Jump to content

Pravo doživotnog uživatelja nekretnine


savjetspomenar

Preporučene objave

Pravo plodouživanja nekretnine je pravo osobne služnosti koje ovlašćuje svojeg nositelja da u odnosu na stvar se istom služi u svakom mogućem pogledu čuvajući njezinu supstancu. Po pravnim ovlaštenjima to je iza vlasništva najšire pravo koje se može oformiti u korist neke osobe te traje do smrti te osobe. Ako nije upisano u zemljišnim knjigama, obavezno isto upišite.

Vaša kćer može nekretninu prodati i za to joj nije potreban vaš pristanak. Ali novi vlasnik će se morati trpiti vaše vršenje prava plodouživanja (ako je isto upisano u zemljišne knjige kako bi novi kupac mogao isto vidjeti i upoznati se s tom činjenicom). Ako isto nije upisano u zemljišne knjige, onda postoji mogućnost da se novi vlasnik poziva na načelo povjerenja u zemljišne knjige i da tvrdi da nije znao za postojanje tog vašeg prava.

Lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav!

Kod me je situacija da je baka sa očeve strane našoj malodobnoj kćeri darovala stan. Upisani smo suprug i ja kao plodouzivatelji. U stanu je podstanar a suprug se namjerava sa djecom useliti u stan s time da kaže da ja nemam pravo tamo bit jer je on uredio stan i svi imamo prijavljeno prebivalište na adresi istog stana. Da li on ima pravo na to? Pred rastavom braka smo.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.

Djeca su s njim podstanari a ja sam kod roditelja. Da ne plaća stanarinu odlazi s djecom živjeti u taj stan. Nemam protiv ništa jer ne želim da su djeca na cesti.

Ja za sada imam gdje biti,a kada riješimo skrbništvo vjerojatno pravo uzivanja ima onaj roditelj kojemu su djeca dodjeljena na skrb i brigu..

Ima li kakve zakonske zapreke?

Imam i pitanje vezano za kuću u kojoj je 4 suvlasnika svatko u jednakom dijelu 1/4. Ja sam svoju 1/4 darovala kćeri a suprug je upisan kao zakonski zastupnik malodobnog djeteta. Sada prijeti da će na njezinu 1/4 tražiti da joj se omogući da uđu stanari. To mi je nelogično jer tko bi ušao u kuću koja nema na 4 jednaka dijela riješene prostorije. Nije etažirana. I da, da li može od ostalih suvlasnika tražiti da mu se isplati najam nešto kao da joj uskraćujemo prihode od najamnine?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija