Jump to content

Naslijedstvo-porez na naslijedstvo


siscanka

Preporučene objave

Dobar dan,

situacija je slijedeća: suprug je ostavinskom raspravom naslijedio dio kuće svog pokojnog strica. Naime, živio je s nama u zajedničkom dvorištu i potkraj njegovog života mi smo vodili brigu o njemu.Pošto nije imao potomaka, imovina se dijelila na njegovog brata i sestru, a oni su se toga odrekli u korist mog supruga...

Pošto i sami živimo u maloj kući, a imamo troje djece, htjeli smo adaptirati taj dio kuće i spojiti s našim...

Problem je što još nismo dobili rješenje o porezu koji bi trebali platiti...

Suprug je danas bio u Poreznoj da provjeri i rekli su mu da smo u procesu obrade, ali se još čeka dolazak procjenitelja i njegova procjena....Ali i da sumnjaju da će to biti ove godine....

Sad, dali da ulazimo u tu adaptaciju prije dobivanja rješenja o porezu ili ne? U stanju u kakvom kuća trenutno jest ne možemo smjestiti djecu, jer je sve derutno...

Ako to sredimo, koliko i kako to može utjecati na procjenu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

stric mi je za njegova života javno bilježničkim Ugovorom o darovanju, darovao kuću, okućnicu, obradive bašče, livade...i dr. Na Ugovoru je upisana vrijednost darovane imovine u ukupnoj vrijednosti od 60.000,00 HRK. 

Zadnjih godinu dana života stric je preko Centra za socijalnu skrb bio zbrinut u udomiteljskoj obitelji, a inače nije primao mirovinu, već socijalnu pomoć. U Teretovnici zabilježba je Centra za socijalnu pomoć za gore navedenu imovinu.

Ostavinska rasprava zakazana je za tjedan dana pa sam u nedoumici oko prihvaćanja nasljedstva zbog visine plaćanja dugova, a sa druge strane postoji emotivni dio, jer se radi o djedovini, pa me zanima sljedeće:

Kako mogu znati iznos potraživanja Centra za socijalnu skrb ako bih se prihvatio nasljedstva?

Na koji se način vrši procjena vrijednosti naslijeđene imovine? Čini mi se da je iznos naveden u Ugovoru pretjeran,s obzirom da je stric u ZK upisan kao suvlasnik samo dijela te imovine (4/30).

Koliko se plaća porez na naslijeđenju imovinu?

Inače predmetna imovina se nalazi u skoro pa napuštenom ruralnom zaseoku Dalmatinske zagore, (nema vodovoda, kanaliazacije..), te je tržišno bezvrijedna.

Hvala,pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne možete znati visinu potraživanja Centra bez da prihvatite nasljedstvo, a kad ga prihvatite, već će biti kasno. Teret dokazivanja o visini naslijeđene imovine je na Vama, tako da ako odlučite prihvatiti nasljedstvo, predlažem da proaktivno pristupite centru, upitate što bi trebalo da Vam izdaju brisovno očitovanje s nekretnine, pa ćete znati gdje ste. Međutim, Vi biste morali procijeniti nekretninu, a najbolje bi bilo to upitati Poreznu upravu o prosječnim cijenama kvadrata (po kojima se izračunava porez), pa ćete znati koliko bi Vas to koštalo, kao i porez na nasljedstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija