pitanje i da to sve trebam uz odvjetnika, a odvjetnici su danas skupi i sve. Zanima me kako da znam što da radim dalje u ovoj situaciji, tj koje mogućnosti imam i gdje to mogu saznati i je li takvo što uopće moguće? Hvala unaprijed svima na odgovorima, svi su odgovori dobrodošli da znam što da radim u ovoj situaciji kada nisam u mogućnosti i opskrbiti si novce za život, a kamoli za odvjetnike i njihove pravne savjete.
  • objavio ivicassk1d
   Pozdrav,
   situacija je sljedeća: Na putu sa posla sam ozlijedila nogu, priznata mi je ozljeda na radu. Slijede operacija, bolnica, rehabilitacija, fizikalne.  Nakon 18 mjeseci moja su primanja pala na 50%. Zanima me sljedeće:
   - da li razliku do pune plaće mogu tražiti od poslodavca, koji se ionako namiruje, ovih 50%, od HZZO
   - kolektivno smo osigurani 24 sata, da li osiguravajuća kuća pokriva to kroz odštetni zahtjev
   - uskoro će biti 3 godine od ozljede, koji su rokovi za ostvarivanje odštete od osiguranja, tj. da li počinju teći od događaja ili od završetka liječenja 
   Unaprijed hvala na trudu i odgovorima.
    
  • objavio buzzy
   Poštovani, molim za pravni savjet.
   Opis situacije: 2005g. suprug je za vrijeme rada pao i ozlijedio živac u lijevoj nozi i donjem dijelu kralježnice. Priznata mu je ozljeda na radu. Proveo je oko godinu dana na bolovanju uz fizikalnu terapiju jer nema potrebe za neurokirurškim liječenjem. Na nalazu dr med rada iz 2005. stoji da ukoliko na EMNG nalazu i dalje bude prisutna radikulopatija ili lezije da se uputi na procjenu radne sposobnosti. EMNG nalaz je pokazivao radikulopatiju i 2006, no nije nikada upućen na procjenu radne sposobnosti, vjerojatno jer je premješten na drugo radno mjesto koje je odgovaralo njegovom stanju. 
   On i dan danas ima probleme s lijevom nogom u vidu bolova i trnaca nakon težeg rada ili dugotrajnog hodanja/stajanja. 2016. je proveo kratko vrijeme na bolovanju zbog gore navedenog,uz fizikalnu terapiju, blokade i opet EMNG nalaz koji pokazuje radikulopatiju i RTG koji pokazuje početne degenrativne promjene malih zglobova kralježnice, sklerozu acetabuluma obostrano i entenzopatiju sjednih kostiju obostrano. 
   E sad nastaje problem. 
   Nova uprava tvrtke ga premješta na radno mjesto u graditeljstvu koje podrazumijeva teži fizički rad, (trenutno radi na prakiralištu) i manju plaću. Kada se požalio i pozvao na ozljedu, poslali su ga na izvanredni sistematski koji se sastojao od mjerenja tlaka, provjere vida, bikem. nalaza, razgovora s psihologom i uvida u medicinsku dokumentaciju(2005.2006.2016.god.) i dr.med.rada ga je proglasio radno sposobnim. 
   Sada je izbor ili to radno mjesto ili otkaz. Da napomenem da je po struci vozač i da se kao vozač i zaposlio no ne radi kao vozač oko 15 godina. 
   Zbog bolesti djeteta često putujemo za Zagreb i na smjene smo na bolovanju zbog njege djeteta 2-3 puta godišnje oko mjesec dana.  Upravo zbog toga je u dogovoru s direktorom premješten na trenutno radno mjesto jer može više izbivati a sada mu kao razlog premještaja navode radnu neučinkovitost radi previše izbivanja. 😕
   Došli smo do zida i treba nam pomoć. Nije kraj svijeta i otkaz, naći ćemo nešto već pa taman morali spakirati kofere,njemu je 40godina, meni 36, još smo mladi, ali bismo htjeli dovršiti ovu borbu s vjetrenjačama. 
   Imamo li pravne osnove za tužbu? 
   Jesu li oštećena njegova radna prava?
   Koja je okvirno cijene medicinskog vještačenja radne sposobnosti na zahtjev osiguranika?
   Potpisati premještaj pa na bolovanje?
   Help...please...
    
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...