Jump to content

Upravni spor, tužba Upravnom sudu


WTTV

Preporučene objave

Prvostupanjskim rješenjem organa državne uprave zabranjeno nam je poslovanje s određenim vrstama trgovačke robe. Protiv prvostupanjskog rješenja podnijeli smo žalbu Samostalnom sektoru za drugostupanjski upravni postupak, koji je našu žalbu odbio kao neosnovanu. Sada protiv drugostupanjskog rješenja namjeravamo pokrenuti upravni spor radi poništenje prvostupanjskog i drugostupanjskog rješenja iz upravnog postupka, podnošenjem tužbe nadležnom Upravnom sudu, jer smatramo da su oba rješenja nezakonita.

Zbog odluke u prvostupanjskog tijela u prvostupanjskom rješenju, a kojega je drugostupanjsko upravno tijelo potvrdilo trpimo znatnu poslovnu štetu, te imamo interes da se postupak pred upravnim sudom provede što hitnije.

S tim u vezi naša pitanja su: 

1. Da li Zakon predviđa "žurne postupke" u upravnim sporovima?

2. Ako da, prema kojem zakonskom propisu? (Cijenili bismo i svaki drugi savjet na ovu temu.)

Nadalje, u slučaju da sud presudi u našu korist, imamo li pravo zahtijevati naknadu štete od upravnog tijela koje nam je po našem mišljenju nezakonito zabranilo obavljanje poslovne djelatnosti, i prema kojem zakonskom propisu?

Puno hvala na vašim odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o upravnim sporovima samo kaže da se u hitnim postupcima rasprava mora zakazati bez odgode, ali u ZUS-u nije definirano koji su to postupci hitni, pa predlažem da u tužbi navedete da zbog ove zabrane trpite nenadoknadivu štetu i da predlažete da se postupak provede hitno.

Imate pravo tražiti štetu od RH, time da odštetni zahtjev morate prvo u mirnom postupku podnijeti Općinskom državnom odvjetništvu - Građansko-upravnom odjelu na Vašem području, time da ako Vas oni odbiju, tada možete podnijeti tužbu protiv RH za naknadu štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija