Jump to content

Uporaba tuđe nekretnine za radove


Corta

Preporučene objave

Poštovani, 

Šokirali smo se kada smo došli u vikendicu ovog ljeta i vidjeli kuću sagrađenu na međi, a naša ograda je potrgana i pospajana, sa hrpom smeća i sasušenog morta, jer 

se gradilo iz našeg dvorišta bez znanja i suglasnosti. 

Niti jedan susjed, niti novi vlasnik te kuće, nas nisu obavijestili o bilo kakvim radovima. Dolazimo u zadnje vrijeme jednom godišnje u kuću na moru.

Sumnjamo da novi vlasnik te kuće ima projekt, a kamo li dozvolu za gradnju. Kuća je izgrađena, odnosno nadograđena je kuća koja već postoji, pa izgleda kao da su tamo 

dvije kuće, i poprilično je sagrađena kuća preko cijele parcele.

Htjeli smo se dogovoriti s njim da napravi na tom dijelu novu ogradu kako bismo dobili barem malo privatnosti da taj dio ograde ima panele, ali pregovori ne idu najbolje jer gospodin novi vlasnik misli da je cijena ograde preskupa i da budemo sretni ako ista dobijemo. Otvorili smo pregovore u dobroj vjeri, prije nego što smo pozvali inspekciju, ali ne želimo pregovarati dalje, ukoliko novom vlasniku nije jasna njegova pozicija.

Koji zakoni i rokovi se ovdje primjenjuju ?

Imamo nastanak stvarne štete, umanjenje vrijednosti kuće, povredu posjeda, i vjerojatno novu kuću koja bi se trebala rušiti. Nismo nikada dobili nikakvu obavijest iz postupka građevinske dozvole, da li je to dobra naznaka da on stvarno nema građevinsku?

Također, sumnjamo da radnici imaju firmu ili obrt. Vlasnik je rekao da su to radnici sami odlučili ući u naš posjed i da nije znao da se ne smije graditi na međi (najbolje da mu onda sve oprostimo jer niti dalje nije svjestan kršenja zakona).

Dan saznanja o novoj kući je bio kraj srpnja, razgovarali smo sa susjedima oko 17.8. jer nisu bili u kući prije, a i vlasnik je STRANAC pa mama nije niti mogla pričati s njim preozbiljno jer slabo zna engleski. Mislilii smo da smo tada nešto dogovorili, ali pregovori ne idu najbolje. Ako je išta od ovoga bitno za rokove.

Pomoć, hvala !!!!!!!!!!!!!

uređeno: od Corta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Uporaba tuđe nekretnine za radove
prije 13 sati , Corta je napisao:

Nismo nikada dobili nikakvu obavijest iz postupka građevinske dozvole, da li je to dobra naznaka da on stvarno nema građevinsku?

Ukoliko je zatražena trebali ste dobiti poziv na uvid u spis predmeta (pod uvjetom da ste poznata boravišta, tj. upisane adrese u ZK ili katastru).

prije 13 sati , Corta je napisao:

..a naša ograda je potrgana i pospajana, sa hrpom smeća i sasušenog morta,

Koji zakoni... ?

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima čl.107

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija