Jump to content

Ostavinska rasprava/parnica - čisto vlasništvo


nikol4

Preporučene objave

Na posjedovnom listu sam većinski vlasnik nekretnine. Međutim tu je upisano još nekoliko osoba - nekima sam ja direktan nasljenik i po zakonu njihovi udjeli pripadaju meni nakon njihove smrti, dok su neki upisani u vlasnički dio a da im ja nisam direktni nasljednik (recimo braća i sestre od djeda). Zanima me što mi je točno potrebno za "preuzimanje" tog vlasništva kako bih dobio 100% čiste papire. Za umrle, kojima sam ja direktni nasljednik/potomak, je potrebna samo smrtovnica, ili još nekakav dokaz da sam im ja nasljednik?

Da li putem ostavinske rasprave ili nekakve parnice mogu ishoditi vlasništvo na svim preostalim dijelovima imovine ukoliko neki nisu voljni prepustiti svoj udio (koji je jako mali)? Djeda mi je govorio da nitko od njih nema pravo na ništa od toga ali eto to je tako ostalo upisano u knjige, jer se u davno vrijeme nije vodilo toliko računa o tome, a svi koji su otišli tada su bili na neki način isplaćeni za tu imovinu, samo eto ostali su evidentirani kao vlasnici. Da napomenem da tu nekretninu nitko od tih ostalih suvlasnika nije posjetio više od 20 godina, te da sam ja jedini koji je vodio brigu o tome i održavao koliko toliko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, nikol4 je napisao:

Za umrle, kojima sam ja direktni nasljednik/potomak, je potrebna samo smrtovnica, ili još nekakav dokaz da sam im ja nasljednik?

Rješenje o nasljeđivanju

 

, nikol4 je napisao:

putem ostavinske rasprave ili nekakve parnice mogu ishoditi vlasništvo na svim preostalim dijelovima imovine ukoliko neki nisu voljni prepustiti svoj udio (koji je jako mali)?

Parnicom bi bilo teško,obzirom na stajalište sudske prakse po pitanju stjecanja prava vlasništva dosjedanjem suvlasnika na tuđem suvlasničkom dijelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija