Jump to content

Vlasništvo nad tavanom


mustapa

Preporučene objave

Pozdrav !

Želio bih izgraditi tavan na legaliziranoj kući u vlasništvu jednog od roditelja. Da li se pravno može rješiti da tavan bude u mom vlasništvu, a da ne moram raditi prenamjenu tavana i ishoditi građevinsku dozvolu koja mi je potrebna za etažiranje?

Roditelj kao vlasnik je spreman prepisati tavan na moje ime.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li samo pojasniti što bi vam značilo ovo

prije 1 sat , mustapa je napisao:

Želio bih izgraditi tavan na legaliziranoj...a da ne moram raditi prenamjenu tavana

Tavan, potkrovlje postoji ili ne. Ukoliko ne postoji, građevinska vam je ionako potrebna. Ukoliko postoji a vršili bi određene radove koji spadaju pod rekonstrukciju i ne bi se mogli obaviti samo temeljem Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, opet vam treba dozvola za rekonstrukciju. Vlasništvo možete upisati jedino na način da vam roditelj prepiše određeni udio suvlasništva u nekretnini koje ćete (ako već postoji potkrovlje) prenamjenom i etažnim elaboratom pretvoriti u vlasništvo posebnog dijela nekretnine (etažno vlasništvo) no i dalje ostajete u suvlasništvu zajedničkih dijelova u određenom omjeru.

Ukoliko potkrovlje ne postoji ili bi radovi zahtjevali rekonstrukciju za koju bi trebala građ. dozvola mogli bi to možda rješiti i ugovorom o pravu građenja s kojim bi imali pravni interes za izdavanje spomenutog akta, te ukoliko tako naznačite, i pravo na postupak etažiranja kojim bi ste upisali vlasništvo posebnog dijela na sebe.

Sve nekakove druge opcije vode samo do suvlasništva nekakovog idealnog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije u pitanju potkrovlje, već tavan sa nadozidom od 60 cm i kutom nagiba krova max 35° (ovo imam namjeru tek izgraditi). Prema pravilniku o jednostavnim građevinama nije potrebna građevinska dozvola za tavan, već samo arhitektonski projekt i statika (već sam dobio ponudu za projekt). Prenamjenu u stambeni objekt ne bih radio jer moram zatražiti građevinsku dozvolu, a onda se sve komplicira. Reketarenje od strane birokrata je neizbježno u splitskoj banovini. Ja želim izbjeći građevinsku dozvolu i biti vlasnik samo tavana. I taj tavan ću urediti za život. Je da ima manje prostora ali bar ne moram isprsiti 150.000 kn za papire kod klasičnog stana ili potkrovlja.  Za te novce mogu lipo srediti tavan za život. 

LP

 

Hvala na pomoći !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, mustapa je napisao:

Ja želim izbjeći građevinsku dozvolu i biti vlasnik samo tavana

Sukladno odredbama čl.5 st.1 ZV,objekt prava vlasništva je pojedinačno određena stvar,što u vašem slučaju trenutno tavan kao takav i nije,obzirom da nema svoj pravni identitet,slijedom čega na istom nije moguće upisati pravo vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija