Jump to content

Žalba na natječaj u osnovnoj školi


moonie53

Preporučene objave

Pokušat ću biti kratka i jasna: radila sam u školi na zamjeni za bolovanje godinu i pol. U ljeti je kolegica koju mijenjam prekinula bolovanje i koristila svoj godišnji čime je meni prekinut ugovor o radu. Pred nekih desetak dana kolegica je odlučila da će i dalje biti na bolovanju, što je dovelo do natječaja za isto to radno mjesto. Javila sam se (uz svu silu drugih kandidata) i na to radno mjesto nisam primljena. Primljena je mlađa kolegica koja živi na području tog grada u okviru kojeg se nalazi škola. Ja živim na području drugog grada (susjedno područje). Školski odbor se izgovara da su odlučili uzeti "domaću" curu zbog smanjenja putnih troškova iako im ta teza ne drži vodu. Naime, ja imam manje kilometara do škole nego izabrana kolegica i samim time i manje putne troškove. Roditelji su digli paniku i već navalili na ravnatelja koji se izgovara na školski odbor te su čak i pisali Ministarstvu i pravobraniteljici za djecu. Još uvijek nisam dobila rješenje, ali me zanima imam li osnove za žalbu ili da pustim Ministarstvo i pravobraniteljicu da odrade svoje (ako oni uopće mogu nešto po tom pitanju napraviti)? Hvala unaprijed na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da od ničega nećete imati koristi. Ministarstvo će poslati prosvjetnu inspekciju koja će utvrditi da nije bilo propusta u natječajnom postupku, a pravobraniteljica nema tu snagu da bi mogla utjecati na poništenje natječaja. Ravnatelj je morao predložiti tu osobu i opravdati taj prijedlog, a Školski odbor je mogao samo glasovati sa "za" ili "protiv". Nija baš praksa da se nastavnik koji je na zamijeni mijenja, ali nije ni protuzakonito. 

uređeno: od Borbena7
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma da, sve je bilo regularno. Kolegica udovoljava svim uvjetima natječaja, daleko od toga. Samo što se ne bi smjelo mijenjati učitelje tako olako. Ona im je već četvrta, a tek su treći razred. To je tako nepošteno i prema toj djeci (radi se o razrednoj nastavi) i prema meni i prema roditeljima... Ma mislim, fuj. 

 

Još me samo zanima je li ravnatelj mogao predložiti dvije osobe ili samo tu jednu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najmanje 4 člana moraju biti prisutna. Sukladno čl. 114. ZOOOSŠ o zasnivanju radnog odnosa odlučuje ravnatelj uz prethodnu suglasnost šk. odbora (kod natječaja). Žalba ne postoji kod zapošljavanja u školstvu već isključivo prijava prosvjetnoj inspekciji ukoliko smatrate da je bilo nepravilnosti. Dakle ravnatelj odlučuje koga će predložiti odboru a njihovo je da kažu da-ne. To što se radili na tom mjestu ne znači da imate prednost u slučaju natječaja. Kratko i jasno.

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija