Jump to content

Rješavanje vlasništva u zemljišnim knjigama


uliks

Preporučene objave

Poštovani,

Prije godinu dana sam krenuo u postupak rješavanja vlasništva u zemljišnim knjigama u zemljišniknjižnom odjelu Općinskog suda u Dubrovniku. Slijedeći najjednostavniji put, prvo sam kontaktirao sve dostupne osobe i napravio darovne ugovore te pokrenuo dvije ostavinske rasprave za naknadno pronađenu imovinu te čekam poziv za ročišta. Imam nekoliko pitanja, pa ću krenuti redom:

1. posjedujem dva darovna ugovora od braće svog djeda koji se odriču svog dijela nasljedstva u korist mog djeda, ugovori su ovjereni, plaćene pristojbe i porezi i datiraju iz 1960. god. Problem je u tome što nisu sve čestice sprovedene u zemljišnu knjigu, par ih je ostalo na imenu djedove braće. U tekstu ugovora se nabrajaju čestice i zadnji pasus kaže: "...odnosno sve svoje stanje u navedenim katastralnim općinama bez obzira da li su ovdje pojedinačno pod brojem označene, a koje su na ime i korist darodavca uknjižene te mu u vlasnost pripadaju". Međutim se dogodilo da upravo te koje nisu navedene, nisu ni proknjižene. Sada me zanima da li brat i ja kao direktni nasljednici, pošto je otac preminuo, možemo ove ugovore sprovesti kroz djedovu ostavinsku za naknadno pronađenu imovinu, tj. uknjižiti se kao vlasnici?

2. I još jedan savjet, za preostale suvlasnike koji su mrtvi ili nepoznati planiram pokrenuti pojedinačni ispravni postupak. Mogu li to sam obaviti ili trebam angažirati odvjetnika?

Najljubaznije vam se zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , uliks je napisao:

Problem je u tome što nisu sve čestice sprovedene u zemljišnu knjigu, par ih je ostalo na imenu djedove braće. U tekstu ugovora se nabrajaju čestice i zadnji pasus kaže: "...odnosno sve svoje stanje u navedenim katastralnim općinama bez obzira da li su ovdje pojedinačno pod brojem označene, a koje su na ime i korist darodavca uknjižene te mu u vlasnost pripadaju". Međutim se dogodilo da upravo te koje nisu navedene, nisu ni proknjižene. Sada me zanima da li brat i ja kao direktni nasljednici, pošto je otac preminuo, možemo ove ugovore sprovesti kroz djedovu ostavinsku za naknadno pronađenu imovinu, tj. uknjižiti se kao vlasnici?

Vi možete citirane činjenice isticati u ostavinskom postupku i priložiti dokaze,no u najmanju ruku vi rješenjem o nasljeđivanju možete biti utvrđeni kao izvanknjižni vlasnik konkretnih nekretnina,nakon čega kroz pojedinačno ispravni postupak sa uspjehom možete ishoditi rješenje podobno da se u zemljišnim knjigama provede upis na vas.

 

Na prednje napisano upućuju i stavovi sudske prakse Županijskih sudova u Bjelovaru i Varaždinu.

"Predmet nasljeđivanja su stvari i prava koja pripadaju ostavitelju u času smrti, pa tako i nekretnine koje nisu upisane u zemljišnim knjigama, koje se u tom slučaju nasljeđuju kao izvanknjižno vlasništvo. "

Kratki tekst odluke:

“Pod ostavinskom imovnom podrazumijeva se sva imovina koja može biti predmet nasljeđivanja koju je ostavitelj kao svoje vlasništvo posjedovao. Dakle, i nepokretna imovina za koju nasljednici tvrde da je vlasništvo ostavitelja pri čemu nije od značaja, što su eventualno određene nekretnine upisane u zemljišnoj knjizi na imenu druge osobe, kao što je to slučaj u ovom predmetu. Naime, u tom slučaju se nepokretna imovina nasljeđuje kao vanknjižno vlasništvo.”

Županijski sud u Bjelovaru, Gž-2473/00-2, od 21. XII. 2000. 

"Ako je nekretnina u rješenju o nasljeđivanju utvrđena kao izvanknjižno vlasništvo ostavitelja a prednica ostavitelja također nije bila upisana u zemljišnoj knjizi kao vlasnica, onda se nasljednik može upisati u zemljišnu knjigu kao vlasnik samo ako pokrene pojedinačni ispravni postupak ili postupak pred parničnim sudom, ali ne i na temelju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju"

Kratki tekst odluke:

“No u pogledu nekretnina koje su u rješenju o nasljeđivanju utvrđene kao izvanknjižno vlasništvo treba upozoriti žalitelja da niti njegova prednica nije bila upisana u zemljišnoj knjizi kao vlasnica, a što znači da se na tim nekretninama, a na temelju predmetnog rješenja o nasljeđivanju, ne može upisati niti on kao nasljednik, jer nije udovoljeno materijalnoj pretpostavci knjižnog prednika iz čl. 40. Zakona o zemljišnim knjigama.  To ne znači da nasljednik nije također izvanknjižni vlasnik tih nekretnina, budući da je on vlasništvo tih nekretnina stekao nasljeđivanjem, kao jednim od zakonom dopuštenih načina stjecanja prava vlasništva na nekretninama u smislu odredbe čl. 114. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (“Narodne novine”, br. 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06 i 141/06). Međutim, nasljednik se ne može upisati u zemljišnoj knjizi kao vlasnik na temelju rješenja o nasljeđivanju, već isti može pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili postupak pred parničnim sudom, radi sređivanja vlasništva ili utvrđivanja prava vlasništva na predmetnim nekretninama.” Županijski sud u  Varaždinu, Gž-511/09-2, od 29. IV. 2009.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno brzom odgovoru! Znači ipak ne postoji brži put osim pojedinačnog ispravnog postupka. . .koliko sam upoznat s našim pravosudnim sustavom to traje dosta dugo. . .ali barem se riješio dvojbu mogu li ugovori kroz ostavinu ili ne, još jednom hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija