Jump to content

Gruntovnica


QueenB

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Želimo kupiti stan koji je upisan u knjigu položenih ugovora prošle godine najesen (prodavatelji navode da se do onda nisu uspjeli upisati). Dali su nam potrebne podatke kako bi pregledali online KPU i glavnu knjigu. Izvadak iz KPU je bez tereta, nema aktivnih plombi, prodavatelji su vlasnici u 1/2 nakon upisa u KPU. Međutim na izvadku, pokraj broja poduloška nema upisanog broja z.k. uloška koji sam vidjela na svim prethodnim pregledima izvadaka iz KPU kao svojevrsnu vezu na z.k uložak. Zanima me da li je to neka tehnička greška ili je s razlogom ostavljeno prazno? 

Uz to, nakon upita, vlasnici nikako da dostave kopije dokumenata na temelju kojih su se uspjeli upisati u KPU. Da li mogu tražiti pregled navedenih dokumenata u gruntovnici i kako?
Naime, za navedeni stan bismo dizali kredit.  U banci su nam rekli da ništa bez uporabne dozvole. A igrom slučajeva, primijetili smo da na izvadku iz glavne knjige, u Teretovnici piše  da "za upis navedenih zgrada nije priložena uporabna dozvola" (radi se o zgradi u društvenom vlasništvu, rađenoj 90-ih godina paralelno sa ostalim zgradama u naselju i sve zajedno su navedene na vlasničkom listu). Zbog toga želim pristupiti dokumentima. Također, teretovnica glavne knjige je puna upisa zbog razno raznih tužbi tadašnjeg investitora i banke. Prodavatelji su nam rekli da je to riješeno ove godine, odvjetnica koja je zastupala zgradu je dobila spor, međutim, još nikakva zabilježba nije viđena u glavnoj knjizi. Koliko ona uopće utječe na situaciju koja je "čista" u KPU? I da li sve ove informacije mogu ispitati odlaskom u gruntovnicu?

Zahvaljujem se na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, QueenB je napisao:

Zanima me da li je to neka tehnička greška ili je s razlogom ostavljeno prazno? 

Moguće je bilo što, da sada ne nagađamo, no

, QueenB je napisao:

Da li mogu tražiti pregled navedenih dokumenata u gruntovnici i kako?

kako su zemljišne knjige javne, tako možete napraviti uvid u večinu stvari koje vas zanimaju, razgledati istu kao i pomoćne spise u nazočnosti voditelja ZK i iz nje dobiti izvatke, , ispise i prijepise.

Valja napomenuti da bi pri ovakovoj kupnji valjalo provjeriti sve činjenice da vas kasnije ne bi nešto iznenadilo te koštalo vremena i novaca, a to se odnosi i na ishodovanje uporabne dozvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija