Jump to content

Osiguranje nekretnine aktivirano bez mojeg potpisa


Ivan86

Preporučene objave

Poštovani,

Pred nekoliko mjeseci sam bio u banci na razgovoru za stambeni kredit. Zbog problema s papirima vezanim za nekretninu, kredit u konačnici nije ostvaren no neki papiri su u procesu bili pripremljeni. Između ostalog, bankarica je pripremila ugovor o osiguranju nekretnine, tj. dva ugovora jer "prvi je imao grešku pa je napravila ispravljeni". Niti jedan od ta dva ugovora nisam potpisao jer potpisivanje bi došlo na red tek kad bi kredit bio odobren i ako ne bih odabrao neku drugu osiguravajuću kuću, što je i ona potvrdila. No, pred tjedan dana na adresu mi je stigao "Podsjetnik za neplaćenu premiju osiguranja" s nalogom za plaćanje i to za 2 police osiguranja nekretnine vinkulirane u korist banke, bez da mi je prije toga stigao bilo kakav račun.

U komunikaciji s osiguravajućom kućom doznao sam da su police ugovorene od strane moje banke i to u razmaku od 4 dana jedna od druge te da će provjeriti jesu li možda greškom aktivirane.

Od tada nisam dobio nikakav odgovor s njihove strane, a "podsjetnik" sadrži upozorenje da ukoliko potraživanje ne podmirim u roku 8 dana od primitka, moguće je pokretanje "postupaka osiguratelja utvrđenih Uvjetima osiguranja". Na razgovoru u banci bankarica mi je ponudila da potpišem zahtjev za raskid police osiguranja iako je na stolu ispred sebe imala ugovor koji nikad nisam potpisao?! Bilo kakvo potpisivanje sam odbio.

Kako je moguće da na moje ime, bez mojeg odobrenja ili potpisa banka otvori ne jednu, već dvije police osiguranja iste nekretnine koja nije u mojem vlasništvu, niti može biti zbog navedenih problema s papirima? Što biste mi preporučili da poduzmem s obzirom na gore navedeno i koja su moja prava u svemu tome? Može li se osiguravajuća kuća "napraviti blesavom" te unatoč svemu ovršiti moj račun?

uređeno: od Ivan86
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako si komunicirao s njima?

Ako je bilo samo usmeno, pošalji im (preporučeno s povratnicom) i pisano da nisi sklapao nikakvu policu niti imaš nikakav dug prema njima te da nema nikakve osnove za naplatu.

Ne mogu ti samo tako ovršiti račun, ali ako bi došlo do kakvog sudskog postupka, moraš imati neki dokaz komunikacije (pisani ili elektronički trag).

Vjerojatno će se nesporazum i bez toga riješiti, ali zlu ne trebalo, da imaš neki dokaz da si im rekao to što si im rekao.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Ivan86 je napisao:

Može li se osiguravajuća kuća "napraviti blesavom" te unatoč svemu ovršiti moj račun?

 

, Ivan86 je napisao:

Kako je moguće da na moje ime, bez mojeg odobrenja ili potpisa banka otvori ne jednu, već dvije police osiguranja iste nekretnine koja nije u mojem vlasništvu

Osiguranje nekretnine po ZOO čl. 928 stav.1 može zaključiti osoba bez ovlaštenja osiguranika, ali tada ta osoba odgovara osiguratelju za obveze sve dok ga onaj u čije je ime ugovor sklopljen ne odobri.

Pošto vi vjerojatno to osiguranje niste odobrili, niti ne odgovarate za nastali dug, tj. osiguratelj vam ne smije ovršiti račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija